Za novu krizu kriv je NATO

Libijska kriza je rezultat direktnog mešanja Severnoatlantske alijanse, što je izazvalo haos u zemlji, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu egipatskom listu “Ahram”.

Svijet 06.04.2019 | 15:05
Za novu krizu kriv je NATO
– Dugotrajna kriza u Libiji je direktna posljedica nelegitimnog vojnog mješanja NATO. Rezultat toga je da je država zapala u haos, postala izvor regionalne nestabilnosti, rasadnik terorizma – naveo je Lavrov.

Lavrov je izjavio da Moskva podržava napore specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN Gasana Salame na realizaciji plana za normalizaciju situacije koji podrazumijeva održavanje poštenih izbora i ustavnu reformu.

Konferencija o nacionalnom pomirenju u Libiji biće održana 14-16. aprila.

Ruski diplomata je naglasio da obnova državnosti u zemlji treba da prođe kroz dijalog i da zato Rusija i Egipat koordiniraju napore radi rješavanja sitaucije u Libiji, prenio je Sputnjik.

– Naš zadatak je da se pomogne Libijcima da prevaziđu postojeće nesuglasice kao i da postignu stabilan dogovor po parametrima nacionalnog pomirenja – rekao je Lavrov. 

Paravojne formacije na zapadu Libije sukobile su se sa protivničkim snagama komandira Kalife Haftara i zarobile oko 100 njegovih vojnika, nakon što je on najavio ofanzivu na Tripoli.

Do eskalacije je došlo nakon što su vojnici lojalni Haftaru, komandiru tzv. Libijske nacionalne armije sa sjedištem na istoku zemlje, počeli sa ofanzivom prema zapadu koji je pod kontrolom tzv. Predsjedničkog savjeta i Vlade nacionalnog sporazuma koje podržavaju Ujedinjene nacije, prenosi AP.

Neimenovani izvor AP iz UN kaže da su Haftarove jedinice u petak bile na obodu Tripolija, zajedno sa paravojnim formacijama iz Misrate, koja kontroliše područje od istoka Tripolija do libijske zapadne granice.

Veći sukob Haftarovih jedinica i paravojnih formacija mogao bi da u Libiji dovede do nasilja kakvo nije viđeno od prevrata 2011. godine, navodi AP.

Agencija ocjenjuje da su pod znakom pitanja i mirovni pregovori pod okriljem UN, zakazani za 14. april.

(Agencije) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

AR

06.04.2019 13:24

Ma ja najbolje kriviti nekog drugog

ODGOVORITE
Name

re

06.04.2019 14:07

Lupas gluposti....!

Name

Luka

06.04.2019 14:21

Sta se ti mjesas u to, poklopi te se u sutite moli te Boga i na vas nedodje red a kako se mjesate u sve nista ni je nemoguce. Vise od pola stanovnika je u problemima a trecina gladna vodite bre svoje brige o svom narodu.

ODGOVORITE
Name

AR

06.04.2019 17:09

Upravo tako