Афера "Респиратори": Вибер преписка из Владе на вјештачењу

Предистражне радње које се проводе у случају афере "Респиратори" трају дуже између осталог због нешто споријег процеса прикупљања појединих потенцијалних доказа, као што је случај са Вибер преписком особа из Владе ФБиХ које су саслушане.

Босна и Херцеговина 19.05.2020 | 09:20
Афера "Респиратори": Вибер преписка из Владе на вјештачењу

Клиx.ба је 14. маја објавио да су Хасану Ганибеговићу - шефу кабинета премијера Фадила Новалића и Едити Калајџић - секретарки Владе Федерације БиХ привремено одузети мобители у склопу истраге.

Истажиоци се, према нашим сазнањима, у склопу процеса прикупљања доказа обраћају мобилним компанијама и представништвима апликација за комуницирање, што може представљати прави проблем с кинеским телефонима.

Пође ли се од претпоставке да је комуникација брисана и да су докази заташкавани, никада поуздано не могу знати шта ће успјети добити и да ли ће нешто од онога што добију уопште послужити као доказ.

Истражиоци се, напримјер, приликом прикупљања потенцијалних доказа са апликације Вибер морају обраћати Аустрији, што је како сазнајемо случај и сада.

Саслушавање свједока ради се упоредо са прикупљањем доказа, премда се ни саслушавање свједока не може радити без прикупљеног довољног броја доказа. Такође треба истаћи да ни главни актери цијеле приче Фахрудин Солак, привремено суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите, као ни Фикрет Хоџић, власник фирме "Сребрена малина" нису саслушани.

По којим параметрима нема довољно доказа да се они саслушају је посебно питање, с обзиром на бројне индикативне материјале објављене у медијима.

До сада је саслушан велики број особа из Владе Федерације БиХ и ускоро се очекује други круг саслушавања. Надлежни тужиоци Тужилаштва БиХ који раде на предмету набавке 100 респиратора из Кине још увијек нису донијели наредбу о провођењу истраге, што практично значи да нико још није осумњичен.

Наредба о провођењу истраге, у којој мора бити дефинисано ко су осумњичени и за која кривична дјела се сумњиче, доноси се када надлежни тужилац оцијени да постоји довољно доказа за основе сумње.

Прикупљање доказа, што се углавном ради уз сагласност Суда БиХ, започело је још откако је објелодањена афера, а један од разлога зашто то може потрајати су дуготрајне процедуре које не зависе од бх. истражиоца. 

(Клиx)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Алберт Пајк

19.05.2020 07:57

У Федерацији се бар воде поступци...страјкови ...опозиција и удара се на власт! РС цути ко заливена на све лоповлуке и лази...сто ти је нација и лаз?енугма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјина

19.05.2020 08:11

Алберта,опет купас глупости. Шта се то поштено ради у Федерацији? Иста је то багра

Name

за Дјина

19.05.2020 09:47

Како се код нас ништа не откопа? Пишеш ти своје глупости, колико смећа се овдје нагомилало и никоме ништа. Ти си очито контаминиран, готов !!!

Name

Радован

19.05.2020 14:14

Краде се од 1991 и ко је засто одговарао зато не сери доће вријеме кад тад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ови

20.05.2020 20:21

Из сда мафије су требали преко поузданог бакировог цовјека у Ауустралији одрадити преко косооких овај посо...незнају младјахно-сељацки кадрови посо а хтјели би пара...не ради се то тако ,мене цуди да оваквим глупим потезима нисте вец у затворима бар десетак година...

ОДГОВОРИТЕ