"Ne damo da iko ugrozi 300.000 ljudskih života"

Niko ne smije ignorisati međunarodne i sve druge moguće akte koji tretiraju oblast zaštite ljudskih života i prirodnih dobara, poruka je sa današnjeg protestnog skupa u Novom Gradu u kojem su svoje učešće uzeli i predstavnici Incijative Trgovska mora, reci NE MOŽE!

Republika Srpska 27.09.2019 | 12:48
"Ne damo da iko ugrozi 300.000 ljudskih života"
Niko nema pravo ignorisati usaglašene akte, sve sporazume, konvencije, principe i načela ali i poziciju Bosne i Hercegovine čiji građani imaju pravo na život i čuvanje okoline u kojoj žive. Glas onih koji su ugroženi, upravo ignorišu zemlje koje imaju namjeru izgraditi odlagalište nuklearnog, radioaktivnog otpada iz elektrane Krško na Trgovskoj gori, a to su Hrvatska i Slovenija.



Komšije iz Hrvatske i Slovenije, pokažite se komšijski i svoje smeće ne ostavljate nama u dvorište. Peticija je jedan od temelja za moguću tužbu i daljnju pravnu bitku. Ovo je pitanje zaštite ljudskih života, pitanje opstanka na ovim područjima koja su ionako raseljena.

I zato, pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, u domovini i dijaspori, građane Hrvatske koji bi bili ugroženi ovim odlagalištem da potpišu peticiju i da stanu „Trgovska mora reci NE MOŽE“, jer ne može, ne damo da iko ugrozi 300 000 ljudskih života i Nacionalni i Park prirode Una.



Zemlje članice EU i njihove ambasade, nedopustivo stoje po strani. Cijela međunarodna zajednica mora se napokon aktivno uključiti u ovaj problem, mora zaustaviti mogući egzodus stanovništva sa ovih prostora i zatražiti poštivanje svih međunarodno - pravnih akata koje su BiH i RH potpisnice.

Ne želimo vjerovati da se 30. septembra može desiti donošenje odluke od strane Hrvatske i Slovenije da odlagalište bude stacionirano u Trgovskoj gori, jer u suprotnom to bi nas prisililo na radiklane, nekomšijske mjere. Pozivamo na razumno, komšijsko tretiranje naših života i prava.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

MARSAL

27.09.2019 11:08

BRAVO CUVAJMO NASU ZEMLJU...

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

27.09.2019 11:10

Trebamo svi da odemo, nije ovo samo njihov problem.

ODGOVORITE
Name

re

27.09.2019 11:31

tako je, treba biti solidaran u svakom segmentu!

Name

Osuditi poteze Hrvata

27.09.2019 11:21

Od srca podržavam ove ugrožene ljude, pogotovo što je u pitanju ekološka katastrofa, čiji če učinak biti vremenom evidentan, porastom broja oboljelih ljudi. Bez obzira na sva prava i međunarodne ekološke konvencije i standarde, bojim se da će MZ-a i dalje šutiti, a hrvati se prave naivni i gluvi, niko ih ne pritišće, sve će ostati po istom. U ovaj slučaj se trebaju AKTIVNO uključiti naše institucije, u smislu zaštite života ljudi,rirode, naše životne sredine. Voljela bih da me reakcija nadležnih iznenadi, da se isudi i zabrani deponovanje radioaktivnog otpada, iz hrvatskog dvorišta u naše.

ODGOVORITE
Name

SNSD

27.09.2019 11:26

Ljudi pokazimo da smo moderni i da ne vjerujemo u komplot teorije o stetnosti nuklearnog otpada.Vidimo u tome mogucnost za novi razvoj Srpske.

ODGOVORITE
Name

Re SNSD

27.09.2019 14:13

tako je. Ovi sto protestuju su izdajnici koji samo zele da maskiraju pravi problem a to je most na Peljescu. To je vitalni nacionalni interes broj jedan za svakog Srbina.

Name

BL

27.09.2019 20:02

Ma to je ruralna sredina.Ne kontaju da nema nikakve opasnosti.Taj otpad se nalazi u tri bureta a onda sve zaliju betonom.Nema sanse da sta procuri.

Name

RAJNA

27.09.2019 11:28

gdje je Milorad Dodik koji zakazuje sjednicu NS zarad hrvatskog Pelješkog mosta, gdje je u Novom Gradu/Bosanski Novi , nema ga , zašto? Zato što nema inters , zato što nije za Republiku Hrvatsku, zato što ga neinteresuje zdravlje građana Republike Srpske. Gdje je predsjednica RS , Željka Cvijanović, ljuti se po Srbiji što joj umanjuju značaj predsjednice, sada je trebala prva stati u odbranu Republike Srpske jer se napada iz Republike Hrvatske , jer se truje od RH, jer se od RH ugrožava teritorija RS, al neće gospođa jer nije u inetersu RH , čije interese zagovara i MD i ŽC. To su građani Republike Srpske predstavnici RS koji zarad svojih interesa i intresesa onih koji su ih postavili , neće da podrže građane Novog Grada , ali i građane svih u Bosni i Hercegovini, jer je Novi Grad/Bosnaki Novi sastavni dio teritorije Bosne i Hercegovine.

ODGOVORITE
Name

DL

27.09.2019 12:03

predlažem da se pošalje žandarmerija da to riješi...

Name

za Rajnu

27.09.2019 13:09

E moja Rajna, pitaš se gdje je Bisera Cvijanovic??? Rajna, krv nije voda! Treba da se dida Peja, prevrće u grobu..

Name

kuku nama sa nama

27.09.2019 12:28

Nemaju sa ovim nista,Baja i Biserka...ovdje je rjec o zaštiti njihovih srodnika u postojbini im lijepoj...kako ne kontate...oni su srbi tek po zadatku

ODGOVORITE
Name

A

27.09.2019 15:12

jeli iko potegao pitanje od vitalnog nac. interesa i ako nije ko ce?

ODGOVORITE
Name

слобода

27.09.2019 16:24

Ми очекујемо да буду хумани потомци оних који су поклали милион Срба? Па наравно да ће складиштити,не би ме зачудило да намјерни бацају и уну

ODGOVORITE