Ovo su naj(ne)sretnije države, pogledajte gdje je BiH

Rezultati nisu ohrabrujući posmatrajuću globalno, ali u BiH se mnogo toga promijenilo.
 

Bosna i Hercegovina 25.11.2019 | 08:44
Ovo su naj(ne)sretnije države, pogledajte gdje je BiH
Renomirana agencija za istraživanje javnog mnijenja Gallup objavila je svoj izvještaj o "globalnim emocijama" Gallup Global Emotions 2019.

Gallup je prošle godine u svojim anketama pitao stanovnike 142 zemlje jesu li imali jedno od pet negativnih iskustava na dan prije nego što su ispitani: stres, zabrinutost, tugu, ljutnju ili fizičku bol. Rezultati nisu ohrabrujući, jer se pokazalo da su ljutnja, tuga i zabrinutost, od kada se vrše mjerenja, na najvišem nivou.
 
Najsretnije države na svijetu

Najbolje je biti stanovnik Južne Amerike, posebno Paragvaja - ova zemlja ima čak 85 bodova po Galupovom indeksu pozitivnog iskustva i zauzima prvo mjesto, a slijede Panama, Gvatemala, Meksiko i El Salvador s 83 boda. Ovakvi rezultati su, kako se navodi u izvještaju, ponajviše posljedica kulturne tradicije među Latinoamerikancima da se "gledaju pozitivne stvari u životu".
 
"Najtužnije" države na svijetu

Nasuprot njima su sljedeće zemlje - Čad, s 54 boda prema Galupovom indeksu negativnog iskustva, a slijede Niger i Sierra Leone, te Irak i Iran.

Možete li pogoditi gdje se nalaze BiH i zemlje regiona na ovoj listi?

Ukupno gledajući BiH se nalazi oko sredine liste, a situacija u regionu je sljedeća.

Po pitanju ljutnje, građani BiH ne stoje loše. Poređenja radi, najviše se ljute Crnogorci 33 posto, najmanje Hrvati 10 posto, dok je u BiH, dan prije ispitivanja, bilo ljuto 22 posto ispitanika, isto koliko i u susjednoj Srbiji, dok je u Sloveniji takvo osjećanje imalo 16%, a u Makedoniji 25 posto ispitanika.

21% građana BiH je reklo da je tužno, što je nešto manje od prosjeka. Najtužniji u regionu su Hrvati, Crnogorci i Makedonci 22 %, dok je u Sloveniji  postotak tužnih samo 16%, u Srbiji 20%, na Kosovu samo 9%.

Po pitanju stresa, Hrvatska stoji najgore, dan ranije pod stresom je bilo 48% Hrvata, u Sloveniji je stres osjećalo 34% ispitanika, BiH 32 %, u Srbiji i Crnoj Gori 30%, Makedonije 29 %.

I zabrinutost je najveća u Hrvatskoj - 55% Hrvata bilo je zabrinuto dan ranije, u Crnoj Gori 51%, Srbiji 45%, a u BiH 39 %. 

Po pitanju bola, BiH stoji najlošije u regionu - 32% ispitanika je nešto boljelo proteklog dana, dok je najmanje ispitanika dan ranije bol osjetilo u Sloveniji, njih 25%.

Takođe smo i najneodmorniji. Tek nešto više od polovine ispitanika je bilo odmorno dan ranije, ali po pitanju smijeha stojimo odlično - 60% Bosanaca i Hercegovaca se dan ranije smijalo, a od zemalja bivše države, više su se smijali samo Slovenci, njih 70%. Poređenja radi, najnasmijaniji su Nigerijci - njih čak 91%.

I uživanje je na strani bh. građana. 63% isptanih je uživalo dan ranije, nešto više ih je uživalo samo u Crnoj Gori 64%.

83% Bosanaca I Hercegovaca reklo je da je bilo tretirano s poštovanjem dan ranije, bolja situcija je u svim ostalim zemljama regiona izuzev Hrvatske. Ovdje najbolje stoje Ekvadorci, Paragvajci, Urugvajci i Uzbekistanci - kod svih je 97% ispitanika odgovorilo potvrdno.

Nauka i učenje nam ipak nisu jača jača strana, kao ni Hrvatima ni Crnogorcima, pokazalo je istraživanje.

Sve u svemu, situacija u našoj zemlji je poprilično zadovoljavajuća, pogotovo kada uzmemo podatak da smo 2015. godine u istom ovom istraživanju bili među 10 "najtužnijih" država. Pripalo nam je tada neslavno 6 mjesto.

(Buka)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Banjalucanin SDS

25.11.2019 08:48

Pa ovi tuzni nas napustili i otisli ostali mi koji gledamo stvari pozitivno. :)

ODGOVORITE
Name

Re

25.11.2019 10:51

U BiH je najljepše živjeti samo se resiti lopova političke elite koji zamajavaju narod.

Name

Logika

25.11.2019 09:13

Kako ce bit srecni ljudi kad izaberu predsjednika koji negira postojanost drzave i radi protiv nje. Kako izvest srecnu generaciju????? Ili jos gore podsticat narod preko javnih servisa i skola da mrze svoju domovinu. Imali iko na ovom svijetu ovakav slucaj, kao sto mi u BiH imamo.

ODGOVORITE
Name

Re

25.11.2019 11:27

Pa predsjednik je pod stresom...kao i vecina Hrvata.

Name

Olja

25.11.2019 09:46

Kada bi posljedica ovakvih ispitivanja bila utiranje puta u bolje, onda bi imala smisla. Ovako, cemu? Kako god nas svrstali, od toga nema vajde. Tuzni, veseli, srecni, namrsteni, neraspolozeni, bolesni - sve to ostaje, sve nam je poznato, a nista nikome ne "para" mozak. Lose ostaje do daljnjeg lose pa ispitivanja, ankete, i sl., za sada, "okaciti macku o rep".

ODGOVORITE
Name

Bejha je propao projkat

25.11.2019 09:49

Nas gradjane Srpske ne interesuje bejha.Nasa zemlja se zove Srpska !

ODGOVORITE
Name

someone

25.11.2019 11:41

kako me omaše ove ankete svaki put???

ODGOVORITE