Omiljenih 5 jezera "u komšiluku"

Evo predloga za one koji su okolinu već obišli uzduž i popreko - i "kod komšija" se ima gde kvalitetno ispružiti.

Putovanja 16.04.2019 | 08:54
Omiljenih 5 jezera "u komšiluku"
Oni koji tvrde da "nema odmora, do odmora na vodi" jedva čekaju leto kako bi sebi priuštili "gušterisanje" na obali mora. Zaljubljenici u plave površine, međutim, nemaju strpljenja da čitavu godinu provedu u iščekivanju letnjeg odmora kako bi sebi priuštili ovo zadovoljstvo, pa sebi najčešće organizuju vikend-putovanje na neko od jezera. 

Bledsko jezero (Slovenija) 

Bledsko jezero se često nalazi na spisku destinacija koje bar jednom u životu morate obići, prenosi Getbybus.com. Ono zaista izgleda kao na slikama, a nalazi se na severozapadu Slovenije, u podnožju Julijskih Alpa. Ostrvo Bled smešteno je usred jezera i smatra se jednim od najprepoznatljivijih pejzaža na ovim prostorima

Halštat (Austrija) 

Ovaj alpski dragulj nalazi se pod zaštitom Uneska i pored prirode koja ostavlja bez daha, čuven je po svojoj bogatoj istoriji. Nalazi se u regionu Salckamergut, jugoistočno od Salcburga. Arheološka istraživanja su iznedrila dokaze o naseobinama u ovom području koje datiraju iz gvozdenog doba, pa su danas turistima otvorena vrata i muzeja u Halštatu, iz kojih se može saznati mnogo o ovom drevnom mestu.

Komo (Italija) 

Treće po veličini jezero u Italiji nalazi se takođe u podnožju Alpa, u predelu prekrivenom šumovitim brdima, prošaranim seoskim naseobinama, ali i luksuznim vikendicama. Mnogi putnici smatraju da nema tako lepog i mirnog jezera kao što je Komo, a kroz vekove ono je privlačilo i mnoge slavne ličnosti, pa je tako holivudski glumac Džordž Kluni rešio da sebi baš ovde obezbedi mesto za odmor - ima svoju vikendicu u kojoj rado provodi vreme. Na jezeru je najveća gužva tokom leta, pa ako više volite uživanje u miru, bolje je da ga posetite na proleće ili u ranu jesen.

 Plitvice (Hrvatska) 

Još jedno mesto pod zaštitom Uneska našlo se na našoj listi, a ujedno je i najveći nacionalni park u Hrvatskoj. Sastoji se od čak 16 jezera, međusobno povezanih vodopadima. Smeštena su u šumi, koja je ujedno i prirodno stanište brojnih životinjskih vrsta kao što su jeleni, medvedi, vukovi i mnogobrojne retke vrste ptica, pa pruža mogućnost uživanja u potpuno netaknutoj prirodi.

 Ohridsko jezero (Makedonija) 

Nalazi se ispod planinskog venca na samoj granici Makedonije i Albanije, i ovaj "makedonski biser" jedno je od najdubljih jezera u Evropi. Pod zaštitom je Uneska i važi za "jedno od najmirnijih mesta u Evropi" - idealno za opuštanje.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar