"Ако мислимо уводити драстичније мјере сада је вријеме"

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да нема више чекања и да је, ако Србија планира да уведе драстичније мере, сада време да се о томе одлучује. Он је за рекао да је сада максимум епидемије и да се плаши још шесте недеље.

Србија 08.04.2020 | 09:19
"Ако мислимо уводити драстичније мјере сада је вријеме"

Упитан какав је његов лични став и да ли има потребе за ригорознијим ограничењима, Кон каже да у Београду, који је посебно угрожен, мора на било који начин да се осигура да се контакти између грађана смање до максимума, али и да не може да каже да ли то онда значи и 24-часовну забрану кретања.

Како је истакао нема више времена за преговоре и причу, "јер се сад спасавају животи". Он додаје и да је вирус много више распрострањен него што се тренутно зна.

"Постоји једна позитивна ствар у свему овоме. Асимптоматске инфекције које сада откривамо на једној страни тешко се преносе, а на другој теоретски је могуће да оне указују да вирус слаби и да се смањује његова вируленција да изазове болест. Ако је то случај, онда би то било веома добро", рекао је Кон за лист Данас.

Упитан шта ће бити са децом чија су оба родитеља заражена, Кон каже да ако су и родитељи идеца заражени а нема потребе за хоспитализацијом, може да се размишља о строгој кућној изолацији, и да те породице не иду у импровизоване болнице.

"Проблем је ако родитељи морају у болницу. Добро би било да родитељи унапред размишљају о томе и да имају план где ће дете сместити у таквом случају. Без обзира на то што већина мисли да неће бити заражени, треба планирати унапред", закључио је Кон.

(Курир.рс/Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Гардиста

08.04.2020 07:50

Аха,и онда после сесте недеље це седма и осма бити најкритицније,и тако док неко одозго не нареди следеци корак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

08.04.2020 12:12

А кад онда измилимо напоље овако луђани!

Name

И овај из Србије

08.04.2020 07:52

Мислим да је морао добити одобрење од Додика да ово каже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

08.04.2020 08:47

Човјек је у праву. Изгледа док неком не умре најмилији за остале га није брига. Схватите народе шта је вирус. И већ једном умирите се. Трпите мало живот који сте одабрали. Фино је живјети у метрополама. Много тога је доступно. Ту се човјек са мање муке снађе и лакше и удобније живи. Сад то мора мало да и истрпи. Колико видим мало је њих отишло на село а већина је имала гдје. Па с природом мало животарити. И сад смо одабрали љепоте велеграда. За то стрпљења свако код себе мора пронаћи. Полицијски час нам није крив. Крив је вирус којег мало познајемо. Зато градске лоле књигу у шаке барем сад можете.

Name

Смислов

08.04.2020 10:02

Војни епидемиолог! Очекивано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозда

08.04.2020 10:08

Слусајуци струку препаднем се, па мислим да је најбоље да "заваре" све улазе. Медјутим, треба бити реалан, да увијек постоје људи који се не дају укалупити, као И нервно лабилне особе, који у нормалним условима нису сталозени. Овдје је вазан став психијатара И психолога, који познају људски психу, јер нисмо серијски производи, сви са једне траке.

Name

Сумњиви др Вакцина

08.04.2020 12:36

Зашто се он шетка унаоколо у својој 8 деценији? Не боји ли се за себе? Очито је да зна нешто што другима не говори. Хм, није тешко претпоставити шта. Провидни су са својим полицијским сатом и забраном Богослужења у Православним храмовима. ГОСПОД досад све стрпљиво посматра. Надам се да ће БНП објавити овај комент.

ОДГОВОРИТЕ