Sa lica zemlje nestalo više od 50 odsto životinja

Populacija životinja koje žive u svetskim šumama smanjila se za više od 50 odsto u poslednjih 50 godina.

Zanimljivosti 17.08.2019 | 10:54
Sa lica zemlje nestalo više od 50 odsto životinja
Klimatske promene u mnogome su oštetile životinjsko carstvo, a Svetska fondacija za prirodu upozorila je da je intenzitet uništavanja životinja značajno veći od 1970. godine. Šumski svet je krucijalan za zdravu okolinu i džungle koje rade kao pluća planete. Razlog je taj što primati i velike ptice igraju veoma veliku ulogu u regeneraciji tih šuma time što seju seme, jedu biljke i imaju druge aktivnosti koje doprinose rastu i razvoju.

Od 1970. godine njihova populacija se smanjila za alarmantnih 53 odsto, piše Daily mail. Najveća šteta divljem životu šuma nanosi se time što se uništava njihovo prirodno stanište. To se radi neplanskom sečom, navodnjavanjem i sve češćim šumskim požarima.

Vrste poput primata, reptila i ptica ugrožene su i nelegalnim lovom, klimatskim promenama i bolestima. Najveće smanjenje beleži se u šumama Amazona.

Upozorenje se odnosi na to da se zaustavi dalje uništavanje i da se pokuša obrnuti proces dok još uvek ima šta da se spasi. Pozivaju se državne vlasti svih zemalja sveta da proglase opasnost po planetu i njene stanovnike u 2020. godini. Potrebno je da se zaustavi uništavanje, da se priroda preporodi i da se popravi lanac ishrane.

Čuvajući šume, utičemo i na očuvanje vrsta, obezbeđujemo hranu, čistu vodu, zdravo zemljište i staništa za ljude i životinje. To treba svima da bude prioritet.

(B92)
(foto: SURZet/depositphotos)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

veliko postenje

18.08.2019 04:43

stace veca zivotinja od covjeka

ODGOVORITE