За нову кризу крив је НАТО

Либијска криза је резултат директног мешања Северноатлантске алијансе, што је изазвало хаос у земљи, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу египатском листу “Ахрам”.

Свијет 06.04.2019 | 15:05
За нову кризу крив је НАТО
– Дуготрајна криза у Либији је директна посљедица нелегитимног војног мјешања НАТО. Резултат тога је да је држава запала у хаос, постала извор регионалне нестабилности, расадник тероризма – навео је Лавров.

Лавров је изјавио да Москва подржава напоре специјалног представника генералног секретара УН Гасана Саламе на реализацији плана за нормализацију ситуације који подразумијева одржавање поштених избора и уставну реформу.

Конференција о националном помирењу у Либији биће одржана 14-16. априла.

Руски дипломата је нагласио да обнова државности у земљи треба да прође кроз дијалог и да зато Русија и Египат координирају напоре ради рјешавања ситауције у Либији, пренио је Спутњик.

– Наш задатак је да се помогне Либијцима да превазиђу постојеће несугласице као и да постигну стабилан договор по параметрима националног помирења – рекао је Лавров. 

Паравојне формације на западу Либије сукобиле су се са противничким снагама командира Калифе Хафтара и заробиле око 100 његових војника, након што је он најавио офанзиву на Триполи.

До ескалације је дошло након што су војници лојални Хафтару, командиру тзв. Либијске националне армије са сједиштем на истоку земље, почели са офанзивом према западу који је под контролом тзв. Предсједничког савјета и Владе националног споразума које подржавају Уједињене нације, преноси АП.

Неименовани извор АП из УН каже да су Хафтарове јединице у петак биле на ободу Триполија, заједно са паравојним формацијама из Мисрате, која контролише подручје од истока Триполија до либијске западне границе.

Већи сукоб Хафтарових јединица и паравојних формација могао би да у Либији доведе до насиља какво није виђено од преврата 2011. године, наводи АП.

Агенција оцјењује да су под знаком питања и мировни преговори под окриљем УН, заказани за 14. април.

(Агенције) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

АР

06.04.2019 13:24

Ма ја најбоље кривити неког другог

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.04.2019 14:07

Лупас глупости....!

Name

Лука

06.04.2019 14:21

Ста се ти мјесас у то, поклопи те се у сутите моли те Бога и на вас недодје ред а како се мјесате у све ниста ни је немогуце. Висе од пола становника је у проблемима а трецина гладна водите бре своје бриге о свом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

06.04.2019 17:09

Управо тако