EP: Ukrajina na EP-u, šestica Engleza, Turci salutirali opet!

Turbo Ukrajina ide na EURO, Ronaldu preseo jubilej! Evropski šampion pao u Kijevu – 2:1.  U Ukrajini padaju svi, pa i evropski šampioni: Ševčenko "štiklirao" EURO! Sve četiri utakmice u Ukrajini domaćin odradio do perfekcije, Srbija u poslednja dva meča može da se nada čudu.  Englezima ni “šestica” nije donela vizu za EURO, crnogorski golmani grešili u Prištini! Gordi Albion mora da sačeka novembar za viziranje karte za šampionat Starog kontinenta.  Turci su hit i prkose salutiranjem! Usred Pariza sprečili Francuze da odu na Euro i jure prvi šešir na žrebu! Truska zadržala prvo mesto u grupi!

Fudbal 14.10.2019 | 23:24
EP: Ukrajina na EP-u, šestica Engleza, Turci salutirali opet!
Ukrajina je pokazala Srbiji svu svoju moć još u junu tokom one "petarde" koja je Mladena Krstajića koštala posla, a u ponedeljak uveče su im pokazali kako se "bije" evropski šampion!

Selekcija Andrija Ševčenka savladala je Portugal u punom sastavu i tako obezbedila plasman na Evropsko prvenstvo narednog leta.

UKRAJINA - PORTUGAL 2:1 (2:0)
/Jaremčuk 6, Jarmolenko 27 - Ronaldo pen. 72/

Gotovo sav posao Ukrajinci su obavili u prvih pola sata, pošto su "na prepad" postigli dva pogotka i potom strpljivom i disciplinovanom odbranom čuvali stečenu prednost. Jaremčuk je na startu iznenadio goste, da bi Vest Hemov napadač Andrij Jarmolenko duplirao prednost.

Još jednom se pokazalo da Portugal Fernanda Santoša ima problema sa plitko postavljenim odbranama. Imali su tokom najvećeg dela meča i posed lopte i kontrolu igre, a nije im pomoglo ni što su čak 10 puta šutirali u okvir gola Pjatova.

Evropski šampion je uspeo da "uprlja" perfektan bilans Ukrajine. Kristijano Ronaldo je iskoristio jedanaesterac posle igranja rukom Tarasa Stepanenka i crvenog kartona, a Ukrajina je izdržala do kraja i sa četiri pobede na svom terenu i gol-razlikom 10:1 stigla do ukupno 19 bodova od mogućih 21.

Time su Ukrajinci obezbedili vizu za kontinentalni šampionat, a osvajač prošlog Eura i inauguralne Lige nacija će morati da posao dovrši protiv Litvanije i Luksemburga

Čudu će se nadati Srbija, jer su "orlovi" samo na bod od Portugala. Potrebne su im dve pobede (Luksemburg i Ukrajina) i kiks Portugalaca da ih zaobiđu u foto-finišu. Ipak, i pored ovog poraza u Ukrajini, takav scenario je malo verovatan.

Ima nešto u tom Andreju Ševčenku! Nekadašnji as Milana došao je na kormilo Ukrajine, video, i preporodio tim koji trenutno igra turbo fudbal! Osetili su to i Orvlovi u Harkovu, a ove večeri u jednoj od najvećih žitnica Evrope gladni su ostali su i šampioni Starog kontinenta. Portugal je poražen posle 15 meseci one eliminacije na Mundijalu od Urugvaja... Sa druge Ukrajina je overila plasman na smotru najboljih evropskih selekcija. Na kraju je bilo 2:1.

Teško je uopšte i pomisliti da su rezultati Ukrajine u ovom ciklusu plod slučajnosti i sreće. Stvarno Ševčenkov tim deluje moćno i napadači potentno. Na kraju Portugalcima nije vredelo ni to što su više od 20. minuta igrali sa igračem više posle crvenog kartona Stepanenka.

Selektor Portugala Fernando Santoš očigledno nije ništa naučio iz grešaka bivšeg selektora Orlova Mladena Krstajića. Ukrajina je ponovo na početku krenula jako, rizikovala i dobila. Probijali su domaćini po bokovima Portugal i poveli već u šestom minutu. Tada je posle kornera odlično glavom šutirao Krivtsov. Uspeo je Patrisio da reaguje, ali lopta se odbila pravo na nogu Jermenčuku za vođstvo Ukrajine.

U transu je bila publika na Olimpijskom stadionu u Kijevu. Ukrajina je razarala evropske šampione. Posebno po bokovima. Kako je samo Mikolenko u 27. minutu izbacio iz igre Semeda, a potom idealnim centaršutem omogućio Jermolenku da duplira prednost.

Nepomično je Kristijano Ronaldo gledao šta se dešava. Neverica je vladala i u ostalim linija selekcije Portugala. Posebno, što je u nekoliko navrata Pjatov odlično reagovao.

Nemajući kud Portugalci su u drugom poluvremenu krenuli na sve ili ništa. Razoružavao ih je Pjatov odličnim intervencijama. I sve tako do 70. minuta kada je Stepanenko igrao rukom u svom šesnestercu. Zadnji vezni Ukrajine je dobio drugi žuti karton, a Ronaldo je sa kreča stigao do jubileja – 700. gola u karijeri.

Više od toga nije mogao. Pjatov je odbranio njegov udarac glavom, sačuvao je golman Ukrajine prisebnost posle pokušaja sa distance Žoaa Feliksa i Gudeša. U 93. minutu Danilo je gađao sa 35 metara, ali je pogodio prečku.

Ukrajina se plasirala na Prvenstvo  Evrope i produžila srpski san. Portugal ima samo bod više od Srbije, ali i dva zicera. Mečeve protiv Luksemburga i Litvanije do kraja kvalifikacija.  



Englezima ni “šestica” nije donela vizu za EURO, crnogorski golmani grešili u Prištini! Gordi Albion mora da sačeka novembar za viziranje karte za šampionat Starog kontinenta.

Okliznula se Engleska pre nekoliko dana u Pragu i porazom samo odložila nemonovnost, a to je viziranje plasmana na Evropsko prvenstvo 2020. godine. Tu dužnost puleni Gereta Sautgejta nisu obavili ni večeras iako su ubedljivo trijumfovali u Sofiji nad nemoćnim i nezainteresovanim Bugarima od čak 6:0.

Pošto je i reprezentacija takozvanog Kosova pobedila Crnu Goru sa 2:0 u Prištini pa teoretski može i do prvog mesta u grupi u preostala dva kola, ispred Engleza ili Čeha, navijači Gordog Albiona će morati da se strpe još mesec dana dok im karte za EURO postanu vizirane.

Čak četiri gola Ostrvljani su dali u prvom poluvremenu, a očekivano zanimljivije je bilo na tribinama nego na samom terenu pošto su bugarski fanovi i ovog puta, uprkos apelima, vređali na rasnoj osnovi tamnopute igrače Engleske i nacistički salutirali, zbog čega su nastala dva višeminutna prekida, ali glavni arbitar Bebek iz Hrvatske nije želeo potpuno da prekine meč iako su gosti to tražili.

Ubedljivo najlepši detalj na ovoj utakmici bio je prvi gol za goste koji je dao Markus Rašford već u sedmom minutu, a posle sjajnih finti i neodbranjivog udarca iskosa sa levog krila, dok su preostala tri gola Engleza u prvom delu bili prosto ušetavanje u mrežu, dva puta Rosa Barklija i jednom Rahima Sterlinga uz dve asistencije kapitena Harija Kejna.

Isti tandem Kejn-Sterling stavio je i tačku na petardu Engleza u 69. minutu posle nove lepe akcije, a as Totenhema je posle tri asistencije morao golom da zaokruži ovo veče, pa je postavio konačan rezultat u 85. minutu posle lepog solo-prodora i ukrasio još jednu ubedljivu partiju svog tima.

Do kraja kvlaifikacija Englezi igraju sa Crnogorcima na Ostrvu (14. novembra) i gostuju u Prištini tri dana kasnije pa je realno da im jedna pobeda u ta dva meča završi posao. Užasnim Bugarima, koji su jedna od najgorih selekcija u ovoj grupi, preostaje baraž kroz Ligu nacija. 

U Prištini na stadionu Fadilj Vokri Crna Gora nije imala ni promil šanse da se ozbiljnije suprotstavi motivisanoj selekciji takozvanog Kosova (2:0). Ekipa Faruka Hadžibegića položila je oružje u prvih 45 minuta posle loših intervencija svojih golmana, prvo Danijela Petkovića u desetom koji je domaćinu faktički poklonio korner iz kojeg su poveli i potom loše istrčao na centaršut, zatim i Mijatovića u 34. minutu koji je odbio loptu na nogu napadaču domaćina.

Ovaj drugi je zamenio prvog u 15. minutu posle vodećeg gola Kosova, kažu zbog povrede, ali su se domaći navijači radovali golovima Rahmanija i Murićija koji su ovim trijumfom odložili slavlje Engleza u Sofiji zbog plasmana na EURO. Za selekciju švajcarskog trenera Šalendea sudbonosan meč će biti onaj 14. novembra protiv Češke u gostima pošto Kosovo ima samo bod manje od Knedlički dva kola pre kraja kvalifikacija.

Turci su hit i prkose salutiranjem! Usred Pariza sprečili Francuze da odu na Euro i jure prvi šešir na žrebu! Truska zadržala prvo mesto u grupi!

Francuska je večeras mogla da postane šesta reprezentacija posle Italije, Belgije, Rusije, Poljske i Ukrajine koja je i teoretski obezbedila plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine, ali nije uspela.

Turska je večeras u direktnom duelu na Sen Deniju odolela, izborila remi 1:1 i dva kola pre kraja zadržala prvo mesto u grupi. Zahvaljujući onoj pobedi u Konji od 2:0 i boljem međusobnom skoru, Turska i dalje drži čelo tabele ispred Francuske sa istim brojem bodova. A prvo mesto znači i status nosioca i mesto u prvom šeširu na žrebu za EP.

Doduše, oba tima moraju tek da overe svoj plasman na EURO, ali to ne bi trebalo da bude teško. Dva kola pre kraja, imaju po četiri boda više od trećeplasiranog Islanda i sve drže u svojim rukama. U pretposlednjem kolu Turska pred svojim navijačima može da odirga i nerešeno protiv Islanda za plasman na EP. Ali juriće pobedu kako bi zadržala prvo mesto i pomenutu privilegiju na žrebu. Na kraju kvalifikacija ima zicer protiv Andore u gostima. Francuzi u poslednja dva kola dočekuju Moldaviju i gostuju Albaniji, plasiraće se na EP, ali za prvo mesto im je potreban kiks Turaka.

Selektor Dešan je večeras napravio dve izmene u odnosu na pobedu protiv Islanda i dao šansu Ben Jederu umesto Žirua i Lukasu Ernandezu umesto Dinja. Sa druge strame, Turska je igrala bez kapitena Emrea Belezoglua koji je povređen, ali je hrabro izašla u formaciji 4-3-3 i išla na pobedu.

Ipak, Francuzi su bili to koji su nametnuli svoj ritam i naterali Turke da se brane. Golman Gunok je sjajnim intervencijama u prvih pola sata spasao Tursku posle dva dobra udarca Sisoka. Šansu je propustio i Grizman. Francuska je bilo osetno bolji tim u prvom poluvremenu.

Uprkos napadu sa Grizmanom, Ben Jederom i Komanom, Francuska nije uspevala da probije sjajnu defanzivu turskog tima ni u drugom poluvremenu. Čak je Burak Jilmaz posle sat vremena igre imao fenomenalnu šansu da šokira domaćina, ali je tukao preko gola.

Konačno, Dešan se setio Žirua na klupi, a Čelsijev napadač mu je vratio golom samo četiri minuta posle ulaska na teren. U 76. minutu je sjajno skočio posle kornera Grizmana i delovalo je da su Francuzi konačno slomili žilave Turke.

Svetski prvak je imao u džepu pobedu i plasman na EURO, ali i pol poziciju za prvo mesto u grupi koje donosi prvi šešir u žrebu za EP.

Ipak, Turci nisu odustali i samo šest minuta posle Žiruovog gola su pogodili na sličan način. Čalhanogluje sjajno izveo prekid i pogodio u glavu Ajhana na drugoj stativi koji je izjednačio. Kao i pre nekoliko dana, gol su opet proslavili salutiranjem u znak podrške vojnoj akciji turske vojske koja je prešla granicu u Siriji i ubija Kurde i Sirijce. 

Malo vremena je ostalo do kraja za Francuze da opet povedu, ali imali su dobru šansu preko rezerviste Ikonea u 90. minutu. Opet je golman Gunok spasao goste i doneo im ogroman bod koji ih dva kola pre kraja drži na prvom mestu u grupi.

GRUPA A:

Bugarska - Engleska 0:6 (0:4)
/Rašford 7, Barkli 20, 32, Sterling pen. 45+5, 69, Kejn 85/

tzv. Kosovo - Crna Gora 2:0 (2:0)
/Rahmani 10, Murići 34/

TABELA: Engleska 15, Češka 12, tzv. Kosovo 11, Bugarska (+1) 3, Crna Gora (+1) 2

GRUPA B:

Litvanija - Srbija 1:2 (0:0)
/Kazlauskas 79 - Mitrović 48, 53/

Ukrajina - Portugal 2:1 (2:0)
/Jaremčuk 6, Jarmolenko 27 - Ronaldo pen. 72/

TABELA: Ukrajina (+1) 19, Portugal 11, Srbija 10, Luksemburg 4, Litvanija (+1) 1

GRUPA H:

Francuska - Turska 1:1 (0:0)
/Žiru 76 - Ajhan 81/

Island - Andora 2:0 (1:0)
/A. Sigurdson 38, Sigtorson 65/

Moldavija - Albanija 0:4 (0:3)
/Cikalješi 22, Bare 34, Traši 40, /

TABELA: Francuska 19, Turska 19, Island 15, Albanija 12, Andora 3, Moldavija 3

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar