Парламент БиХ о избору судија Уставног суда

У Сарајеву ће данас бити настављена сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем дневном реду је Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ, који предвиђа да за судије Уставног суда буду бирани искључиво држављани БиХ.

Босна и Херцеговина 19.05.2020 | 07:44
Парламент БиХ  о избору судија Уставног суда

У Приједлогу закона, који ће се пред посланицима наћи у првом читању, наведено је да БиХ треба да обезбиједи властити суверенитет, који је ограничен досадашњим начином избора троје страних држављана за судије Уставног суда БиХ.

У Приједлогу закона наведено је и да је потребно, у складу са уставном могућношћу, доношењем одговарајућег закона обезбиједити да Уставни суд БиХ у пуном капацитету буде попуњен судијама држављанима БиХ.

Предлагачи закона су предсједавајући овог дома Небојша Радмановић и посланици Сњежана Новаковић Бурсаћ, Ненад Стевандић, Ненад Нешић, Јаков Галић, Обрен Петровић, Драган Богданић, Сања Вулић, Љубица Миљановић, Борјана Кришто, Никола Ловриновић, Мијо Матановић, Предраг Кожул и Даријана Филиповић.

У дневни ред је 15. маја, када је почела сједница, уврштен и Приједлог посланика Џенана Ђонлагића /ДФ/ који се односи на именовање Жељка Бакалара за члана Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ, као и потврђивање именовања чланова привремене истражне комисије Представничког дома за истраживање стања у правосудним институцијама БиХ, чији је предлагач посланик СДП-а Нермин Никшић.

Посланици ће се изјашњавати и о резолуцији о поштовању жртава усташког режима коју су предложили посланици Дамир Арнаут, Предраг Којовић, Аида Баручија и Мирјана Маринковић Лепић.

Предвиђено је и разматрање Приједлога закона о ванредним мјерама штедње у институцијама БиХ усљед епидемије вируса корона, по хитном поступку, а чији је предлагач посланик Дамир Арнаут.

Арнаутов приједлог, између осталог, подразумијева укидање трошкова презентација, регреса, јубиларне награде, накнаде за стручно усавршавање, те ограничење накнада за изабране званичнике и савјетнике у институцијама БиХ.

Посланици би требало да разматрају и Приједлог закона о обавезним доприносима званичника у институцијама БиХ, чији су подносиоци посланици Предраг Којовић, Мирјана Маринковић-Лепић, Аида Баручија и Дамир Арнаут.

Овим приједлогом је предвиђен обавезан допринос званичника у борби против епидемије вируса корона.

На дневном реду је и захтјев Савјета министара за разматрање Приједлога закона о привременим мјерама у раду правосудних и других органа БиХ за вријеме стања природне или друге несреће на територији БиХ, и то по хитном поступку.

Савјет министара је и предлагач приједлога закона о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције.

Овим законом се уређују услови кориштења електронског потписа, електронског печата, електронског временског жига и електронске препоручене доставе у правном предмету, управним, судским и другим поступцима.

На дневном реду је и више извјештаја о ревизијама у институцијама БиХ, као и неколико комисијских извјештаја.

Наставак сједнице најављен је за 11.00 часова.

(Срна)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Андриц

19.05.2020 06:17

Ста имамо од тог сто це бити градјани БиХ.Јер мора их бити непаран број,а сигурно их неце бити висе из РС.Према томе,какве вајде имамо од тог,кад се унапријед зна какве це одлуке проци,а какве не.За нас србе је зивот у праведној БиХ немогуц,и не знам само сто се на основу оваквих и слицних ствари не трази напокон отцјепљење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рјесење:

19.05.2020 06:30

9 судија по принзипу 3,3,3. За усвајање закона најмање 7 гласова. Цист рацун - дуга љубав...

Name

Ведрана_1965

19.05.2020 06:46

Будуцност БиХ лези у три лабаве федеративне јединице. Братство и јединство је као концепт пропало!

Name

Тута Бугарин

19.05.2020 07:06

Многе одлуке Уставног суда су сумњиве и дискутабилне и сада, са судија а странцима. Може се само замислити какве ће одлуке бити кад све судије буду наси. Комплетан правосудни систем је корумпиран укључујучи, вјероватно и Уставни суд Банана државе

Name

Андриц

19.05.2020 13:07

Ре рјесење:није лоса опција,с тим сто та тројица судија из РС не могу бити нпр.из СДС,а да на власти у РС буде СНСД,или обрнуто,свеједно.То је аутоматски ступица,коју це босњаци призељкивати..

Name

075

19.05.2020 13:29

Само странце у све судове, а ове СВЕ "наше" истјерати из свега јер су носитељи и покровитељи криминала и корупције и СВИ су марионете "наших поглавица" из реда сва три "народа" у БиХ!!

Name

борац

19.05.2020 06:21

Домаце је лаксе поткивати јефтинији су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

19.05.2020 07:02

Мислиш ?

Name

ВВ

19.05.2020 06:37

НОВАКОВИЋКА ПРЕДЛАЖЕ ИЗМЈЕНУ ЗАКОНА ,А НЕ ЗНА НИ КАКО СЕ БИРАЈУ СУДИЈЕ НИ КОЛИКО ИХ СЕ БИРА...ТУГА ГОЛЕМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

лудило

19.05.2020 07:02

Ради пропасти свега за нормални живот народа година у БиХ,вријеме је да изаберете судије са којима неће више дириговати криминалци познати свима у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рерјесење

19.05.2020 07:17

Рјесење ,није Вам Уставни суд Дом народа .Суд би требао да суди ,напомињем да суди ,по јасним критеријима и правилима а не по имену и презимену и по мјесту родјења .Непостоји такав правни систем на свијету који Ви појединци заговарате.Ускоро цете и у националну репрезентације увести квоте.Резултати нису битни само нек га је моја Партија изабрала.Никад напретка нецете имати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиши пропало

19.05.2020 07:30

Додик и ЧОВИЧ се могу само сликат , нема од тога ама бас ниста .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све СТРАНЦИ

19.05.2020 07:37

Најбоље би било да буде свих 9 странаца. Ови домаћи или су неписмени као у ВСТВ Ружица Јукиц И слицни или су до ушију коруптивни и дају се потковати за мале паре.

ОДГОВОРИТЕ