Са лица земље нестало више од 50 одсто животиња

Популација животиња које живе у светским шумама смањила се за више од 50 одсто у последњих 50 година.

Занимљивости 17.08.2019 | 10:54
Са лица земље нестало више од 50 одсто животиња
Климатске промене у многоме су оштетиле животињско царство, а Светска фондација за природу упозорила је да је интензитет уништавања животиња значајно већи од 1970. године. Шумски свет је круцијалан за здраву околину и џунгле које раде као плућа планете. Разлог је тај што примати и велике птице играју веома велику улогу у регенерацији тих шума тиме што сеју семе, једу биљке и имају друге активности које доприносе расту и развоју.

Од 1970. године њихова популација се смањила за алармантних 53 одсто, пише Даилy маил. Највећа штета дивљем животу шума наноси се тиме што се уништава њихово природно станиште. То се ради непланском сечом, наводњавањем и све чешћим шумским пожарима.

Врсте попут примата, рептила и птица угрожене су и нелегалним ловом, климатским променама и болестима. Највеће смањење бележи се у шумама Амазона.

Упозорење се односи на то да се заустави даље уништавање и да се покуша обрнути процес док још увек има шта да се спаси. Позивају се државне власти свих земаља света да прогласе опасност по планету и њене становнике у 2020. години. Потребно је да се заустави уништавање, да се природа препороди и да се поправи ланац исхране.

Чувајући шуме, утичемо и на очување врста, обезбеђујемо храну, чисту воду, здраво земљиште и станишта за људе и животиње. То треба свима да буде приоритет.

(Б92)
(фото: СУРЗет/депоситпхотос)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

велико постење

18.08.2019 04:43

стаце веца зивотиња од цовјека

ОДГОВОРИТЕ