Pečurke štite mozak

Naučnici sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru otkrili su da konzumiranje pečuraka dva puta nedeljno može da smanji rizik od propadanja moždanih funkcija u kasnijem periodu života za čak 50 odsto

Zdravlje 23.03.2019 | 15:32
Pečurke štite mozak
Naučnici sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru otkrili su da konzumiranje pečuraka dva puta nedeljno može da smanji rizik od propadanja moždanih funkcija u kasnijem periodu života za čak 50 odsto.

Istraživanje je trajalo šest godina i pokazalo je da osobe koje nedeljno pojedu 300 ili više grama pečuraka imaju manji rizik od blagog kognitivnog oštećenja. Čak i manja količina pečuraka pozitivno utiče na rad mozga, jer sadrže amino-kiseline koje ljudski organizam ne može sam da proizvede. U studiji je učestvovalo više od 600 osoba koje su starije od 60 godina, a u obzir su uzete njihove prehrambene i zdravstvene navike.

Ispitanici, koji su imali demenciju, učestvovali su i u testovima za utvrđivanje stepena ove bolesti, pa su naučnici zaključili da konzumiranje pečuraka na nedeljnom nivou može da prepolovi rizik od moždanih poremećaja.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar