Прича - ИТА: Интеров зицер, Милану пао морал, Аталанта у форми...

. . . Рома уморна, Лацио чека Ћира, Тору најтеже. . . ! Морал, форма, распоред, кључни играчи. . . Дописник из Рима и легенда Роме анализирају расплет трке за Лигу шампиона у Серији А.

Фудбал 26.04.2019 | 23:07
Прича - ИТА: Интеров зицер, Милану пао морал, Аталанта у форми...
Улазимо у последњих пет кола Серије А. У трци за последња два места у Лиги шампиона учествује чак шест тимова, док ће Јувентус имати велику улогу пошто игра са четири конкурента у завршници шампионата: Интером, Торином, Ромом и Аталантом. Тренер Бјанконера је најавио експерименте и прилике за младе играче пошто је Јуве већ освојио скудето. Емре Џан ће бити тестиран у одбрани а шансу ће добити и талентовани млади фудбалери имајући у виду и велики број повређених фудбалера Бјанконера. У сваком случају Јувеу нису потребни посебни мотиви да игра против највећег ривала Интера, градског Торина и једног од најљућих Роме док Аталанти желе да врате мило за драго, пошто их је Богиња избацила из Купа Италије.

Ево наше анализе у каквом стању шест конкурената улази у пресудне битке. Ставили смо под лупу форму, морал, календар и ко би могли да буду кључни фудбалери. На основу расположивих инфорамција Интер је прилично сигуран док би Аталанта моглда да буде најпријатније изненађење у трци за Лигу шампиона. Већи ривал тиму из Бергама је Рома него Милан и поред тога што Ђалороси имају бод мање.

ИНТЕР

ФОРМА: После одличног јесењег дела шампионата у којем је Интер уписао 39 бодова, односно мало више од два бода по утакмици, Неразури су имали пословични пад у другом делу првенства: само 22 бода на 14 утакмица, односно мало изнад једног и по бода по мечу. Велики пад Интер је имао на Сан Сиру. На седам утакмица у 2019. години  на Меаци, Спалетијеви момци су освојили само девет бодова, док су на истом броју гостовања укњижили 13. Форма Интера у последњих пар недеља је дискретна. Повратак Брозовића за меч са Јувеом је од фундаменталног значаја јер се одсуство Хрвата на средини терена осетило на претходним сусретима у Серији А.

МОРАЛ: Интер улази у завршницу са комотном предношћу од пет бодова у односу на Милан и Аталанту. Атмосфера у Апијано Ђентилеу се стабилизовала после урагана Ванда и случаја Икарди. Чини се да је симбиоза између тренера Спалетија и играча поново функционална. У случају да Интер победи Јуве, Неразурима би се отворила шанса и да са Наполијем у претпоследњем колу играју за друго место. За то би имали и мотив више јер би на већ богату премију за Лигу шампиона била додата и цифра од готово 100.000 евра по глави за наслов вицепрвака.

КАЛЕНДАР: Интер игра три утакмице на свом терену и две у гостима. На папиру би требало да буде окакшавајућа околност, али, као што смо рекли, Неразури су у пролећном делу првенства освојили више бодова у гостима него код куче. У теорији, Интеру је потребно 10 бодова на следећих пет утакмица да би и математички осигурао карту за Лигу шампиона. У пракси ће највероватније бити довољно седам бодова, дакле само да настави у истом ритму као што је ишао до сад. Шест бодова против Кјева и Емполија на Меаци би требало да су сигурни. Удинезе је поново почело да храмље док је Наполи у слободном паду већ дуже време. Знак питања је Јуве, у каквом саставу и са каквим набојем ће играти у суботу вече.

ЧОВЕК ОДЛУКЕ: Рађа Најнголан има још само пет утакмица да заради привилегију да остане у Милану. У супротном ће бити пред избором да напусти Интер или да се помири са клупом и маргинализацијом у следећој сезони. Уз Нинџу, Мауро Икарди и Лаутаро Мартинез имају валидан мотив да гризу до краја: позив у репрезентацију Аргентине за Куп Америке.

МИЛАН

ФОРМА: Реми са Пармом у првенству и пораз од Лација у Купу Италије довео је Гатузов тим поново на руб амбиса. Већ дуже време Милан не успева да пронађе своју игру. Пад физичке кондиције кључних играча, Бакајока и Кесија, затим повреда Пакете, стрмоглави пад Суса и Чалханоглуа, су омогућили да на површину испливају сви недостаци Росонера.

МОРАЛ: Психичко стање Росонера је на минималном нивоу. Тренутни узлет ентузијазма после победе над Лацијом се стрмоглавио после пораза у Купу Италије. Меч против Торина је последња шанса да кресне варница која би “упалила” Милан који смо гледали у прва два и по месеца 2019. године. Клацкалица на којој је понво будућност Гатуза на клупи Милана не доприноси да се морал подигне.

КАЛЕНДАР: У регуларним околностима бисмо рекли да Милиан има најједноставнињи календар. После меча са Торином, Росонери ће играти са Болоњом, која ће овог викенда против Емполија вероватно решити сва своја питања око опстанка у Серији  А, те Фјорентином, Фрозинонеом и Спалом који немају, објективно, много тога још да кажу у овом првенству. Милан има компаративну предност да у директним двобојима боље стоји од Аталанте и Роме, у случају да стигну са истим бројем бодова на крају првенству.

ЧОВЕК ОДЛУКЕ: И поред тога што се блокирао у последњих пар недеља, не својом кривицом искључиво, Пјонтек остаје једина сламка спаса за коју Росонери могу да се ухвате. Џокер последње наде би могао да буде Пакета који се опоравио од повреде.

АТАЛАНТА

ФОРМА: Поредећи их са другим такмацима за Лигу шампиона Гасперинијеви момци дају највеће гаранције. Није случајно да је Аталанта освојила чак 20 бодова на мечевима у којима је била у заостатку, често у последјих двадесетак минута меча. Баш као против Наполија. С друге стране, када је Аталанта ремизирала против Кјева или Емполија, то није био плод лоше игре или недовољног залагања већ малера који су пратили на тим сусретима  играче Богиње (46 удараца према голу Емполија и нула голова).   

МОРАЛ: Фудбалери Аталанте су у великом залету и пуцају од самопуздања. За разлику од најопаснијих противника, Милана и Роме, играчи из Бергама нису под притиском и нико им не понавља да будућност клуба зависи од пласмана у Лигу шампиона. За њих је то само диван сан који може да постане реалност у следећих месец дана.

КАЛЕНДАР: Као Интер, и Аталанта је боље играла у гостима него код куће. Ако буду остали без Лиге шампиона у Зингонији ће дуго жалити због два ремија у Бергаму са тимовима који ће следеће године играти у Серији Б. До краја првенства Аталанта игра са Удинезеом, Ђеновом и Сасуолом код куће, док ће гостовати на Олимпику против Лација и у Торину против Јувеа. Пресудни меч за амбиције Аталанте ће вероватно бити против Небескоплавих.

КЉУЧНИ ЧОВЕК: Нема сумње да је то Јосип Иличић. Свака част Запати и Папу Гомезу, али је Словенац пореклом из Приједора је прави инспиратор Богињине магичне сезоне.

РОМА

ФОРМА: Долазак Клаудија Ранијерија је преокренуо наглавачке Тригорију. Прагматизам искусног стручњака и његов стил фудбала су после почетног проклизавања почели да да дају резултате: осам бодова на последње четири утакмице. Ранијери је свестан да Ромини играчи немају снаге да играју на високом нивоу свих 90 минута и да се због слабије припремљености често повређују. Зато је чак и смањио трајање тренинга на минимум. У суштини, највећа препрека за Рому је лоша кондиција њених играча.

МОРАЛ: Последњи низ позитивних резултата вратио је оптимизам у Тригорију да је могуће ускочити у последњи вагон за Лигу шампиона. Односи између играча су се побољашали, неспоразуми су изглађени, као у случају Ел Шаравија и Џека, који су после свађе у Ферари почели један другоме да деле асистенције.

КАЛЕНДАР: Рома има повољан календар. Поред Јувентуса који никада не опрашта - у Риму се сећају пораза од Бјанконера с голом Освалда у сличној ситуацији која ће бити за две недеље када Стара дама стигне на Олимпико - једини меч с одређеном тежином је онај против Ђенове и то само ако Болоња не победи Емполи овог викенда.

ЧОВЕК ОДЛУКЕ: Ел Шарави и Џеко су буквално одржали Рому у игри за место у Лиги шампиона и њих двојица ће имати главну улогу у реализацији тог циљ. Није случајно да су њих двојица најбољи стрелци Ђалоросих у овој сезони.

ТОРИНО

ФОРМА: Торино се налази од почетка 2019. године у доброј форми и могло би се рећи да је једини кикс тим Валтера Мацарија направио против Болоње на свом стадиону. О отпималној форми играча Граната говори и податак да повећавају ритам у другом полувремену и да су добар део бодова осигурали управо у завршницама мечева.

МОРАЛ: Самопоуздање фудбалера Граната је прогресивно порасло у пар последњих месеци и сада су спремни да обезбеде повратак на европску сцену. О победничкој амтосфери сведочи и велика жеља ЈагаФалкеа да буде спреман за меч са Миланом. Шпанац је захваљујући снази воље порушио све рекорде у санирању повреде и највероватније ће бити на располагању у недељу.

КАЛЕНДАР: Торино има најтежи календар од свих конкурената за Лигу шампиона. Торо има три изузетно тешке утакмице од пет преосталих: Милан, Јуве и Лацио. Све зависи од меча са Росонерима који Торо игра без Баселија и Зазе. Ако победи, Торино ја заиста у игри за ЛШ.

ЧОВЕК ОДЛУКЕ: Голман Торина Сиригу је оборио у овој сезони рекорд утакмица и минута на којима није примио гол. Добар део бодова које су играчи Мацарија освојили је заслуга италијанског чувара мреже. Ако Белоти своје пожртвоване и великодушне утакмице зачини са головима, Гранате би могли да досањају сан и ставе град Торино у друштво Мадрида и Манчестера или Лондона који ће имати два тима у Лиги шампиона.

ЛАЦИО

ФОРМА: Играчи Лација се играју са живцима својих навијача већ неколико недеља, замењујући сјајне са очајним представама. Небескоплави су постали толико лунатичан тим да се никада не зна како ће одиграти меч. Делимично је зато заслужан и тренер Симоне Инзаги чији експерименти не функционишу. Кад год Лацио игра са својим најбољим тимом резултати су готово загарантовани, али када недостају водећи фудбалери, непријатна изненађења су иза угла.

МОРАЛ: Пролаз у финале Купа Италије дигао је буквално из мртвих Лацио и сада је морал дотакао звезде. Толико да се опет сања о могућем уласку у Лигу шампиона и поред заостатка за такмацима, последица само једне победе на последњих пет мечева у Серији А. Велики проблем за Инзагија је што против Сампдорије неће моћи да рачуна на Сергеја Милинковића Савића и Луиса Алберта (црвени картони).

КАЛЕНДАР: Лацију би могла да се понови прошлогодишњи усуд да у последњих 90 минута тражи карту за Лигу шампиона или Лигу Европе против директног ривала. Само што овог пута то не би био Интер него Торино. Ипак, ако преживи Сампдорију за Лацио ће преломни меч бити против Аталанте на Олимпику.

ЧОВЕК ОДЛУКЕ: Лацио ће тешко без голова Ћира Имобилеа успети да извади карту за Европу преко Серију А, мада не треба заборавити падобран Куп Италије (освајач Купа иде у Лигу Европе директно). Без голова Милинковића и Луиса Алберта је већ било довољно тешко, Каиседо и Кореа немају “лак” гол, тако да је повратак у голгетерску форму Имобилеа императиван.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар