Zaštita potrebna uvijek i svugdje

Zaštita od sunca neophodna je na plaži, ali opekotine se mogu dobiti i tokom šetnje na ulici ili dok se bavimo sportom u prirodi.

Zdravlje 19.07.2019 | 10:29
 Zaštita potrebna uvijek i svugdje
Nagle promene temperature i vremenski uslovi ovog leta učinili su da ljudi zaborave na opasnost koju sa sobom nosi dugo izlaganje sunčevim zracima.

Pogrešno je mišljenje da ukoliko je oblačno vreme ne treba nanositi kremu sa zaštitnim faktorom, da će, ukoliko dete, ali i odrasli "izgore na Suncu" to proći bez posledica. Koža sve pamti.

Crvenilo od sunca možda deluje kao privremeni problem, ali svako rizično ponašanja ispoljava se za 10, 20 ili 30 godina. Izlaganje suncu može dovesti do jednog od najsmrtonosnijih karcinoma-melanoma.

U nastavku edukativne kampanje "Ne budi crven kao rak" sutra u 18 sati ispred TC Ušće biće organizovana revijalna-humanitarna trka električnim biciklima pod nazivom "Uzmite najbolje od sunca".

Biće postavljeni informativni štandovi, na koma će se deliti brošure, a građani će imati priliku da porazgovaraju i dobiju korisne savete od pedijatara i dermatologa. Kampanja i ove godine ima humanitarni karakter, a biće organizovana štafetna trka u vožnji bicikla gde će se takmičiti lekari protiv novinara.

Učešćem u trci "Uzmite najbolje od sunca” biće obzbeđena sredstava za doniranje najnovijeg električnog "HiFive" bicikla osmočlanoj porodici iz Banatskog sela Dobrica.

"Svesni smo da treba voditi zdrav stil života i preventivno delovati da zaštitimo srce, mozak i ostale organe. Moramo shvatiti da je i koža organ koji takođe zahteva neophodnu negu i zaštitu. Od Sunca se ne treba kriti već ga treba na pravilan način konzumirati", kaže dr Vladimir Simić, a navodi se u saopštenju organizatora.

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja važna je kako kod dece tako i kod odraslih, kako na plažama tako i u gradu, pogotovo dok se bavimo sportom.

"Ukoliko se izlažete suncu duže od pola sata dnevno obavezno je korišćenje zaštitnih krema. Najbolje je koristiti plus 50 zaštitni faktor. Više nisu dovoljne kreme koje štite samo od UV A i UV B štetnog zračenja, već su neophodne kreme koje imaju zaštitu i od infra crvenog A zračenja, jer su oni mnogo opasniji od prethodno pomenutih", kaže dermatolog dr Nevenka Dokmanović.

Ona je podsetila da infracrveni zraci prodiru dublje u kožu i prave pravi "dar-mar" među ćelijama kože dovodeći do raznih dermatoloških oboljenja, ali i do bržeg starenja kože.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar