Bregzit odgoditi do 30. juna

Britanski premijer Tereza Mej zatražila je danas u pismu predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku da "Bregzit" bude odgođen do 30. juna.

Svijet 05.04.2019 | 11:03
Bregzit odgoditi do 30. juna
Ona je rekla da se nada da će njena zemlja izaći iz Unije ranije, da bi izbjegla učestvovanje u izborima za Evropski parlament.

U ovom trenutku planirano je da Britanija napusti EU 12. aprila, ali je Mejova bila primorana da zatraži još vremena jer britanski Parlament nije usvojio sporazum koji je ona usaglasila sa Briselom.

Mejova je napisala da će se Britanija pripremiti za evropske izbore, ali da se nada da će sporazum biti sklopljen ranije, čime bi se skratio i period za realizovanje "Bregzita".

"Vlada želi usaglašavanje vremenskog rasporeda za ratifikaciju koja omogućava Ujedinjenom Кraljevstvu da se povuče iz EU prije 23. maja 2019. godine i time otkaže izbore ze Evropski parlament, ali će nastaviti da vrši odgovorne pripreme za održavanje izbora ukoliko se ispostavi da to nije moguće", navodi se u pismu britanskog premijera.

Visoki zvaničnik EU ranije je rekao da će Tusk vjerovatno ponuditi Britaniji fleksibilno produženje roka za "Bregzit" do godinu dana, sa opcijom istupanja prije isteka ovog perioda.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milan B.

05.04.2019 10:27

Ova nezna kud vuče i udara,po uzoru na nase politicare!

ODGOVORITE
Name

Е

05.04.2019 12:26

Изгледа да ће само мало мање да траје овај њихов излазак из ЕУ од нашег уласка тамо. Шпрдња и излазак и улазк из ничега у ништа.

ODGOVORITE