Печурке штите мозак

Научници са Националног универзитета у Сингапуру открили су да конзумирање печурака два пута недељно може да смањи ризик од пропадања можданих функција у каснијем периоду живота за чак 50 одсто

Здравље 23.03.2019 | 15:32
Печурке штите мозак
Научници са Националног универзитета у Сингапуру открили су да конзумирање печурака два пута недељно може да смањи ризик од пропадања можданих функција у каснијем периоду живота за чак 50 одсто.

Истраживање је трајало шест година и показало је да особе које недељно поједу 300 или више грама печурака имају мањи ризик од благог когнитивног оштећења. Чак и мања количина печурака позитивно утиче на рад мозга, јер садрже амино-киселине које људски организам не може сам да произведе. У студији је учествовало више од 600 особа које су старије од 60 година, а у обзир су узете њихове прехрамбене и здравствене навике.

Испитаници, који су имали деменцију, учествовали су и у тестовима за утврђивање степена ове болести, па су научници закључили да конзумирање печурака на недељном нивоу може да преполови ризик од можданих поремећаја.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар