Test: Partizan bolji, Olimpija pobijedila!

Crno-beli doživeli poraz u kontrolnoj utakmici protiv Olimpije iz Ljubljanje.  Surova kazna za festival promašaja! Crno-beli primili gol iz penala - 1:0.

Fudbal 06.07.2019 | 22:50
Test: Partizan bolji, Olimpija pobijedila!
Partizan je bio neuporedivo bolji protivnik u prvom poluvremenu, ali ne toliko i u drugom delu igre, kada je Olimpija postigla gol iz penala i stigla do trijumfa – 1:0 (0:0).

Da su Ognjen Ožegović (dve) i Sejduba Suma iskoristili kolosalne prilike koje su imali u prvom delu meča, Partizan ne bi doživeo drugi poraz tokom letnjih priprema, a prvi od dolaska u Sloveniju.

Utakmica na stadionu "Stožice" u glavnom gradu Slovenije protekla je u znaku debija pojačanja iz Rome Umara Sadika i povratnika iz Španije Rajka Brežančića. Njih dvojica dobili su priliku u drugom poluvremenu.

Olimpija je do pobede stigla u 77. minutu, a da praktično nije stvorila ozbiljnu priliku. Start Milosavljevića nad napadačem Olimpije u svom kaznenom prostoru sudija Obrenović je okarakterisao kao prekršaj. 

Endri Čekići je bio siguran egzekutor.

Partizan tokom priprema na Pohorju čekaju još dve provere - protiv Bordoa 10. jula u austrijskom Klagenfurtu i tri dana kasnije protiv mađarskog Pakšija.



Partizan je igrao fudbal, činilo se da je i rezultatski sposoban da pokvari Olimpiji generalnu probu pred početak nove sezone, a onda je upao u zamku i po ko zna koji put platio ceh promašajima. Račun ovoga puta nije veliki, poraz nema takmičarsku vrednost, ali zbog načina na koji je pretrpljen trebalo bi da bude upozorenje svima u Humskoj da šanse, kad se stvore, moraju u gol da se pretvore.

Ovako, Ljubljančani su imali manje od igre, manje prilika za gol, a opet u boljem raspoloženju su dočekali kraj poslednje provere pred duel sa letonskom Rigom u kvalifikacijama za Ligu Evrope, dok su osvajaču Kupa Srbije ostavili da razmišlja kako da popravi pre svega realizaciju, a zatim i koncentraciju, jer je opet sam sebi pucao u noge – 0:1.

Presuda je pala u drugom delu drugog poluvremena, kad su i snaga i koncentracija na izmaku. Mladi rezervista Ivan Milosavljević je skrivio penal, a Endri Ćekići, koji je ulaskom promenio ritam meča i bio njegov najbolji pojedinac, sa bele tačke savladao Filipa Klajića za drugi poraz crno-belih u četiri kontrolna meča ovog leta. Nezaslužen, ako se gleda učinak u prvom, a pravedan, kad se posmatraju dešavanja iz drugog dela.

Naigrao se Partizan fudbala u početnih 45 minuta na “Stožicama”. Imao je skoro sve: čvrstinu u odbrani, mirnoću u pasu, dovoljan broj šansi, čak je i lepe akcije razvijao, jedino mu je nedostajala – realizacija. Baš na tom detalju radio je Savo Milošević juče na treningu, međutim, izgleda da je potrebno vreme da Parni valjak u poslednjim metrima postane brži i efikasniji. Ionako će u stručnom štabu kazati da su ovo prijateljske utakmice, da je bitno da lopta uđe u mrežu kad na programu budu takmičarske, međutim, veliki broj neiskorišćenih prilika za početak bi morao da bude dijagnostifikovan kao problem.

Što se organizacije igre i kontrole dešavanja na terenu tiče, crno-belima se nama šta zameriti. Dok su Aleksandar Šćekić i Saša Zdjelar bili na igralištu činilo se da ni snažnija ekipa od Olimpije, kroz pas, ne bi stigla u situaciju da ugrozi Vladmira Stojkovića. Crnogorski i srpski vezista, kao dva oka u glavi, čitali su pokušaje domaćih fudbalera, lako im oduzimali loptu i slali najčešće u prazan prostor za Zoranu Tošiću, Đorđu Ivanoviću i Sejdubi Sumi, čiji je zadatak bio da spoje sa golom Ognjena Ožegovića. Što je najvažnije, uspeli su čak triput, u uvodu utakmice, ali je povratnik sa pozajmice iz ruskog Arsenala, uprkos tome što se dobrim kretnjama izborio za te zicere, mašio svaki put.

Osim pomenutog tandema Šćekić – Zdjelar, ohrabrujući partiju, bar za ovaj nivo priprema, pružio jeSejduba Suma. Nekoliko puta se vraćao u odbranu, imao je i sasvim zadovoljavajuće napadačke sekvence, bio začetnik možda najlepše akcije na meču, kad je posle njegove lope Zdjelar izbacio Bambija Tošića, ali je ovaj bio u ofsajdu, da bi, nalik Ožegoviću, i sam propustio dve prilike, od kojih je jednu morao da pretvori u pogodak na dodavanje Šćekića. Početkom drugog poluvremena povučen je sa terena usled lakše povrede, a čestitke članova stručnog štaba kazuju kako je odigrao.

U nastavku su crno-beli pali. Kao pokošeni. Sve kao posledica napornih treninga minulih dana, izgubili su na hitrini, Ljubljančani su preuzeli primat, počeli da prete, međutim, ne toliko iz izgrađenih akcija, koliko su to bili šutevi sa distance. Rezervista Endri Ćekići primorao je Vladimira Stojkovića na intervenciju odmah po izlasku iz svlačionice, sa distance je pucao Srbin, Goran Brkić, nedovoljno da ugrozi golmana Partizana, ali odbrana koja je u većem delu susreta delovala sigurno popustila je u završnih pola sata i kazna je bila neminovna.

Taj drugi deo obeležio je debi napadača iz Rome Umara Sadika (premalo kontakata sa loptom da bi mogao da se donese sud o njegovim mogućnositma ovako na prvu loptu) i premijerno pojavljivanje Rajka Brežančića u dresu kluba iz Humske posle devet leta, kao i ljutnja Sava Miloševića ka sudijskoj trojici. Posle faula Makija Banjaka baš nad Sadikom, trener Partizana je izgubio živce, vidno iznerviran uleteo na teren i pretio prekidom, jer su domaćini i prethodno nekoliko puta pribegavali grubostima.

“Još jednom ovo da se desi svi ćemo da izađemo”.

Za radikalne poteze nije bilo potrebe, ali za promene u Partizanu, bar kad je rad na završnici akcija u pitanju – ima.

OLIMPIJA – PARTIZAN 1:0 (0:0)
/Ćekići 78 pen/

Ljubljana
Stadion: Stožice
Gledalaca: oko 3.500
Sudija: Rade Obrenović (Ljubljana)
Žuti karton: N. R. Miletić (Partizan)

OLIMPIJA: Vidmar – Boaći, Šme (od 72. Vitalijs), Banjak, Jurčević – Putinčanin (od 46. Ćekići), Tomić – Šuljić (od 61. Menalo), Brkić (od 72. Valenčić), Savić – Kidrić (od 61. Vukušić). Trener: Safet Hadžić.

PARTIZAN: Stojković (od 63. Kljajić) – N. R. Miletić (od 72. Pešukić), Vujačić, S. Pavlović (od 65. Dinga), Urošević (od 46. Brežančić) – Šćekić (od 63. Smiljanić), Zdjelar (od 72. Milosavljević) – Tošić (od 72. Lutovac), Suma (od 54. L. Pavlović), Ivanović (od 63. F. Stevanović) – Ožegović (od 46. Sadik). Trener: Savo Milošević.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar