Priča - ITA: Interov zicer, Milanu pao moral, Atalanta u formi...

. . . Roma umorna, Lacio čeka Ćira, Toru najteže. . . ! Moral, forma, raspored, ključni igrači. . . Dopisnik iz Rima i legenda Rome analiziraju rasplet trke za Ligu šampiona u Seriji A.

Fudbal 26.04.2019 | 23:07
Priča - ITA: Interov zicer, Milanu pao moral, Atalanta u formi...
Ulazimo u poslednjih pet kola Serije A. U trci za poslednja dva mesta u Ligi šampiona učestvuje čak šest timova, dok će Juventus imati veliku ulogu pošto igra sa četiri konkurenta u završnici šampionata: Interom, Torinom, Romom i Atalantom. Trener Bjankonera je najavio eksperimente i prilike za mlade igrače pošto je Juve već osvojio skudeto. Emre Džan će biti testiran u odbrani a šansu će dobiti i talentovani mladi fudbaleri imajući u vidu i veliki broj povređenih fudbalera Bjankonera. U svakom slučaju Juveu nisu potrebni posebni motivi da igra protiv najvećeg rivala Intera, gradskog Torina i jednog od najljućih Rome dok Atalanti žele da vrate milo za drago, pošto ih je Boginja izbacila iz Kupa Italije.

Evo naše analize u kakvom stanju šest konkurenata ulazi u presudne bitke. Stavili smo pod lupu formu, moral, kalendar i ko bi mogli da budu ključni fudbaleri. Na osnovu raspoloživih inforamcija Inter je prilično siguran dok bi Atalanta moglda da bude najprijatnije iznenađenje u trci za Ligu šampiona. Veći rival timu iz Bergama je Roma nego Milan i pored toga što Đalorosi imaju bod manje.

INTER

FORMA: Posle odličnog jesenjeg dela šampionata u kojem je Inter upisao 39 bodova, odnosno malo više od dva boda po utakmici, Nerazuri su imali poslovični pad u drugom delu prvenstva: samo 22 boda na 14 utakmica, odnosno malo iznad jednog i po boda po meču. Veliki pad Inter je imao na San Siru. Na sedam utakmica u 2019. godini  na Meaci, Spaletijevi momci su osvojili samo devet bodova, dok su na istom broju gostovanja uknjižili 13. Forma Intera u poslednjih par nedelja je diskretna. Povratak Brozovića za meč sa Juveom je od fundamentalnog značaja jer se odsustvo Hrvata na sredini terena osetilo na prethodnim susretima u Seriji A.

MORAL: Inter ulazi u završnicu sa komotnom prednošću od pet bodova u odnosu na Milan i Atalantu. Atmosfera u Apijano Đentileu se stabilizovala posle uragana Vanda i slučaja Ikardi. Čini se da je simbioza između trenera Spaletija i igrača ponovo funkcionalna. U slučaju da Inter pobedi Juve, Nerazurima bi se otvorila šansa i da sa Napolijem u pretposlednjem kolu igraju za drugo mesto. Za to bi imali i motiv više jer bi na već bogatu premiju za Ligu šampiona bila dodata i cifra od gotovo 100.000 evra po glavi za naslov viceprvaka.

KALENDAR: Inter igra tri utakmice na svom terenu i dve u gostima. Na papiru bi trebalo da bude okakšavajuća okolnost, ali, kao što smo rekli, Nerazuri su u prolećnom delu prvenstva osvojili više bodova u gostima nego kod kuče. U teoriji, Interu je potrebno 10 bodova na sledećih pet utakmica da bi i matematički osigurao kartu za Ligu šampiona. U praksi će najverovatnije biti dovoljno sedam bodova, dakle samo da nastavi u istom ritmu kao što je išao do sad. Šest bodova protiv Kjeva i Empolija na Meaci bi trebalo da su sigurni. Udineze je ponovo počelo da hramlje dok je Napoli u slobodnom padu već duže vreme. Znak pitanja je Juve, u kakvom sastavu i sa kakvim nabojem će igrati u subotu veče.

ČOVEK ODLUKE: Rađa Najngolan ima još samo pet utakmica da zaradi privilegiju da ostane u Milanu. U suprotnom će biti pred izborom da napusti Inter ili da se pomiri sa klupom i marginalizacijom u sledećoj sezoni. Uz Nindžu, Mauro Ikardi i Lautaro Martinez imaju validan motiv da grizu do kraja: poziv u reprezentaciju Argentine za Kup Amerike.

MILAN

FORMA: Remi sa Parmom u prvenstvu i poraz od Lacija u Kupu Italije doveo je Gatuzov tim ponovo na rub ambisa. Već duže vreme Milan ne uspeva da pronađe svoju igru. Pad fizičke kondicije ključnih igrača, Bakajoka i Kesija, zatim povreda Pakete, strmoglavi pad Susa i Čalhanoglua, su omogućili da na površinu isplivaju svi nedostaci Rosonera.

MORAL: Psihičko stanje Rosonera je na minimalnom nivou. Trenutni uzlet entuzijazma posle pobede nad Lacijom se strmoglavio posle poraza u Kupu Italije. Meč protiv Torina je poslednja šansa da kresne varnica koja bi “upalila” Milan koji smo gledali u prva dva i po meseca 2019. godine. Klackalica na kojoj je ponvo budućnost Gatuza na klupi Milana ne doprinosi da se moral podigne.

KALENDAR: U regularnim okolnostima bismo rekli da Milian ima najjednostavninji kalendar. Posle meča sa Torinom, Rosoneri će igrati sa Bolonjom, koja će ovog vikenda protiv Empolija verovatno rešiti sva svoja pitanja oko opstanka u Seriji  A, te Fjorentinom, Frozinoneom i Spalom koji nemaju, objektivno, mnogo toga još da kažu u ovom prvenstvu. Milan ima komparativnu prednost da u direktnim dvobojima bolje stoji od Atalante i Rome, u slučaju da stignu sa istim brojem bodova na kraju prvenstvu.

ČOVEK ODLUKE: I pored toga što se blokirao u poslednjih par nedelja, ne svojom krivicom isključivo, Pjontek ostaje jedina slamka spasa za koju Rosoneri mogu da se uhvate. Džoker poslednje nade bi mogao da bude Paketa koji se oporavio od povrede.

ATALANTA

FORMA: Poredeći ih sa drugim takmacima za Ligu šampiona Gasperinijevi momci daju najveće garancije. Nije slučajno da je Atalanta osvojila čak 20 bodova na mečevima u kojima je bila u zaostatku, često u posledjih dvadesetak minuta meča. Baš kao protiv Napolija. S druge strane, kada je Atalanta remizirala protiv Kjeva ili Empolija, to nije bio plod loše igre ili nedovoljnog zalaganja već malera koji su pratili na tim susretima  igrače Boginje (46 udaraca prema golu Empolija i nula golova).   

MORAL: Fudbaleri Atalante su u velikom zaletu i pucaju od samopuzdanja. Za razliku od najopasnijih protivnika, Milana i Rome, igrači iz Bergama nisu pod pritiskom i niko im ne ponavlja da budućnost kluba zavisi od plasmana u Ligu šampiona. Za njih je to samo divan san koji može da postane realnost u sledećih mesec dana.

KALENDAR: Kao Inter, i Atalanta je bolje igrala u gostima nego kod kuće. Ako budu ostali bez Lige šampiona u Zingoniji će dugo žaliti zbog dva remija u Bergamu sa timovima koji će sledeće godine igrati u Seriji B. Do kraja prvenstva Atalanta igra sa Udinezeom, Đenovom i Sasuolom kod kuće, dok će gostovati na Olimpiku protiv Lacija i u Torinu protiv Juvea. Presudni meč za ambicije Atalante će verovatno biti protiv Nebeskoplavih.

KLJUČNI ČOVEK: Nema sumnje da je to Josip Iličić. Svaka čast Zapati i Papu Gomezu, ali je Slovenac poreklom iz Prijedora je pravi inspirator Boginjine magične sezone.

ROMA

FORMA: Dolazak Klaudija Ranijerija je preokrenuo naglavačke Trigoriju. Pragmatizam iskusnog stručnjaka i njegov stil fudbala su posle početnog proklizavanja počeli da da daju rezultate: osam bodova na poslednje četiri utakmice. Ranijeri je svestan da Romini igrači nemaju snage da igraju na visokom nivou svih 90 minuta i da se zbog slabije pripremljenosti često povređuju. Zato je čak i smanjio trajanje treninga na minimum. U suštini, najveća prepreka za Romu je loša kondicija njenih igrača.

MORAL: Poslednji niz pozitivnih rezultata vratio je optimizam u Trigoriju da je moguće uskočiti u poslednji vagon za Ligu šampiona. Odnosi između igrača su se poboljašali, nesporazumi su izglađeni, kao u slučaju El Šaravija i Džeka, koji su posle svađe u Ferari počeli jedan drugome da dele asistencije.

KALENDAR: Roma ima povoljan kalendar. Pored Juventusa koji nikada ne oprašta - u Rimu se sećaju poraza od Bjankonera s golom Osvalda u sličnoj situaciji koja će biti za dve nedelje kada Stara dama stigne na Olimpiko - jedini meč s određenom težinom je onaj protiv Đenove i to samo ako Bolonja ne pobedi Empoli ovog vikenda.

ČOVEK ODLUKE: El Šaravi i Džeko su bukvalno održali Romu u igri za mesto u Ligi šampiona i njih dvojica će imati glavnu ulogu u realizaciji tog cilj. Nije slučajno da su njih dvojica najbolji strelci Đalorosih u ovoj sezoni.

TORINO

FORMA: Torino se nalazi od početka 2019. godine u dobroj formi i moglo bi se reći da je jedini kiks tim Valtera Macarija napravio protiv Bolonje na svom stadionu. O otpimalnoj formi igrača Granata govori i podatak da povećavaju ritam u drugom poluvremenu i da su dobar deo bodova osigurali upravo u završnicama mečeva.

MORAL: Samopouzdanje fudbalera Granata je progresivno poraslo u par poslednjih meseci i sada su spremni da obezbede povratak na evropsku scenu. O pobedničkoj amtosferi svedoči i velika želja JagaFalkea da bude spreman za meč sa Milanom. Španac je zahvaljujući snazi volje porušio sve rekorde u saniranju povrede i najverovatnije će biti na raspolaganju u nedelju.

KALENDAR: Torino ima najteži kalendar od svih konkurenata za Ligu šampiona. Toro ima tri izuzetno teške utakmice od pet preostalih: Milan, Juve i Lacio. Sve zavisi od meča sa Rosonerima koji Toro igra bez Baselija i Zaze. Ako pobedi, Torino ja zaista u igri za LŠ.

ČOVEK ODLUKE: Golman Torina Sirigu je oborio u ovoj sezoni rekord utakmica i minuta na kojima nije primio gol. Dobar deo bodova koje su igrači Macarija osvojili je zasluga italijanskog čuvara mreže. Ako Beloti svoje požrtvovane i velikodušne utakmice začini sa golovima, Granate bi mogli da dosanjaju san i stave grad Torino u društvo Madrida i Mančestera ili Londona koji će imati dva tima u Ligi šampiona.

LACIO

FORMA: Igrači Lacija se igraju sa živcima svojih navijača već nekoliko nedelja, zamenjujući sjajne sa očajnim predstavama. Nebeskoplavi su postali toliko lunatičan tim da se nikada ne zna kako će odigrati meč. Delimično je zato zaslužan i trener Simone Inzagi čiji eksperimenti ne funkcionišu. Kad god Lacio igra sa svojim najboljim timom rezultati su gotovo zagarantovani, ali kada nedostaju vodeći fudbaleri, neprijatna iznenađenja su iza ugla.

MORAL: Prolaz u finale Kupa Italije digao je bukvalno iz mrtvih Lacio i sada je moral dotakao zvezde. Toliko da se opet sanja o mogućem ulasku u Ligu šampiona i pored zaostatka za takmacima, posledica samo jedne pobede na poslednjih pet mečeva u Seriji A. Veliki problem za Inzagija je što protiv Sampdorije neće moći da računa na Sergeja Milinkovića Savića i Luisa Alberta (crveni kartoni).

KALENDAR: Laciju bi mogla da se ponovi prošlogodišnji usud da u poslednjih 90 minuta traži kartu za Ligu šampiona ili Ligu Evrope protiv direktnog rivala. Samo što ovog puta to ne bi bio Inter nego Torino. Ipak, ako preživi Sampdoriju za Lacio će prelomni meč biti protiv Atalante na Olimpiku.

ČOVEK ODLUKE: Lacio će teško bez golova Ćira Imobilea uspeti da izvadi kartu za Evropu preko Seriju A, mada ne treba zaboraviti padobran Kup Italije (osvajač Kupa ide u Ligu Evrope direktno). Bez golova Milinkovića i Luisa Alberta je već bilo dovoljno teško, Kaisedo i Korea nemaju “lak” gol, tako da je povratak u golgetersku formu Imobilea imperativan.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar