ЕП: Украјина на ЕП-у, шестица Енглеза, Турци салутирали опет!

Турбо Украјина иде на ЕУРО, Роналду пресео јубилеј! Европски шампион пао у Кијеву – 2:1.  У Украјини падају сви, па и европски шампиони: Шевченко "штиклирао" ЕУРО! Све четири утакмице у Украјини домаћин одрадио до перфекције, Србија у последња два меча може да се нада чуду.  Енглезима ни “шестица” није донела визу за ЕУРО, црногорски голмани грешили у Приштини! Горди Албион мора да сачека новембар за визирање карте за шампионат Старог континента.  Турци су хит и пркосе салутирањем! Усред Париза спречили Французе да оду на Еуро и јуре први шешир на жребу! Труска задржала прво место у групи!

Фудбал 14.10.2019 | 23:24
ЕП: Украјина на ЕП-у, шестица Енглеза, Турци салутирали опет!
Украјина је показала Србији сву своју моћ још у јуну током оне "петарде" која је Младена Крстајића коштала посла, а у понедељак увече су им показали како се "бије" европски шампион!

Селекција Андрија Шевченка савладала је Португал у пуном саставу и тако обезбедила пласман на Европско првенство наредног лета.

УКРАЈИНА - ПОРТУГАЛ 2:1 (2:0)
/Јаремчук 6, Јармоленко 27 - Роналдо пен. 72/

Готово сав посао Украјинци су обавили у првих пола сата, пошто су "на препад" постигли два поготка и потом стрпљивом и дисциплинованом одбраном чували стечену предност. Јаремчук је на старту изненадио госте, да би Вест Хемов нападач Андриј Јармоленко дуплирао предност.

Још једном се показало да Португал Фернанда Сантоша има проблема са плитко постављеним одбранама. Имали су током највећег дела меча и посед лопте и контролу игре, а није им помогло ни што су чак 10 пута шутирали у оквир гола Пјатова.

Европски шампион је успео да "упрља" перфектан биланс Украјине. Кристијано Роналдо је искористио једанаестерац после играња руком Тараса Степаненка и црвеног картона, а Украјина је издржала до краја и са четири победе на свом терену и гол-разликом 10:1 стигла до укупно 19 бодова од могућих 21.

Тиме су Украјинци обезбедили визу за континентални шампионат, а освајач прошлог Еура и инаугуралне Лиге нација ће морати да посао доврши против Литваније и Луксембурга

Чуду ће се надати Србија, јер су "орлови" само на бод од Португала. Потребне су им две победе (Луксембург и Украјина) и кикс Португалаца да их заобиђу у фото-финишу. Ипак, и поред овог пораза у Украјини, такав сценарио је мало вероватан.

Има нешто у том Андреју Шевченку! Некадашњи ас Милана дошао је на кормило Украјине, видео, и препородио тим који тренутно игра турбо фудбал! Осетили су то и Орвлови у Харкову, а ове вечери у једној од највећих житница Европе гладни су остали су и шампиони Старог континента. Португал је поражен после 15 месеци оне елиминације на Мундијалу од Уругваја... Са друге Украјина је оверила пласман на смотру најбољих европских селекција. На крају је било 2:1.

Тешко је уопште и помислити да су резултати Украјине у овом циклусу плод случајности и среће. Стварно Шевченков тим делује моћно и нападачи потентно. На крају Португалцима није вредело ни то што су више од 20. минута играли са играчем више после црвеног картона Степаненка.

Селектор Португала Фернандо Сантош очигледно није ништа научио из грешака бившег селектора Орлова Младена Крстајића. Украјина је поново на почетку кренула јако, ризиковала и добила. Пробијали су домаћини по боковима Португал и повели већ у шестом минуту. Тада је после корнера одлично главом шутирао Кривтсов. Успео је Патрисио да реагује, али лопта се одбила право на ногу Јерменчуку за вођство Украјине.

У трансу је била публика на Олимпијском стадиону у Кијеву. Украјина је разарала европске шампионе. Посебно по боковима. Како је само Миколенко у 27. минуту избацио из игре Семеда, а потом идеалним центаршутем омогућио Јермоленку да дуплира предност.

Непомично је Кристијано Роналдо гледао шта се дешава. Неверица је владала и у осталим линија селекције Португала. Посебно, што је у неколико наврата Пјатов одлично реаговао.

Немајући куд Португалци су у другом полувремену кренули на све или ништа. Разоружавао их је Пјатов одличним интервенцијама. И све тако до 70. минута када је Степаненко играо руком у свом шеснестерцу. Задњи везни Украјине је добио други жути картон, а Роналдо је са креча стигао до јубилеја – 700. гола у каријери.

Више од тога није могао. Пјатов је одбранио његов ударац главом, сачувао је голман Украјине присебност после покушаја са дистанце Жоаа Феликса и Гудеша. У 93. минуту Данило је гађао са 35 метара, али је погодио пречку.

Украјина се пласирала на Првенство  Европе и продужила српски сан. Португал има само бод више од Србије, али и два зицера. Мечеве против Луксембурга и Литваније до краја квалификација.  



Енглезима ни “шестица” није донела визу за ЕУРО, црногорски голмани грешили у Приштини! Горди Албион мора да сачека новембар за визирање карте за шампионат Старог континента.

Оклизнула се Енглеска пре неколико дана у Прагу и поразом само одложила немоновност, а то је визирање пласмана на Европско првенство 2020. године. Ту дужност пулени Герета Саутгејта нису обавили ни вечерас иако су убедљиво тријумфовали у Софији над немоћним и незаинтересованим Бугарима од чак 6:0.

Пошто је и репрезентација такозваног Косова победила Црну Гору са 2:0 у Приштини па теоретски може и до првог места у групи у преостала два кола, испред Енглеза или Чеха, навијачи Гордог Албиона ће морати да се стрпе још месец дана док им карте за ЕУРО постану визиране.

Чак четири гола Острвљани су дали у првом полувремену, а очекивано занимљивије је било на трибинама него на самом терену пошто су бугарски фанови и овог пута, упркос апелима, вређали на расној основи тамнопуте играче Енглеске и нацистички салутирали, због чега су настала два вишеминутна прекида, али главни арбитар Бебек из Хрватске није желео потпуно да прекине меч иако су гости то тражили.

Убедљиво најлепши детаљ на овој утакмици био је први гол за госте који је дао Маркус Рашфорд већ у седмом минуту, а после сјајних финти и неодбрањивог ударца искоса са левог крила, док су преостала три гола Енглеза у првом делу били просто ушетавање у мрежу, два пута Роса Барклија и једном Рахима Стерлинга уз две асистенције капитена Харија Кејна.

Исти тандем Кејн-Стерлинг ставио је и тачку на петарду Енглеза у 69. минуту после нове лепе акције, а ас Тотенхема је после три асистенције морао голом да заокружи ово вече, па је поставио коначан резултат у 85. минуту после лепог соло-продора и украсио још једну убедљиву партију свог тима.

До краја квлаификација Енглези играју са Црногорцима на Острву (14. новембра) и гостују у Приштини три дана касније па је реално да им једна победа у та два меча заврши посао. Ужасним Бугарима, који су једна од најгорих селекција у овој групи, преостаје бараж кроз Лигу нација. 

У Приштини на стадиону Фадиљ Вокри Црна Гора није имала ни промил шансе да се озбиљније супротстави мотивисаној селекцији такозваног Косова (2:0). Екипа Фарука Хаџибегића положила је оружје у првих 45 минута после лоших интервенција својих голмана, прво Данијела Петковића у десетом који је домаћину фактички поклонио корнер из којег су повели и потом лоше истрчао на центаршут, затим и Мијатовића у 34. минуту који је одбио лопту на ногу нападачу домаћина.

Овај други је заменио првог у 15. минуту после водећег гола Косова, кажу због повреде, али су се домаћи навијачи радовали головима Рахманија и Мурићија који су овим тријумфом одложили славље Енглеза у Софији због пласмана на ЕУРО. За селекцију швајцарског тренера Шалендеа судбоносан меч ће бити онај 14. новембра против Чешке у гостима пошто Косово има само бод мање од Кнедлички два кола пре краја квалификација.

Турци су хит и пркосе салутирањем! Усред Париза спречили Французе да оду на Еуро и јуре први шешир на жребу! Труска задржала прво место у групи!

Француска је вечерас могла да постане шеста репрезентација после Италије, Белгије, Русије, Пољске и Украјине која је и теоретски обезбедила пласман на Европско првенство наредне године, али није успела.

Турска је вечерас у директном дуелу на Сен Денију одолела, изборила реми 1:1 и два кола пре краја задржала прво место у групи. Захваљујући оној победи у Коњи од 2:0 и бољем међусобном скору, Турска и даље држи чело табеле испред Француске са истим бројем бодова. А прво место значи и статус носиоца и место у првом шеширу на жребу за ЕП.

Додуше, оба тима морају тек да овере свој пласман на ЕУРО, али то не би требало да буде тешко. Два кола пре краја, имају по четири бода више од трећепласираног Исланда и све држе у својим рукама. У претпоследњем колу Турска пред својим навијачима може да одирга и нерешено против Исланда за пласман на ЕП. Али јуриће победу како би задржала прво место и поменуту привилегију на жребу. На крају квалификација има зицер против Андоре у гостима. Французи у последња два кола дочекују Молдавију и гостују Албанији, пласираће се на ЕП, али за прво место им је потребан кикс Турака.

Селектор Дешан је вечерас направио две измене у односу на победу против Исланда и дао шансу Бен Једеру уместо Жируа и Лукасу Ернандезу уместо Диња. Са друге страме, Турска је играла без капитена Емреа Белезоглуа који је повређен, али је храбро изашла у формацији 4-3-3 и ишла на победу.

Ипак, Французи су били то који су наметнули свој ритам и натерали Турке да се бране. Голман Гунок је сјајним интервенцијама у првих пола сата спасао Турску после два добра ударца Сисока. Шансу је пропустио и Гризман. Француска је било осетно бољи тим у првом полувремену.

Упркос нападу са Гризманом, Бен Једером и Команом, Француска није успевала да пробије сјајну дефанзиву турског тима ни у другом полувремену. Чак је Бурак Јилмаз после сат времена игре имао феноменалну шансу да шокира домаћина, али је тукао преко гола.

Коначно, Дешан се сетио Жируа на клупи, а Челсијев нападач му је вратио голом само четири минута после уласка на терен. У 76. минуту је сјајно скочио после корнера Гризмана и деловало је да су Французи коначно сломили жилаве Турке.

Светски првак је имао у џепу победу и пласман на ЕУРО, али и пол позицију за прво место у групи које доноси први шешир у жребу за ЕП.

Ипак, Турци нису одустали и само шест минута после Жируовог гола су погодили на сличан начин. Чалханоглује сјајно извео прекид и погодио у главу Ајхана на другој стативи који је изједначио. Као и пре неколико дана, гол су опет прославили салутирањем у знак подршке војној акцији турске војске која је прешла границу у Сирији и убија Курде и Сиријце. 

Мало времена је остало до краја за Французе да опет поведу, али имали су добру шансу преко резервисте Иконеа у 90. минуту. Опет је голман Гунок спасао госте и донео им огроман бод који их два кола пре краја држи на првом месту у групи.

ГРУПА А:

Бугарска - Енглеска 0:6 (0:4)
/Рашфорд 7, Баркли 20, 32, Стерлинг пен. 45+5, 69, Кејн 85/

тзв. Косово - Црна Гора 2:0 (2:0)
/Рахмани 10, Мурићи 34/

ТАБЕЛА: Енглеска 15, Чешка 12, тзв. Косово 11, Бугарска (+1) 3, Црна Гора (+1) 2

ГРУПА Б:

Литванија - Србија 1:2 (0:0)
/Казлаускас 79 - Митровић 48, 53/

Украјина - Португал 2:1 (2:0)
/Јаремчук 6, Јармоленко 27 - Роналдо пен. 72/

ТАБЕЛА: Украјина (+1) 19, Португал 11, Србија 10, Луксембург 4, Литванија (+1) 1

ГРУПА Х:

Француска - Турска 1:1 (0:0)
/Жиру 76 - Ајхан 81/

Исланд - Андора 2:0 (1:0)
/А. Сигурдсон 38, Сигторсон 65/

Молдавија - Албанија 0:4 (0:3)
/Цикаљеши 22, Баре 34, Траши 40, /

ТАБЕЛА: Француска 19, Турска 19, Исланд 15, Албанија 12, Андора 3, Молдавија 3

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар