Preminuo bivši senator RS Duško Jakšić

Bivši senator Republike Srpske i dugogodišnji direktor banjalučkog Ekonomskog instituta Duško Jakšić preminuo je juče u Banjaluci u 84. godini.

Republika Srpska 17.01.2020 | 12:00
Preminuo bivši senator RS Duško Jakšić

Komemorativna sjednica biće održana sutra u 11.00 časova u Maloj sali Banskog dvora, a sahrana u 14.00 časova na groblju Barakovac, opština Čelinac.

Duško Jakšić rođen je 1936. godine u Čelincu. Gimnaziju je završio 1955. godine u Banjaluci, Elektrotehnički fakultet 1961. u Beogradu, magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1979. godine i doktorirao na Fakultetu organizacionih nauka 1985. godine u Beogradu.

Nakon zaršetka studija Jakšić se vratio u rodni grad i karijeru započeo u fabrici "Rudi Čajavec" u kojoj je prošao kroz sve faze proizvodnog procesa i upravljanja, od konstruktora preko direktora Instituta do tehničkog direktora ove kompanije.

Jakšić je dao veliki doprinos u razvoju novih proizvoda, osvajanju novih tehnologija i otvaranju novih fabrika i, posebno, izlasku ove kompanije na međunarodno tržište.

Stručnim i naučnim radovima, ali i ličnim angažovanjem, Jakšić je učinio mnogo na objektivizaciji položaja srpskog naroda u BiH i uklanjanju opšteprisutnih sankcija međunarodnih faktora, a predstavljao je Republiku Srpsku na brojnim međunarodnim forumima.

U profesionalnoj karijeri Jakšić je ostvario i veoma zapaženu ulogu u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i posebno sa Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) učestvujući u skoro svim naučnim skupovima koje je Akademija organizovala.

Pola vijeka dugo radno angažovanje Jakšić je završio 2013. godine na mjestu savjetnika predsjednika Vlade Republike Srpske.

Bio je član Senata Republike Srpske u dva saziva, objavio je četiri knjige "Električna oprema motornih vozila", Tehnička knjiga, Beograd 1974. godine, "Republika Srpska - prostor, stanovništvo, resursi" Narodna univerzitetska biblioteka "Petar Kočić", Banjaluka 1995. godine, "Postdejtonska stvarnost i perspektiva", Atlantik BB Banjaluka, "Brčko - makaze nad pupčanikom", Institut za geopolitičke studije, Beograd 1997. godine.

Jakšić je bio dobitnik mnogih priznanja, a jedno od njih je Povelja 800 godina manastira Hilandar i ktitor je Crkve Svete Petke u rodnom Barakovcu.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BL ljakse

17.01.2020 12:07

Odlazak još jednog iz plejade velikih banjalučana,slava mu

ODGOVORITE
Name

Aleksandar

17.01.2020 12:08

Neka mu je večna slava i hvala. Retko dobar čovek, koji je mnogima pomogao.

ODGOVORITE
Name

Sveto

17.01.2020 16:53

Veliki čovjek i stručnjak.Neka mu je vječna slava

ODGOVORITE
Name

Celincanka

17.01.2020 20:58

Zadužio i Banja Luku i Celinac. Pokoj mu duši i hvala.

ODGOVORITE