Dokumenta nema u javnosti dok se ne formira SM

Kako je rekao, dogovor je da usvojenog dokumenta nema formalno u javnosti, kao ni u komunikaciji institucija na koji se odnosi dok se ne formira novi Savjet ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 25.11.2019 | 15:00
Dokumenta nema u javnosti dok se ne formira SM
Predsjedništvo HNS-a razmatralo je na današnjoj sjednici u Mostaru aktuelnu političku situaciju s fokusom na dogovor o formiranju vlasti, te pitanja u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva i lokalnim izborima.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović na pitanje novinara prokomentarisao je Plan reformi u BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, a koji će, kako je najavljeno, biti upućen u sjedište NATO saveza u Briselu, kao i činjenicu da se ovaj dokument različito tumači u političkoj javnosti.

''Nekome je opet stalo da se prepucava. Nadam se da ovog puta taj medijski dio neće uticati na dogovore i odluke koji su postignuti“, rekao je Čović, prenose Vijesti.ba.

Izrazio je nadu da će na sutrašnjoj sjednici Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH, te na predstojećoj sjednici Predstavničkog doma predloženi kandidat Zoran Tegeltija dobiti mandat za predjedavajućeg.

Optimističan je da će se proces formiranje Savjeta ministara BiH okončati do 15. ili 20. decembra, odnosno do novogodišnjih praznika.

''Koriste se spinovi i poeni da je neko profitirao ili izgubio u ovome svemu. Nema ovdje niti dobitnika niti gubitnika. Taj dokument je takav kakav jeste. Nije se on bitnije mijenjao uz dokumente koje smo imali prije“, kazao je Čović.

Kako je rekao, dogovor je da usvojenog dokumenta nema formalno u javnosti, kao ni u komunikaciji institucija na koji se odnosi dok se ne formira novi Savjet ministara BiH.

''Ne mislim da je ovdje na bilo koji način neko dobio ili izgubio. Dobila je BiH i njene institrucije, koje 13 mjeseci čekaju da se uspostavi vlast. Da će išta spektakularno promijeniti zbog toga – neće. Moraće novi Savjet ministara BiH intenzivno raditi na svim pitanjima koja se tiču te reformske agende. Ona je jako široka“, poručio je Čović, prenose Vijesti.ba.

Osvrćući se na dilemamu o tome da li je BiH već u MAP-u, Čović je upitao: ''Šta ako jeste ili šta ako nije?''.

''Danas se nalazimo u poziciji da se moramo  boriti za svoje mjesto na evroatlantskom putu. Oko evropskog puta sve je apsolutno jedinstveno, kako god se mi ponašali, a jesmo li bliže kandidatskom statusu ili nismo? Bio sam uvjeren da ćemo MAP aktivirati prošle godine i dobiti kandidatski status. Zato sam danas opet optimističan da ako napravimo novi Savjet ministara BiH, a evidentno je da hoćemo, pokušamo u maju biti na stolu u vrijeme predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom, zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom'', naglasio je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a.

Stav srpske strane o NATO-u će se uvažavati

Postavljajući pitanje da li je BiH bliže ili dalje u procesu, Čović je konstatovao ''da smo u njemu''.

''Sve relevantne odluke koje se tiču NATO saveza – vrijede, dakle sve relevantne odluke koje su donošene u proteklom vremenu na bilo kojoj instituciji, od Vijeća ministara, Parlamenta i Predsjedništva, a to smo svi svaki put potvrdili. Mi smo i dalje dio svih onih snaga koje čine partnerstvo od ugroženosti, to su mirovne misije širom svijeta. Pitanje je koliko ćemo se brzo reorganizovati, a kada ćemo i hoćemo li ikada ući u NATO savez, to prije svega zavisi od institucija BiH koje će o tome odlučivati'', poručio je Čović.

Prema njegovim riječima, hrvatska strana nema dvojbi kada je u pitanju evroatlantski put BiH.

''Srpska strana ima i to će se uvažavati. To je sasvim sigurno'', kategoričan je on.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Мирослав

25.11.2019 14:16

По његовој причи Додик је пристао, зато се и чека да се формира власт па онда изгледа и није битно а по овомСрпском народу какав је у већини мофао је то изнијети а што се тиче његови коалициони партнера они се и онако ништа не питају, то су обични климоглавци који су се добро обогатили .

ODGOVORITE
Name

Rale

25.11.2019 14:35

E stvarno da bi za tebe glasao covjek i da prihvata to sto pricas trebao bi se dobro zamlisiti.

ODGOVORITE
Name

Na uvid

26.11.2019 07:49

Srpski narod interesuje dokument,vise od imenovanja i ANP?

ODGOVORITE