Ово су нај(не)сретније државе, погледајте гдје је БиХ

Резултати нису охрабрујући посматрајућу глобално, али у БиХ се много тога промијенило.
 

Босна и Херцеговина 25.11.2019 | 08:44
Ово су нај(не)сретније државе, погледајте гдје је БиХ
Реномирана агенција за истраживање јавног мнијења Галлуп објавила је свој извјештај о "глобалним емоцијама" Галлуп Глобал Емотионс 2019.

Галлуп је прошле године у својим анкетама питао становнике 142 земље јесу ли имали једно од пет негативних искустава на дан прије него што су испитани: стрес, забринутост, тугу, љутњу или физичку бол. Резултати нису охрабрујући, јер се показало да су љутња, туга и забринутост, од када се врше мјерења, на највишем нивоу.
 
Најсретније државе на свијету

Најбоље је бити становник Јужне Америке, посебно Парагваја - ова земља има чак 85 бодова по Галуповом индексу позитивног искуства и заузима прво мјесто, а слиједе Панама, Гватемала, Мексико и Ел Салвадор с 83 бода. Овакви резултати су, како се наводи у извјештају, понајвише посљедица културне традиције међу Латиноамериканцима да се "гледају позитивне ствари у животу".
 
"Најтужније" државе на свијету

Насупрот њима су сљедеће земље - Чад, с 54 бода према Галуповом индексу негативног искуства, а слиједе Нигер и Сиерра Леоне, те Ирак и Иран.

Можете ли погодити гдје се налазе БиХ и земље региона на овој листи?

Укупно гледајући БиХ се налази око средине листе, а ситуација у региону је сљедећа.

По питању љутње, грађани БиХ не стоје лоше. Поређења ради, највише се љуте Црногорци 33 посто, најмање Хрвати 10 посто, док је у БиХ, дан прије испитивања, било љуто 22 посто испитаника, исто колико и у сусједној Србији, док је у Словенији такво осјећање имало 16%, а у Македонији 25 посто испитаника.

21% грађана БиХ је рекло да је тужно, што је нешто мање од просјека. Најтужнији у региону су Хрвати, Црногорци и Македонци 22 %, док је у Словенији  постотак тужних само 16%, у Србији 20%, на Косову само 9%.

По питању стреса, Хрватска стоји најгоре, дан раније под стресом је било 48% Хрвата, у Словенији је стрес осјећало 34% испитаника, БиХ 32 %, у Србији и Црној Гори 30%, Македоније 29 %.

И забринутост је највећа у Хрватској - 55% Хрвата било је забринуто дан раније, у Црној Гори 51%, Србији 45%, а у БиХ 39 %. 

По питању бола, БиХ стоји најлошије у региону - 32% испитаника је нешто бољело протеклог дана, док је најмање испитаника дан раније бол осјетило у Словенији, њих 25%.

Такође смо и најнеодморнији. Тек нешто више од половине испитаника је било одморно дан раније, али по питању смијеха стојимо одлично - 60% Босанаца и Херцеговаца се дан раније смијало, а од земаља бивше државе, више су се смијали само Словенци, њих 70%. Поређења ради, најнасмијанији су Нигеријци - њих чак 91%.

И уживање је на страни бх. грађана. 63% исптаних је уживало дан раније, нешто више их је уживало само у Црној Гори 64%.

83% Босанаца И Херцеговаца рекло је да је било третирано с поштовањем дан раније, боља ситуција је у свим осталим земљама региона изузев Хрватске. Овдје најбоље стоје Еквадорци, Парагвајци, Уругвајци и Узбекистанци - код свих је 97% испитаника одговорило потврдно.

Наука и учење нам ипак нису јача јача страна, као ни Хрватима ни Црногорцима, показало је истраживање.

Све у свему, ситуација у нашој земљи је поприлично задовољавајућа, поготово када узмемо податак да смо 2015. године у истом овом истраживању били међу 10 "најтужнијих" држава. Припало нам је тада неславно 6 мјесто.

(Бука)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бањалуцанин СДС

25.11.2019 07:48

Па ови тузни нас напустили и отисли остали ми који гледамо ствари позитивно. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.11.2019 09:51

У БиХ је најљепше живјети само се ресити лопова политичке елите који замајавају народ.

Name

Логика

25.11.2019 08:13

Како це бит срецни људи кад изаберу предсједника који негира постојаност дрзаве и ради против ње. Како извест срецну генерацију????? Или јос горе подстицат народ преко јавних сервиса и скола да мрзе своју домовину. Имали ико на овом свијету овакав слуцај, као сто ми у БиХ имамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.11.2019 10:27

Па предсједник је под стресом...као и вецина Хрвата.

Name

Оља

25.11.2019 08:46

Када би посљедица оваквих испитивања била утирање пута у боље, онда би имала смисла. Овако, цему? Како год нас сврстали, од тога нема вајде. Тузни, весели, срецни, намрстени, нерасполозени, болесни - све то остаје, све нам је познато, а ниста никоме не "пара" мозак. Лосе остаје до даљњег лосе па испитивања, анкете, и сл., за сада, "окацити мацку о реп".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројкат

25.11.2019 08:49

Нас градјане Српске не интересује бејха.Наса земља се зове Српска !

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

25.11.2019 10:41

како ме омаше ове анкете сваки пут???

ОДГОВОРИТЕ