Parlament BiH o izboru sudija Ustavnog suda

U Sarajevu će danas biti nastavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji predviđa da za sudije Ustavnog suda budu birani isključivo državljani BiH.

Bosna i Hercegovina 19.05.2020 | 07:44
Parlament BiH  o izboru sudija Ustavnog suda

U Prijedlogu zakona, koji će se pred poslanicima naći u prvom čitanju, navedeno je da BiH treba da obezbijedi vlastiti suverenitet, koji je ograničen dosadašnjim načinom izbora troje stranih državljana za sudije Ustavnog suda BiH.

U Prijedlogu zakona navedeno je i da je potrebno, u skladu sa ustavnom mogućnošću, donošenjem odgovarajućeg zakona obezbijediti da Ustavni sud BiH u punom kapacitetu bude popunjen sudijama državljanima BiH.

Predlagači zakona su predsjedavajući ovog doma Nebojša Radmanović i poslanici Snježana Novaković Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, LJubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

U dnevni red je 15. maja, kada je počela sjednica, uvršten i Prijedlog poslanika DŽenana Đonlagića /DF/ koji se odnosi na imenovanje Željka Bakalara za člana Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, kao i potvrđivanje imenovanja članova privremene istražne komisije Predstavničkog doma za istraživanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SDP-a Nermin Nikšić.

Poslanici će se izjašnjavati i o rezoluciji o poštovanju žrtava ustaškog režima koju su predložili poslanici Damir Arnaut, Predrag Kojović, Aida Baručija i Mirjana Marinković Lepić.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed epidemije virusa korona, po hitnom postupku, a čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Arnautov prijedlog, između ostalog, podrazumijeva ukidanje troškova prezentacija, regresa, jubilarne nagrade, naknade za stručno usavršavanje, te ograničenje naknada za izabrane zvaničnike i savjetnike u institucijama BiH.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH, čiji su podnosioci poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Ovim prijedlogom je predviđen obavezan doprinos zvaničnika u borbi protiv epidemije virusa korona.

Na dnevnom redu je i zahtjev Savjeta ministara za razmatranje Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, i to po hitnom postupku.

Savjet ministara je i predlagač prijedloga zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije.

Ovim zakonom se uređuju uslovi korištenja elektronskog potpisa, elektronskog pečata, elektronskog vremenskog žiga i elektronske preporučene dostave u pravnom predmetu, upravnim, sudskim i drugim postupcima.

Na dnevnom redu je i više izvještaja o revizijama u institucijama BiH, kao i nekoliko komisijskih izvještaja.

Nastavak sjednice najavljen je za 11.00 časova.

(Srna)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Andric

19.05.2020 06:17

Sta imamo od tog sto ce biti gradjani BiH.Jer mora ih biti neparan broj,a sigurno ih nece biti vise iz RS.Prema tome,kakve vajde imamo od tog,kad se unaprijed zna kakve ce odluke proci,a kakve ne.Za nas srbe je zivot u pravednoj BiH nemoguc,i ne znam samo sto se na osnovu ovakvih i slicnih stvari ne trazi napokon otcjepljenje...

ODGOVORITE
Name

Rjesenje:

19.05.2020 06:30

9 sudija po prinzipu 3,3,3. Za usvajanje zakona najmanje 7 glasova. Cist racun - duga ljubav...

Name

Vedrana_1965

19.05.2020 06:46

Buducnost BiH lezi u tri labave federativne jedinice. Bratstvo i jedinstvo je kao koncept propalo!

Name

Tuta Bugarin

19.05.2020 07:06

Mnoge odluke Ustavnog suda su sumnjive i diskutabilne i sada, sa sudija a strancima. Može se samo zamisliti kakve će odluke biti kad sve sudije budu nasi. Kompletan pravosudni sistem je korumpiran uključujuči, vjerovatno i Ustavni sud Banana države

Name

Andric

19.05.2020 13:07

Re rjesenje:nije losa opcija,s tim sto ta trojica sudija iz RS ne mogu biti npr.iz SDS,a da na vlasti u RS bude SNSD,ili obrnuto,svejedno.To je automatski stupica,koju ce bosnjaci prizeljkivati..

Name

075

19.05.2020 13:29

Samo strance u sve sudove, a ove SVE "naše" istjerati iz svega jer su nositelji i pokrovitelji kriminala i korupcije i SVI su marionete "naših poglavica" iz reda sva tri "naroda" u BiH!!

Name

borac

19.05.2020 06:21

Domace je lakse potkivati jeftiniji su.

ODGOVORITE
Name

Рв

19.05.2020 07:02

Мислиш ?

Name

VV

19.05.2020 06:37

NOVAKOVIĆKA PREDLAŽE IZMJENU ZAKONA ,A NE ZNA NI KAKO SE BIRAJU SUDIJE NI KOLIKO IH SE BIRA...TUGA GOLEMA

ODGOVORITE
Name

ludilo

19.05.2020 07:02

Radi propasti svega za normalni život naroda godina u BiH,vrijeme je da izaberete sudije sa kojima neće više dirigovati kriminalci poznati svima u BiH.

ODGOVORITE
Name

Rerjesenje

19.05.2020 07:17

Rjesenje ,nije Vam Ustavni sud Dom naroda .Sud bi trebao da sudi ,napominjem da sudi ,po jasnim kriterijima i pravilima a ne po imenu i prezimenu i po mjestu rodjenja .Nepostoji takav pravni sistem na svijetu koji Vi pojedinci zagovarate.Uskoro cete i u nacionalnu reprezentacije uvesti kvote.Rezultati nisu bitni samo nek ga je moja Partija izabrala.Nikad napretka necete imati.

ODGOVORITE
Name

Piši propalo

19.05.2020 07:30

Dodik i ČOVIČ se mogu samo slikat , nema od toga ama bas nista .

ODGOVORITE
Name

Sve STRANCI

19.05.2020 07:37

Najbolje bi bilo da bude svih 9 stranaca. Ovi domaći ili su nepismeni kao u VSTV Ružica Jukic I slicni ili su do ušiju koruptivni i daju se potkovati za male pare.

ODGOVORITE