Protesti zbog nezadovoljstva ustupcima vlade

Demonstranti su nezadovoljni ekonomskim ustupcima koje je najavila vlada u pokušaju da umiri građane nakon nasilja koje se dogodilo u toj zemlji.

Svijet 25.10.2019 | 08:13
Protesti zbog nezadovoljstva ustupcima vlade
Demonstranti su se vratili na ulice Čilea, nezadovoljni ekonomskim ustupcima koje je najavila vlada u pokušaju da umiri građane nakon nasilja koje se dogodilo u toj zemlji.

Predsjednik Sebastian Pinera rekao je da koraci koje će vlada preduzeti neće moći da ispune zahtjeve mnogih u zemlji od 18 miliona ljudi, prenosi Beta.

Međutim, on je odložio poskupljenje struje od gotovo 10 posto za kraj sljedeće godine.

Pinerova administracija bori se sa neredima koji su počeli u petak zbog povećanja cijena gradskog prevoza, što je podstaklo bijes zbog loših socijalnih ekonomskih prilika i nejednakosti u toj zemlji, jednoj od najstabilnijih u Latinskoj Americi.

Najmanje 18 osoba je poginulo tokom ovih posljednjih nemira u Čileu. Najveći dio demonstranata je izražavao svoj protest mirno, ali je bilo podmetnutih požara, pljački i navodne brutalnosti sigurnosnih snaga što je šokiralo mnoge u ovoj zemlji poznatoj po relativnoj stabilnosti.

Vlada je ove sedmice najavila povećanje minimalne plate i najnižih državnih penzija. Cijene karata za metro vraćene su na prethodne.

Međutim, uprkos ustupcima, građani kažu da su oni premali i da su došli prekasno.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kiki

25.10.2019 08:28

Nezna ovaj presednik pjevati ko nas Dodo

ODGOVORITE
Name

milan

25.10.2019 09:48

znate sta bi kod nas rekli iz vlade? imate pravo samo jednom pogadjati

ODGOVORITE
Name

Rale

25.10.2019 14:16

Blago nama nemoramo protestvovati kad je sve med i mlijeko. A ova sirotinja samo nesto trazi, neznam sta im je.

ODGOVORITE