Počinje proces pred sudom za ubistvo Olivera

Pred Specijalnim sudom u Prištini danas bi trebalo da bude održano pripremno ročište pred suđenje optuženima za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Srbija 30.12.2019 | 07:42
Počinje proces pred sudom za ubistvo Olivera

Pripremno ročište će biti zatvoreno za javnost i na njemu će se optuženi kratko izjasniti o krivici, diskutovaće se o dokazima koji će biti izvođeni tokom suđenja, a očekuje se i odluka suda povodom zahteva tužioca da odredi kući pritvor za troje okrivljenih koji se sada brane sa slobode.

Njihovi branioci smatraju da je ovaj predlog tužioca nerazuman i bespotreban i najavili su da će se usprotiviti predlogu za kućni pritvor.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 2. decembra optužnicu protiv šest osoba - Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare i Silvane Arsović, kojom ih tereti za umešanost u ubistvo Ivanovića.

Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja u novembru prošle godine, Basara od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima, u saizvršilaštvu.

Navodi se i da ova navodna kriminalna grupa nije formirana slučajno, već da deluje od 2011. godine.

"Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe znajući da će takvo učešće doprineti sprovođenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrola politike u severnom delu Kosovske Mitrovice", piše u saopštenju kosovskog tužilaštva.

Navodi se da je svaki od optuženih počinio inkriminišuće radnje za pomenutu grupu, koje su dovele do ubistva Olivera Ivanovića, preneo je Tanjug. Niko od osoba sa ove optužnice nije optužen za izvršenje ubistva, odnosno počinioci su i dalje nepoznati.

(Sputnik)

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar