Protest građana zbog otpada na Trgovskoj gori

U Novom Gradu danas će biti održan protest građana zbog namjera Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na obližnjoj Trgovskoj gori.

Republika Srpska 27.09.2019 | 07:59
Protest građana zbog otpada na Trgovskoj gori
Protestu na Trgu Mladena Oljače bi, između ostalih, trebalo da prisustvuje ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i predsjednik Skupštine kantona Agan Bunić.

Očekuje se i dolazak načelnika opština i građana iz lokalnih zajednica na čijem je području Park prirode "Una", kao i iz grada Prijedora, te predstavnika nevladinih organizacija iz Lukavca i Tuzle.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je uoči skupa da je važno što će sa protesta iz ovog grada biti poslata zajednička poruka onih koji su na bilo koji način ugroženi usljed namjera Hrvatske da u neposrednoj blizini ove opštine odlaže radioaktivni otpad.

Drljača je ocijenio da je priča o odlaganju radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško" došla do epiloga, budući da je za ponedjeljak, 30. septembar, zakazan sastanak resornih ministara Slovenije i Hrvatske u vezi sa dogovorom oko zajedničkog odlagališta na lokaciji Vrbina.

"Važno je da se okupimo na protestu i kažemo da ne želimo da to bude u našem dvorištu. Važno nam je što su ovaj skup podržali svi koji su na neki način ugroženi", rekao je Drljača Srni.

Protestno okupljanje počinje u 11.00 časova na Trgu Mladena Oljače, gdje su planirana kraća obraćanja. Protestna šetnja planirna je od 12.00 do 12.30 časova.

Tokom protestne šetnje biće obustavljen saobraćaj na magistalnom putu M-4, u dijelu od raskrsnice ulica Miće Šurlana i Mladena Stojanovića do raskrsnice ulica Mladena Stojanovića i NJegoševe, te od Ulice NJegoševe do graničnog prelaza.

Saobraćaj će u toku obustave biti preusmjeren i posebno regulisan.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mikan

27.09.2019 10:08

Aaaaaaa, ovaj protest je protiv Republike Srpske jer nama ne smeta nista iz Hrvatske, jer je Hrvatska nasa zvijezda vodilja i nas Mile Dodik je sa Covketom Dragancetom rekp da ne skodi nuklearni otpad ako je iz Hrvatske, jos ako je iz NDH dosao pomaze puno i PELJESKI MOST a vi izdajnici necete malo otpada iz HR

ODGOVORITE
Name

znaj

27.09.2019 23:38

Sve si u pravu, ali izdajnici puno ne mare za to što ih se svakodnevno truje.. Što vodom prljavom, što zagađenim vazduhom, što.. Ništooo... Bijednici smo što smo dospeli na dno dna i ne postoji nikakva disciplina za one koji ugrožavaju narod. Makar da se penju po toj gori kada je napune tim otrovom.