Укидају се судске таксе на издата увјерења у РС

Шеста редовна сједница Народне скупштине Републике Српске (РС) настављена је данас у Бањој Луци расправом о Нацрту закона о измјени Закона о судским таксама.  

Република Српска 27.09.2019 | 11:39
Укидају се судске таксе на издата увјерења у РС
Примјеном закона предвиђа се укидање судске таксе на поднеске за издавање увјерења, а с циљем укидања непореских давања.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић је рекао да се приступило измјенама Закона о судским таксама ради укидања судске таксе за поднесак којим се тражи увјерење (5 КМ) и судске таксе за издато увјерење (10 КМ), а на иницијативу Адвокатске коморе Републике Српске.

Ресорно министарство је оцијенило да је иницијатива оправдана, с обзиром на то да се укидањем ових судских такса неће знатно утицати на смањења јавних прихода, а избјећи ће се гужве на шалтерима, смањити број телефонских позива, те повећати ефикасност рада судова и олакшати приступ судовима, јер ће странке путем јединственог приступног кода, на који се не би морала плаћати судска такса, моћи добити информације о предмету.

Посланици су синоћ обавили расправу о нацртиму закона о инспекцијама Републике Српске, електричној енергији, те између осталог, о јавним путевима. У парламенту је данас и дан за гласање о разматраним тачкама у протекла три дана.

 (Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар