Монте Карло: Савршен дан за освету!

Ђоковић ће имати прилику да буквално под својим прозором врати мило за драго "дужнику" Колшрајберу.  3, 2, 1, историја: Ноле креће по дупли "комплет слем"! Најбољи тенисер света почиње сезону на шљаци, на којој ће бранити само 855 бодова и покушати да постане први играч који је два пута освојио сва четири гренд слема у низу.

Тенис 16.04.2019 | 12:15
Монте Карло: Савршен дан за освету!
На реду је четврти дан мастерса у Монте Карлу (подлога црвена шљака, наградни фонд 5.585.030 евра) када ће Новак Ђоковић отворити свој турнир у синглу пошто је јуче са братом Марком заустављен одмах на почетку такмичења у дублу.

Тениски дан на Медитерану креће већ у 11 часова, а на централном терену који носи име Ренијеа ИИИ састају се прво Жо Вилфред Цонга и Тејлор Фриц, што ће им бити прво одмеравање. Искуни Француз је, по нама фаворит, нарочито пошто му је противник млади и снажни Американац, а они ретко играју добро на земљаној подлози.

Марин Чилић последњих месеци не игра на свом нивоу, а тешко ће ситуацију поправити у овом делу сезоне, који му не одговара пошто лоше игра на шљаци,. Противник му је опасни Гвидо Пеја, 35. рекет света са којим има скор 1-1. По нама, Аргенитнац је ближи победи, али више верујемо у напет меч чак и са тај-брејком пошто су их до сада одиграли три.

После њих двојице следи сусрет дана између Новак Ђоковића и Филипа Колшрајбера, момка који је изненађујуће избацио нашег аса са Индијан Велса. Немац је у првом колу мастерса у Монте Карлу са 2:0, по сетовима 6:1, 6:3 очекивано био бољи од квалифканта Тароа Данијела, Јапанаца који је пак има позитиван скор са Нолетом пошто га је (још шокантиније) победио прошле године, такође у Индијан Велсу. Колшрајбер и Ђоковић ће се у другом колу састати 11. пут, а тренутно је 8:2 за нашег аса.

И не треба сумњати да ће Београђанин славити, пошто је, надамо оставио за собом притисак западних медија који су га окривили за "отпуштање" првог човека АТП-а Крис Кермоуда. Британци су посебно били увређени што су играчи, на челу са председником синдиката, Нолетом, одлучили да је време за промену на врху, пошто им је комуникација била веома слаба, а и нису задовољни расподелом зарада турнира.

Лоше игре у Индијан Велсу и Мајамију узрок имају у томе, те му меч који ће одиграти на неколико стотина метара од зграде у којој живи скоро па деценију и по доћи као мелем на рану. Ово је његов дом и он ће га одбранити.



Дан на Ренијеу ИИИ затварају Стен Вавринка и Марко Чекинато што је њихово прво одмеравање. Италијан је мајстор игре на шљаци, што је показао и победом над Ђоковићем прошле године у четврфиналу Ролан Гаросом, али и Швајцарац није нимало наиван - ипак је шампион Ролан Гароса из 2015 - мада никако не успева да достигне нивоу игре од пре операција колена. Овде ће, верујемо бити густо, посебно у првом сету, а верујемо да је ипак Италијан ближи победи.

Новак Ђоковић почиње сезону шљаке и креће у нову, тешку мисију звану освајање сва четири гренд слема у низу.

Прошле године освојио је Вимблдон, УС Опен, ове надовезао титулу на Аустралијан Опену и има прилику да тријумфом на Ролан Гаросу комплетира ниску трофеја на четири највећа турнира.

Први пут то му је пошло за руком 2016. године, када се прикључио малом али одабраном друштву тенисера који су то исто успели (Роџер Федерер, Рафаел Надал, Андре Агаси, Рој Емерсон, Род Лејвер, Фред Пери и Дон Баџ).

Али је тада постао први у Опен ери који их је освојио у низу, након што су то пре њега учинили Дон Баџ 1938. и Род Лејвер 1962. године. 

Ове сезоне има прилику да помери тениске границе и постане први човек у историји који је то урадио два пута.

Новакова (не)могућа мисија почиње ове недеље, када ће отворити  сезону на шљаци наступом на мастерсу у Монте Карлу.

Потом следе још два турнира серије 1000 - у Мадриду и Риму, а круна би требало да буде наступ на Ролан Гаросу.

Први тенисер света прошле сезоне играо је слабо у том периоду сезоне, тако да не брани велики број бодова - укупно 855, па се упркос слабијим резултатима у Индијан Велсу и Мајамију, очекује да ће без проблема сачувати прво место на АТП листи.

У Монте Карлу, где и живи, освајао је два пута титулу - 2013. и 2015. године, а ове године брани теће коло, у којем га је лани поразио Аустријанац Доминик Тим, после преокрета (7:6, 2:6, 3:6).

То значи да Ђоковић брани само 90 бодова и имаће шансу да повећа предност на АТП листи над Рафом Надалом, који је актуелни шампион турнира.

Српског аса очекује трновит пут у Монте Карлу, а први противник, у другом колу, биће му Филип Колшрајбер, који је лако и убедљиво елиминисао Јапанца Таро Даниела.

Овогодишњи наградни фонд турнира у Кнежевини је 5.207.405 евра. Игра се у велелепном комплексу Монте Карло Кантри клуба. У главном жребу надметаће се 56 тенисера, а победнику ће осим 1.000 АТП бодова припасти и чек на 958.055 евра.

Након Монте Карла у Ђоковићевом календару стоји уписан мастерс у Мадриду, који је на програму од 5. до 12. маја.  

Прошле сезоне није наступао у престоници Шпаније, већ је играо турнир у Барселони. Ни на њему се није прославио. Одмах на почетку такмичења, у другом колу, доживео је шокантан пораз од тада 140. играча света Мартина Клижана (2:6, 6:1, 3:6).

У Мадриду је тријумфовао два пута у каријери (2011. и 2016), а у 2018. имао је наступ за заборав. Најпре је елиминисао Кеија Нишикорија, а онда је неочекивано поклекакао пред Кајлом Едмундом у три сета - 3:6, 6:2, 3:6. То значи да ће ове године бранити само 45 бодова.

Мастерс у Мадриду, који се игра у "Каха магика" или Магичној кутији, некада познат и по својој плавој шљаци, игра се за наградни фонд од 7.279.270 евра, а титулу брани Александер Зверев.

Одмах након Мадрида, Ђоковић ће летети у Рим, где ће наступати на једном од најомиљених турнира, али и далеко најуспешнијем на шљаци.

У главном граду Италије, на чувеном Форо Италико комплексу, тријумфовао је четири пута у каријери, а последњи пут још 2015. Пре тога подизао је пехар 2008, 2011. и 2014.

Прошле сезоне такође је одиграо најбоље од свих турнира на шљаци и стигао до полуфинала, где га је победио Рафаел Надал (6;7, 3:6), који је касније и освојио пехар након тријумфа над Сашом Зверевим.

На мастерсу у Риму, који ће се играти од 12. до 19. априла, Ђоковић ће бранити 360 АТП бодова.

Наградни фонд турнира је 5.791.280 евра.

Та три мастерса биће припрема за наступ на гренд слему у Паризу, Ролан Гаросу, који ће се ове сезоне играти од 26. маја до 9. јуна.

Новак је само једном подигао париски пехар - 2016. године, након три изгубљена финала, када је савладао Ендија Мареја (3:6, 6:1, 6:2, 6:4).

После тога два пута је заустављен у четвртфиналу - 2017. од њега је био Доминик Тим (6:7, 3:6, 0:6), док га је прошле сезоне неочекивано избацио Марко Чекинато, тада 72. играч света, у четири сета - 3:6, 6:7, 6:1, 6:7.

Новак ће на гренд слему у Паризу, чији је укупни наградни фонд ове сезоне 42.661.000 евра, а актуелни шампион Рафаел Надал, бранити 360 АТП поена.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар