Sarajevom se širi epidemija morbila

U Kantonu Sarajevo trenutno je 113 osoba koje su zaražene morbilima, 20 odsto njih čine djeca mlađa od dvije godine, a prvi slučaj zabilježen je 22. januara, potvrdili su danas na pres-konferenciji predstavnici nadležnih kantonalnih zdravstvenih institucija.

Bosna i Hercegovina 15.03.2019 | 16:11
Sarajevom se širi epidemija morbila
Sedmomjesečna djevojčica oboljela od morbila, sa teškim plućnim komplikacijama, umrla je na Klinici za pedijatriju KCUS. Mala pacijentica bila je hospitalizirana na Pedijatrijskoj klinici KCUS tri sedmice, od čega je dvije sedmice bila na respiratoru, gdje joj je pružena intenzivna njega. Djevojčica nije bila vakcinisana.

Morbili su vakcinalno preventivna bolest i žalosno je da u današnje vrijeme postoji veliki broj nevakcinisane djece. 

"U KCUS je trenutno hospitalizirano 12 pacijenata na Klinici za infektivne bolesti, te još jedno dijete na Pedijatrijskoj klinici KCUS, koje ima teške plućne komplikacije i na respiratoru je", navedeno je iz KCUS-a.

Svakoga dana na Kliniku za infektivne bolesti KCUS javi se više od 10 novih pacijenata sa morbilima, što je sasvim siguran znak o pojavi epidemije. 

"Vrlo je moguće da će epidemija u narednim danima imati intenzivniju sliku", poručuju iz KCUS-a.

U Kantonu Sarajevo trenutno je 113 osoba koje su zaražene morbilima, 20 dsto njih čine djeca mlađa od dvije godine, a prvi slučaj zabilježen je 22. januara, potvrdili su danas na pres-konferenciji predstavnici nadležnih kantonalnih zdravstvenih institucija.

Najviše oboljelih je u opštinama Novi Grad i Novo Sarajevo koje su najmnoguljudnije i najgušće naseljene, a zbog toga pozvani su nadležni u drugim kantonima da preduzmu adekvatne mjere jer se može očekivati prenošenje tog zaraznog oboljenja i na ostale dijelove Federacije Bosne i Hercegovine.

Upravo ta bolest može se spriječiti vakcinacijom kod djece do 12 mjeseci, što je i doprinijelo da je veliki broj slučajeva u prošlosti značajno smanjen, ali da bi postojao takozvani kolektivni imunitet koji bi štitio i djecu koja iz opravdanih razloga ne mogu biti vakcinisana potrebno je da je 95 odsto stanovništva vakcinisano.

Međutim, u Federaciji BiH 60,2 odsto populacije je vakcinisano, što je izuzetno nizak nivo imunizacije, a kantonalna ministarka zdravstva Amela Sofić upozorila je i da su posebno pogođene one kategorije društva koje borave u zatvorenim prostorima.

Iz zdravstvenih ustanova potvrđeno je danas da inspekcijske strukture vrše nadzore u svim ustanovama u kojima borave djeca, ali problem predstavljaju one organizacije koje nisu registrovane kao ustanove koje brinu o djeci, najveći broj takvih su igraonice.

Zakon je propisao novčane kazne za roditelje koji ne vakcinišu svoje dijete, ali ne postoji dalja zakonska odredba koja bi primorala roditelje na vakcinaciju jer se veliki broj njih odlučuje radije platiti novčanu kaznu, ali ne i vakcinisati dijete.

(Fena)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ne znam

15.03.2019 15:37

JESU LI TO NARODSKI RECENO OSPICE?

ODGOVORITE
Name

ne remse

15.03.2019 17:15

Narodski receno to su boginje. Svakog roditelja kojem umre dijete zbog nevakcinacije osuditi na dozivotnu robiju. Sramota da djeca umiru od bolesti koje su bile iskorjenjene ali zbog glupana i ljudske zatucanosti su se vratile.

Name

Ado

15.03.2019 17:24

Ono sto se narodski kaze ospice su blaza varijanta ili tzv vodene kozice.Njih svako jedanput preboli i onda stekne imunitet.Ovo je puno teze i treba se vakcinisat.

Name

Sta Je Cudo

16.03.2019 06:52

toliki pogani i smrada je doslo iz Arabije...uvoz boginja.

Name

ZV-N.N

16.03.2019 06:25

Ljudi, vakcinisite djecu, ne slušajte i ne vjerujte u svakojake gluposti na internetu. Ti sto najviše pričaju o lošem dejstvu vakcina su prvi vakcinisali svoju djecu i sebe. Licemjeri.

ODGOVORITE
Name

Treba pitati strucnajake

16.03.2019 13:14

Nista novo. I u EU je sve vise oboljele djece, pa cak i sa smrnim ishodom. Razlog je jer sve vise ima roditelja koje namjerno nece da vakcinisu djecu. U njemackoj su pojedine regionalne vlde donijele odluku da se u vrtice ne primaju djece ciji roditelji ne mogu jasno dokazati legitimacijom da su im djeca vakcinisana. Za ovaj slucaj u Sarajevu za "savjet" treba "pitati" Jelenu Karleusu, jer ona na medijiama "strucno" objasnjava da djecu ne treba vakcinisati. Po njoj vakcine su samo izlobirale velike farma- kuce, a one su stetne.

ODGOVORITE