Sukob profesora i više učenika

Profesor fizike u Sedmoj beogradskoj gimnaziji ošamario je tokom časa učenicu drugog razreda te gimnazije, prenosi "TV Prva" i dodaje da je odmah potom udario i drugu djevojčicu. Incident se dogodio naočigled drugih đaka, koji su odmah reagovali i pokušali da zaštite drugarice. Kako prenose mediji, jedan učenik udario je profesora.

Srbija 19.04.2019 | 10:56
Sukob profesora i više učenika
Policija je bila na mjestu događaja, a u gimnaziju u Mirijevu došla je i hitna pomoć, da pregleda djevojčicu.

Sve je počelo, prema nezvaničnim informacijama, kada je udarena učenica negodovala zbog ocjene. Profesor joj je udario šamar, a potom i drugoj učenici koja je odmah ustala u odbranu drugarice. Nastao je opšti metež, jer su reagovali i ostali đaci, pri čemu je jedan učenik, na kraju, udario pomenutog nastavnika.

U školu je pozvana policija, zasjedao je i Školski odbor.

Incident se dogodio tokom trećeg časa na kome su učenici nezadovoljni načinom ocjenjivanja na kontrolnom zadatku tražili objašnjenje od profesora i pitali koji su kriterijumi za ocjenjivanje.

"Profesor je objašnjavao kriterijume ocjenjivanja, a djevojčica se nije složila s njim i burnije je odreagovala. Profesor je udario, a kada je ustala drugarica da je zaštiti i ona je dobila šamar", kaže za "Tanjug" pedagog Sedme beogradske gimnazije Dragica Kitanović.

Kitanovićeva kaže da su čuli vrisku djece u odjeljenju i da su ona i direktor škole odmah reagovali. Direktor je u svoju kancelariju odveo nastavnika, dok je ona ostala u učionici da smiri đake.

Škola je o svemu odmah obavijestila roditelje, policiju i školsku upravu, odnosno Ministarstvo prosvjete.

Pozvana je i Hitna pomoć, koja je pregledala učenike i konstatovala da nemaju povrede, dok je profesor zbog visokog pritiska i uzbuđenja u pratnji policije prevezen u Urgentni centar.

U Ministarstvu prosvjete kažu da su obaviješteni šta se dogodilo u Sedmoj beogradskoj gimnaziji. Navode da je profesor koji je ošamario djevojčice podnio zahtjev direktoru škole da mu se raskine radni odnos iz ličnih razloga.

"Profesor je prekršio član 111. i 112. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u obrazovnim ustanovama kojim je zabranjeno fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje učenika, za šta su predviđene novčana kazna, udaljenje sa rada ili prestanak radnog odnosa (član 166. ZOSOV)", navode u Ministarstvu prosvjete.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Imam predlog

19.04.2019 10:54

Predlazem da se svi pedagozi prekvalifikuju i rade nesto sto ce im pricinjavati zadovoljstvo. A deca,deca neka uce i ocenjuju sami sebe. Njima svakako niko nije potreban, oni se radjaju mnooogo pametni,imaju svoja prava i pametne telefone. Tesko onome ko danas radi sa ajfon generacijom. Cast izuzecima,kojih uvek ima.

ODGOVORITE
Name

Re imam predlog

19.04.2019 12:05

Odma profesora primiti u rezervni sastav murije. Pogodan je pravo zal Rudonju I Lukaca.

Name

Profesor

19.04.2019 12:13

Djaci i roditelji su poceli da ocjenjuju i biraju kako da budu ocjenjeni, postovanje prema profesorima je veoma upitno, pa se onda desi ovako nesto nedopustivo.Nije tu niko neduzan...

ODGOVORITE
Name

Zare

19.04.2019 18:03

Od kad su donijeti zakoni da profesori/nastavnici ne smiju povisiti ton na ,,đake" od tad oni rade u nemogućim uslovima, svakodnevno trpe uvrede i šikaniranja. Postavite u bilo koju učionicu kameru a da za to ne zna ni profesor/nastavnik a ni učenici. Rezultat će biti poražavajući...

ODGOVORITE
Name

Re:

20.04.2019 01:45

Јок, брате, него само дијелити петице, да што прије спраше неђе у Њемачку на бауштелу. Тако се најлакше очистимо од дупеглаваца.

Name

Krkan

19.04.2019 20:06

Po kojem pravu smije profesor ili ućitelj da udara tuđu djecu. Nek udara svoje.

ODGOVORITE
Name

Re:

20.04.2019 01:37

По истом праву по којем туђа дјеца нападају на професора и одређују му како ће их оцјењивати! Треба и родитељима по једну васпитну иза ушију! Рука му се позлатила!

Name

Milun

20.04.2019 08:56

Treba da dođe i tebe da izudara kada si ih tako vaspitao.