Протест грађана због отпада на Трговској гори

У Новом Граду данас ће бити одржан протест грађана због намјера Хрватске да изгради одлагалиште радиоактивног отпада на оближњој Трговској гори.

Република Српска 27.09.2019 | 07:59
Протест грађана због отпада на Трговској гори
Протесту на Тргу Младена Ољаче би, између осталих, требало да присуствује министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић и предсједник Скупштине кантона Аган Бунић.

Очекује се и долазак начелника општина и грађана из локалних заједница на чијем је подручју Парк природе "Уна", као и из града Приједора, те представника невладиних организација из Лукавца и Тузле.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача изјавио је уочи скупа да је важно што ће са протеста из овог града бити послата заједничка порука оних који су на било који начин угрожени усљед намјера Хрватске да у непосредној близини ове општине одлаже радиоактивни отпад.

Дрљача је оцијенио да је прича о одлагању радиоактивног отпада из Нуклеарне електране "Кршко" дошла до епилога, будући да је за понедјељак, 30. септембар, заказан састанак ресорних министара Словеније и Хрватске у вези са договором око заједничког одлагалишта на локацији Врбина.

"Важно је да се окупимо на протесту и кажемо да не желимо да то буде у нашем дворишту. Важно нам је што су овај скуп подржали сви који су на неки начин угрожени", рекао је Дрљача Срни.

Протестно окупљање почиње у 11.00 часова на Тргу Младена Ољаче, гдје су планирана краћа обраћања. Протестна шетња планирна је од 12.00 до 12.30 часова.

Током протестне шетње биће обустављен саобраћај на магисталном путу М-4, у дијелу од раскрснице улица Миће Шурлана и Младена Стојановића до раскрснице улица Младена Стојановића и Његошеве, те од Улице Његошеве до граничног прелаза.

Саобраћај ће у току обуставе бити преусмјерен и посебно регулисан.

Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Микан

27.09.2019 08:08

Ааааааа, овај протест је против Републике Српске јер нама не смета ниста из Хрватске, јер је Хрватска наса звијезда водиља и нас Миле Додик је са Цовкетом Драганцетом рекп да не скоди нуклеарни отпад ако је из Хрватске, јос ако је из НДХ досао помазе пуно и ПЕЉЕСКИ МОСТ а ви издајници нецете мало отпада из ХР

ОДГОВОРИТЕ
Name

знај

27.09.2019 21:38

Све си у праву, али издајници пуно не маре за то што их се свакодневно трује.. Што водом прљавом, што загађеним ваздухом, што.. Ништооо... Биједници смо што смо доспели на дно дна и не постоји никаква дисциплина за оне који угрожавају народ. Макар да се пењу по тој гори када је напуне тим отровом.