Документа нема у јавности док се не формира СМ

Како је рекао, договор је да усвојеног документа нема формално у јавности, као ни у комуникацији институција на који се односи док се не формира нови Савјет министара БиХ.

Босна и Херцеговина 25.11.2019 | 15:00
Документа нема у јавности док се не формира СМ
Предсједништво ХНС-а разматрало је на данашњој сједници у Мостару актуелну политичку ситуацију с фокусом на договор о формирању власти, те питања у вези са измјенама изборног законодавства и локалним изборима.

Предсједник ХДЗ-а БиХ и ХНС-а БиХ Драган Човић на питање новинара прокоментарисао је План реформи у БиХ, који је усвојило Предсједништво БиХ, а који ће, како је најављено, бити упућен у сједиште НАТО савеза у Бриселу, као и чињеницу да се овај документ различито тумачи у политичкој јавности.

''Некоме је опет стало да се препуцава. Надам се да овог пута тај медијски дио неће утицати на договоре и одлуке који су постигнути“, рекао је Човић, преносе Вијести.ба.

Изразио је наду да ће на сутрашњој сједници Комисије за припрему избора Савјета министара БиХ, те на предстојећој сједници Представничког дома предложени кандидат Зоран Тегелтија добити мандат за предједавајућег.

Оптимистичан је да ће се процес формирање Савјета министара БиХ окончати до 15. или 20. децембра, односно до новогодишњих празника.

''Користе се спинови и поени да је неко профитирао или изгубио у овоме свему. Нема овдје нити добитника нити губитника. Тај документ је такав какав јесте. Није се он битније мијењао уз документе које смо имали прије“, казао је Човић.

Како је рекао, договор је да усвојеног документа нема формално у јавности, као ни у комуникацији институција на који се односи док се не формира нови Савјет министара БиХ.

''Не мислим да је овдје на било који начин неко добио или изгубио. Добила је БиХ и њене инститруције, које 13 мјесеци чекају да се успостави власт. Да ће ишта спектакуларно промијенити због тога – неће. Мораће нови Савјет министара БиХ интензивно радити на свим питањима која се тичу те реформске агенде. Она је јако широка“, поручио је Човић, преносе Вијести.ба.

Осврћући се на дилемаму о томе да ли је БиХ већ у МАП-у, Човић је упитао: ''Шта ако јесте или шта ако није?''.

''Данас се налазимо у позицији да се морамо  борити за своје мјесто на евроатлантском путу. Око европског пута све је апсолутно јединствено, како год се ми понашали, а јесмо ли ближе кандидатском статусу или нисмо? Био сам увјерен да ћемо МАП активирати прошле године и добити кандидатски статус. Зато сам данас опет оптимистичан да ако направимо нови Савјет министара БиХ, а евидентно је да хоћемо, покушамо у мају бити на столу у вријеме предсједавања Хрватске Европском унијом, заједно са Сјеверном Македонијом и Албанијом'', нагласио је предсједник ХДЗ-а БиХ и ХНС-а.

Став српске стране о НАТО-у ће се уважавати

Постављајући питање да ли је БиХ ближе или даље у процесу, Човић је констатовао ''да смо у њему''.

''Све релевантне одлуке које се тичу НАТО савеза – вриједе, дакле све релевантне одлуке које су доношене у протеклом времену на било којој институцији, од Вијећа министара, Парламента и Предсједништва, а то смо сви сваки пут потврдили. Ми смо и даље дио свих оних снага које чине партнерство од угрожености, то су мировне мисије широм свијета. Питање је колико ћемо се брзо реорганизовати, а када ћемо и хоћемо ли икада ући у НАТО савез, то прије свега зависи од институција БиХ које ће о томе одлучивати'', поручио је Човић.

Према његовим ријечима, хрватска страна нема двојби када је у питању евроатлантски пут БиХ.

''Српска страна има и то ће се уважавати. То је сасвим сигурно'', категоричан је он.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мирослав

25.11.2019 14:16

По његовој причи Додик је пристао, зато се и чека да се формира власт па онда изгледа и није битно а по овомСрпском народу какав је у већини мофао је то изнијети а што се тиче његови коалициони партнера они се и онако ништа не питају, то су обични климоглавци који су се добро обогатили .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

25.11.2019 14:35

Е стварно да би за тебе гласао цовјек и да прихвата то сто прицас требао би се добро замлисити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На увид

26.11.2019 07:49

Српски народ интересује документ,висе од именовања и АНП?

ОДГОВОРИТЕ