"Ako mislimo uvoditi drastičnije mjere sada je vrijeme"

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nema više čekanja i da je, ako Srbija planira da uvede drastičnije mere, sada vreme da se o tome odlučuje. On je za rekao da je sada maksimum epidemije i da se plaši još šeste nedelje.

Srbija 08.04.2020 | 09:19
"Ako mislimo uvoditi drastičnije mjere sada je vrijeme"

Upitan kakav je njegov lični stav i da li ima potrebe za rigoroznijim ograničenjima, Kon kaže da u Beogradu, koji je posebno ugrožen, mora na bilo koji način da se osigura da se kontakti između građana smanje do maksimuma, ali i da ne može da kaže da li to onda znači i 24-časovnu zabranu kretanja.

Kako je istakao nema više vremena za pregovore i priču, "jer se sad spasavaju životi". On dodaje i da je virus mnogo više rasprostranjen nego što se trenutno zna.

"Postoji jedna pozitivna stvar u svemu ovome. Asimptomatske infekcije koje sada otkrivamo na jednoj strani teško se prenose, a na drugoj teoretski je moguće da one ukazuju da virus slabi i da se smanjuje njegova virulencija da izazove bolest. Ako je to slučaj, onda bi to bilo veoma dobro", rekao je Kon za list Danas.

Upitan šta će biti sa decom čija su oba roditelja zaražena, Kon kaže da ako su i roditelji ideca zaraženi a nema potrebe za hospitalizacijom, može da se razmišlja o strogoj kućnoj izolaciji, i da te porodice ne idu u improvizovane bolnice.

"Problem je ako roditelji moraju u bolnicu. Dobro bi bilo da roditelji unapred razmišljaju o tome i da imaju plan gde će dete smestiti u takvom slučaju. Bez obzira na to što većina misli da neće biti zaraženi, treba planirati unapred", zaključio je Kon.

(Kurir.rs/Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Gardista

08.04.2020 09:50

Aha,i onda posle seste nedelje ce sedma i osma biti najkriticnije,i tako dok neko odozgo ne naredi sledeci korak...

ODGOVORITE
Name

Re:

08.04.2020 14:12

А кад онда измилимо напоље овако луђани!

Name

I ovaj iz Srbije

08.04.2020 09:52

Mislim da je morao dobiti odobrenje od Dodika da ovo kaže

ODGOVORITE
Name

Nada

08.04.2020 10:47

Čovjek je u pravu. Izgleda dok nekom ne umre najmiliji za ostale ga nije briga. Shvatite narode šta je virus. I već jednom umirite se. Trpite malo život koji ste odabrali. Fino je živjeti u metropolama. Mnogo toga je dostupno. Tu se čovjek sa manje muke snađe i lakše i udobnije živi. Sad to mora malo da i istrpi. Koliko vidim malo je njih otišlo na selo a većina je imala gdje. Pa s prirodom malo životariti. I sad smo odabrali ljepote velegrada. Za to strpljenja svako kod sebe mora pronaći. Policijski čas nam nije kriv. Kriv je virus kojeg malo poznajemo. Zato gradske lole knjigu u šake barem sad možete.

Name

Smislov

08.04.2020 12:02

Vojni epidemiolog! Očekivano.

ODGOVORITE
Name

Mozda

08.04.2020 12:08

Slusajuci struku prepadnem se, pa mislim da je najbolje da "zavare" sve ulaze. Medjutim, treba biti realan, da uvijek postoje ljudi koji se ne daju ukalupiti, kao I nervno labilne osobe, koji u normalnim uslovima nisu stalozeni. Ovdje je vazan stav psihijatara I psihologa, koji poznaju ljudski psihu, jer nismo serijski proizvodi, svi sa jedne trake.

Name

Сумњиви др Вакцина

08.04.2020 14:36

Зашто се он шетка унаоколо у својој 8 деценији? Не боји ли се за себе? Очито је да зна нешто што другима не говори. Хм, није тешко претпоставити шта. Провидни су са својим полицијским сатом и забраном Богослужења у Православним храмовима. ГОСПОД досад све стрпљиво посматра. Надам се да ће БНП објавити овај комент.

ODGOVORITE