Monte Karlo: Savršen dan za osvetu!

Đoković će imati priliku da bukvalno pod svojim prozorom vrati milo za drago "dužniku" Kolšrajberu.  3, 2, 1, istorija: Nole kreće po dupli "komplet slem"! Najbolji teniser sveta počinje sezonu na šljaci, na kojoj će braniti samo 855 bodova i pokušati da postane prvi igrač koji je dva puta osvojio sva četiri grend slema u nizu.

Tenis 16.04.2019 | 12:15
Monte Karlo: Savršen dan za osvetu!
Na redu je četvrti dan mastersa u Monte Karlu (podloga crvena šljaka, nagradni fond 5.585.030 evra) kada će Novak Đoković otvoriti svoj turnir u singlu pošto je juče sa bratom Markom zaustavljen odmah na početku takmičenja u dublu.

Teniski dan na Mediteranu kreće već u 11 časova, a na centralnom terenu koji nosi ime Renijea III sastaju se prvo Žo Vilfred Conga i Tejlor Fric, što će im biti prvo odmeravanje. Iskuni Francuz je, po nama favorit, naročito pošto mu je protivnik mladi i snažni Amerikanac, a oni retko igraju dobro na zemljanoj podlozi.

Marin Čilić poslednjih meseci ne igra na svom nivou, a teško će situaciju popraviti u ovom delu sezone, koji mu ne odgovara pošto loše igra na šljaci,. Protivnik mu je opasni Gvido Peja, 35. reket sveta sa kojim ima skor 1-1. Po nama, Argenitnac je bliži pobedi, ali više verujemo u napet meč čak i sa taj-brejkom pošto su ih do sada odigrali tri.

Posle njih dvojice sledi susret dana između Novak Đokovića i Filipa Kolšrajbera, momka koji je iznenađujuće izbacio našeg asa sa Indijan Velsa. Nemac je u prvom kolu mastersa u Monte Karlu sa 2:0, po setovima 6:1, 6:3 očekivano bio bolji od kvalifkanta Taroa Danijela, Japanaca koji je pak ima pozitivan skor sa Noletom pošto ga je (još šokantinije) pobedio prošle godine, takođe u Indijan Velsu. Kolšrajber i Đoković će se u drugom kolu sastati 11. put, a trenutno je 8:2 za našeg asa.

I ne treba sumnjati da će Beograđanin slaviti, pošto je, nadamo ostavio za sobom pritisak zapadnih medija koji su ga okrivili za "otpuštanje" prvog čoveka ATP-a Kris Kermouda. Britanci su posebno bili uvređeni što su igrači, na čelu sa predsednikom sindikata, Noletom, odlučili da je vreme za promenu na vrhu, pošto im je komunikacija bila veoma slaba, a i nisu zadovoljni raspodelom zarada turnira.

Loše igre u Indijan Velsu i Majamiju uzrok imaju u tome, te mu meč koji će odigrati na nekoliko stotina metara od zgrade u kojoj živi skoro pa deceniju i po doći kao melem na ranu. Ovo je njegov dom i on će ga odbraniti.



Dan na Renijeu III zatvaraju Sten Vavrinka i Marko Čekinato što je njihovo prvo odmeravanje. Italijan je majstor igre na šljaci, što je pokazao i pobedom nad Đokovićem prošle godine u četvrfinalu Rolan Garosom, ali i Švajcarac nije nimalo naivan - ipak je šampion Rolan Garosa iz 2015 - mada nikako ne uspeva da dostigne nivou igre od pre operacija kolena. Ovde će, verujemo biti gusto, posebno u prvom setu, a verujemo da je ipak Italijan bliži pobedi.

Novak Đoković počinje sezonu šljake i kreće u novu, tešku misiju zvanu osvajanje sva četiri grend slema u nizu.

Prošle godine osvojio je Vimbldon, US Open, ove nadovezao titulu na Australijan Openu i ima priliku da trijumfom na Rolan Garosu kompletira nisku trofeja na četiri najveća turnira.

Prvi put to mu je pošlo za rukom 2016. godine, kada se priključio malom ali odabranom društvu tenisera koji su to isto uspeli (Rodžer Federer, Rafael Nadal, Andre Agasi, Roj Emerson, Rod Lejver, Fred Peri i Don Badž).

Ali je tada postao prvi u Open eri koji ih je osvojio u nizu, nakon što su to pre njega učinili Don Badž 1938. i Rod Lejver 1962. godine. 

Ove sezone ima priliku da pomeri teniske granice i postane prvi čovek u istoriji koji je to uradio dva puta.

Novakova (ne)moguća misija počinje ove nedelje, kada će otvoriti  sezonu na šljaci nastupom na mastersu u Monte Karlu.

Potom slede još dva turnira serije 1000 - u Madridu i Rimu, a kruna bi trebalo da bude nastup na Rolan Garosu.

Prvi teniser sveta prošle sezone igrao je slabo u tom periodu sezone, tako da ne brani veliki broj bodova - ukupno 855, pa se uprkos slabijim rezultatima u Indijan Velsu i Majamiju, očekuje da će bez problema sačuvati prvo mesto na ATP listi.

U Monte Karlu, gde i živi, osvajao je dva puta titulu - 2013. i 2015. godine, a ove godine brani teće kolo, u kojem ga je lani porazio Austrijanac Dominik Tim, posle preokreta (7:6, 2:6, 3:6).

To znači da Đoković brani samo 90 bodova i imaće šansu da poveća prednost na ATP listi nad Rafom Nadalom, koji je aktuelni šampion turnira.

Srpskog asa očekuje trnovit put u Monte Karlu, a prvi protivnik, u drugom kolu, biće mu Filip Kolšrajber, koji je lako i ubedljivo eliminisao Japanca Taro Daniela.

Ovogodišnji nagradni fond turnira u Kneževini je 5.207.405 evra. Igra se u velelepnom kompleksu Monte Karlo Kantri kluba. U glavnom žrebu nadmetaće se 56 tenisera, a pobedniku će osim 1.000 ATP bodova pripasti i ček na 958.055 evra.

Nakon Monte Karla u Đokovićevom kalendaru stoji upisan masters u Madridu, koji je na programu od 5. do 12. maja.  

Prošle sezone nije nastupao u prestonici Španije, već je igrao turnir u Barseloni. Ni na njemu se nije proslavio. Odmah na početku takmičenja, u drugom kolu, doživeo je šokantan poraz od tada 140. igrača sveta Martina Kližana (2:6, 6:1, 3:6).

U Madridu je trijumfovao dva puta u karijeri (2011. i 2016), a u 2018. imao je nastup za zaborav. Najpre je eliminisao Keija Nišikorija, a onda je neočekivano poklekakao pred Kajlom Edmundom u tri seta - 3:6, 6:2, 3:6. To znači da će ove godine braniti samo 45 bodova.

Masters u Madridu, koji se igra u "Kaha magika" ili Magičnoj kutiji, nekada poznat i po svojoj plavoj šljaci, igra se za nagradni fond od 7.279.270 evra, a titulu brani Aleksander Zverev.

Odmah nakon Madrida, Đoković će leteti u Rim, gde će nastupati na jednom od najomiljenih turnira, ali i daleko najuspešnijem na šljaci.

U glavnom gradu Italije, na čuvenom Foro Italiko kompleksu, trijumfovao je četiri puta u karijeri, a poslednji put još 2015. Pre toga podizao je pehar 2008, 2011. i 2014.

Prošle sezone takođe je odigrao najbolje od svih turnira na šljaci i stigao do polufinala, gde ga je pobedio Rafael Nadal (6;7, 3:6), koji je kasnije i osvojio pehar nakon trijumfa nad Sašom Zverevim.

Na mastersu u Rimu, koji će se igrati od 12. do 19. aprila, Đoković će braniti 360 ATP bodova.

Nagradni fond turnira je 5.791.280 evra.

Ta tri mastersa biće priprema za nastup na grend slemu u Parizu, Rolan Garosu, koji će se ove sezone igrati od 26. maja do 9. juna.

Novak je samo jednom podigao pariski pehar - 2016. godine, nakon tri izgubljena finala, kada je savladao Endija Mareja (3:6, 6:1, 6:2, 6:4).

Posle toga dva puta je zaustavljen u četvrtfinalu - 2017. od njega je bio Dominik Tim (6:7, 3:6, 0:6), dok ga je prošle sezone neočekivano izbacio Marko Čekinato, tada 72. igrač sveta, u četiri seta - 3:6, 6:7, 6:1, 6:7.

Novak će na grend slemu u Parizu, čiji je ukupni nagradni fond ove sezone 42.661.000 evra, a aktuelni šampion Rafael Nadal, braniti 360 ATP poena.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar