Заштита потребна увијек и свугдје

Заштита од сунца неопходна је на плажи, али опекотине се могу добити и током шетње на улици или док се бавимо спортом у природи.

Здравље 19.07.2019 | 10:29
 Заштита потребна увијек и свугдје
Нагле промене температуре и временски услови овог лета учинили су да људи забораве на опасност коју са собом носи дуго излагање сунчевим зрацима.

Погрешно је мишљење да уколико је облачно време не треба наносити крему са заштитним фактором, да ће, уколико дете, али и одрасли "изгоре на Сунцу" то проћи без последица. Кожа све памти.

Црвенило од сунца можда делује као привремени проблем, али свако ризично понашања испољава се за 10, 20 или 30 година. Излагање сунцу може довести до једног од најсмртоноснијих карцинома-меланома.

У наставку едукативне кампање "Не буди црвен као рак" сутра у 18 сати испред ТЦ Ушће биће организована ревијална-хуманитарна трка електричним бициклима под називом "Узмите најбоље од сунца".

Биће постављени информативни штандови, на кома ће се делити брошуре, а грађани ће имати прилику да поразговарају и добију корисне савете од педијатара и дерматолога. Кампања и ове године има хуманитарни карактер, а биће организована штафетна трка у вожњи бицикла где ће се такмичити лекари против новинара.

Учешћем у трци "Узмите најбоље од сунца” биће обзбеђена средстава за донирање најновијег електричног "ХиФиве" бицикла осмочланој породици из Банатског села Добрица.

"Свесни смо да треба водити здрав стил живота и превентивно деловати да заштитимо срце, мозак и остале органе. Морамо схватити да је и кожа орган који такође захтева неопходну негу и заштиту. Од Сунца се не треба крити већ га треба на правилан начин конзумирати", каже др Владимир Симић, а наводи се у саопштењу организатора.

Заштита од штетног сунчевог зрачења важна је како код деце тако и код одраслих, како на плажама тако и у граду, поготово док се бавимо спортом.

"Уколико се излажете сунцу дуже од пола сата дневно обавезно је коришћење заштитних крема. Најбоље је користити плус 50 заштитни фактор. Више нису довољне креме које штите само од УВ А и УВ Б штетног зрачења, већ су неопходне креме које имају заштиту и од инфра црвеног А зрачења, јер су они много опаснији од претходно поменутих", каже дерматолог др Невенка Докмановић.

Она је подсетила да инфрацрвени зраци продиру дубље у кожу и праве прави "дар-мар" међу ћелијама коже доводећи до разних дерматолошких обољења, али и до бржег старења коже.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар