"Не дамо да ико угрози 300.000 људских живота"

Нико не смије игнорисати међународне и све друге могуће акте који третирају област заштите људских живота и природних добара, порука је са данашњег протестног скупа у Новом Граду у којем су своје учешће узели и представници Инцијативе Трговска мора, реци НЕ МОЖЕ!

Република Српска 27.09.2019 | 12:48
"Не дамо да ико угрози 300.000 људских живота"
Нико нема право игнорисати усаглашене акте, све споразуме, конвенције, принципе и начела али и позицију Босне и Херцеговине чији грађани имају право на живот и чување околине у којој живе. Глас оних који су угрожени, управо игноришу земље које имају намјеру изградити одлагалиште нуклеарног, радиоактивног отпада из електране Кршко на Трговској гори, а то су Хрватска и Словенија.



Комшије из Хрватске и Словеније, покажите се комшијски и своје смеће не остављате нама у двориште. Петиција је један од темеља за могућу тужбу и даљњу правну битку. Ово је питање заштите људских живота, питање опстанка на овим подручјима која су ионако расељена.

И зато, позивамо све грађане Босне и Херцеговине, у домовини и дијаспори, грађане Хрватске који би били угрожени овим одлагалиштем да потпишу петицију и да стану „Трговска мора реци НЕ МОЖЕ“, јер не може, не дамо да ико угрози 300 000 људских живота и Национални и Парк природе Уна.



Земље чланице ЕУ и њихове амбасаде, недопустиво стоје по страни. Цијела међународна заједница мора се напокон активно укључити у овај проблем, мора зауставити могући егзодус становништва са ових простора и затражити поштивање свих међународно - правних аката које су БиХ и РХ потписнице.

Не желимо вјеровати да се 30. септембра може десити доношење одлуке од стране Хрватске и Словеније да одлагалиште буде стационирано у Трговској гори, јер у супротном то би нас присилило на радиклане, некомшијске мјере. Позивамо на разумно, комшијско третирање наших живота и права.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

МАРСАЛ

27.09.2019 11:08

БРАВО ЦУВАЈМО НАСУ ЗЕМЉУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

27.09.2019 11:10

Требамо сви да одемо, није ово само њихов проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.09.2019 11:31

тако је, треба бити солидаран у сваком сегменту!

Name

Осудити потезе Хрвата

27.09.2019 11:21

Од срца подржавам ове угрожене људе, поготово што је у питању еколошка катастрофа, чији че учинак бити временом евидентан, порастом броја обољелих људи. Без обзира на сва права и међународне еколошке конвенције и стандарде, бојим се да ће МЗ-а и даље шутити, а хрвати се праве наивни и глуви, нико их не притишће, све ће остати по истом. У овај случај се требају АКТИВНО укључити наше институције, у смислу заштите живота људи,рироде, наше животне средине. Вољела бих да ме реакција надлежних изненади, да се исуди и забрани депоновање радиоактивног отпада, из хрватског дворишта у наше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

27.09.2019 11:26

Људи показимо да смо модерни и да не вјерујемо у комплот теорије о стетности нуклеарног отпада.Видимо у томе могуцност за нови развој Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре СНСД

27.09.2019 14:13

тако је. Ови сто протестују су издајници који само зеле да маскирају прави проблем а то је мост на Пељесцу. То је витални национални интерес број један за сваког Србина.

Name

БЛ

27.09.2019 20:02

Ма то је рурална средина.Не контају да нема никакве опасности.Тај отпад се налази у три бурета а онда све залију бетоном.Нема сансе да ста процури.

Name

РАЈНА

27.09.2019 11:28

гдје је Милорад Додик који заказује сједницу НС зарад хрватског Пељешког моста, гдје је у Новом Граду/Босански Нови , нема га , зашто? Зато што нема интерс , зато што није за Републику Хрватску, зато што га неинтересује здравље грађана Републике Српске. Гдје је предсједница РС , Жељка Цвијановић, љути се по Србији што јој умањују значај предсједнице, сада је требала прва стати у одбрану Републике Српске јер се напада из Републике Хрватске , јер се трује од РХ, јер се од РХ угрожава територија РС, ал неће госпођа јер није у инетерсу РХ , чије интересе заговара и МД и ЖЦ. То су грађани Републике Српске представници РС који зарад својих интереса и интресеса оних који су их поставили , неће да подрже грађане Новог Града , али и грађане свих у Босни и Херцеговини, јер је Нови Град/Боснаки Нови саставни дио територије Босне и Херцеговине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЛ

27.09.2019 12:03

предлажем да се пошаље жандармерија да то ријеши...

Name

за Рајну

27.09.2019 13:09

Е моја Рајна, питаш се гдје је Бисера Цвијановиц??? Рајна, крв није вода! Треба да се дида Пеја, преврће у гробу..

Name

куку нама са нама

27.09.2019 12:28

Немају са овим ниста,Баја и Бисерка...овдје је рјец о заштити њихових сродника у постојбини им лијепој...како не контате...они су срби тек по задатку

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

27.09.2019 15:12

јели ико потегао питање од виталног нац. интереса и ако није ко це?

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

27.09.2019 16:24

Ми очекујемо да буду хумани потомци оних који су поклали милион Срба? Па наравно да ће складиштити,не би ме зачудило да намјерни бацају и уну

ОДГОВОРИТЕ