Ukidaju se sudske takse na izdata uvjerenja u RS

Šesta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nastavljena je danas u Banjoj Luci raspravom o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o sudskim taksama.  

Republika Srpska 27.09.2019 | 11:39
Ukidaju se sudske takse na izdata uvjerenja u RS
Primjenom zakona predviđa se ukidanje sudske takse na podneske za izdavanje uvjerenja, a s ciljem ukidanja neporeskih davanja.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je rekao da se pristupilo izmjenama Zakona o sudskim taksama radi ukidanja sudske takse za podnesak kojim se traži uvjerenje (5 KM) i sudske takse za izdato uvjerenje (10 KM), a na inicijativu Advokatske komore Republike Srpske.

Resorno ministarstvo je ocijenilo da je inicijativa opravdana, s obzirom na to da se ukidanjem ovih sudskih taksa neće znatno uticati na smanjenja javnih prihoda, a izbjeći će se gužve na šalterima, smanjiti broj telefonskih poziva, te povećati efikasnost rada sudova i olakšati pristup sudovima, jer će stranke putem jedinstvenog pristupnog koda, na koji se ne bi morala plaćati sudska taksa, moći dobiti informacije o predmetu.

Poslanici su sinoć obavili raspravu o nacrtimu zakona o inspekcijama Republike Srpske, električnoj energiji, te između ostalog, o javnim putevima. U parlamentu je danas i dan za glasanje o razmatranim tačkama u protekla tri dana.

 (Fena)

Komentari / 0

Ostavite komentar