Сарајевом се шири епидемија морбила

У Кантону Сарајево тренутно је 113 особа које су заражене морбилима, 20 одсто њих чине дјеца млађа од двије године, а први случај забиљежен је 22. јануара, потврдили су данас на прес-конференцији представници надлежних кантоналних здравствених институција.

Босна и Херцеговина 15.03.2019 | 16:11
Сарајевом се шири епидемија морбила
Седмомјесечна дјевојчица обољела од морбила, са тешким плућним компликацијама, умрла је на Клиници за педијатрију КЦУС. Мала пацијентица била је хоспитализирана на Педијатријској клиници КЦУС три седмице, од чега је двије седмице била на респиратору, гдје јој је пружена интензивна њега. Дјевојчица није била вакцинисана.

Морбили су вакцинално превентивна болест и жалосно је да у данашње вријеме постоји велики број невакцинисане дјеце. 

"У КЦУС је тренутно хоспитализирано 12 пацијената на Клиници за инфективне болести, те још једно дијете на Педијатријској клиници КЦУС, које има тешке плућне компликације и на респиратору је", наведено је из КЦУС-а.

Свакога дана на Клинику за инфективне болести КЦУС јави се више од 10 нових пацијената са морбилима, што је сасвим сигуран знак о појави епидемије. 

"Врло је могуће да ће епидемија у наредним данима имати интензивнију слику", поручују из КЦУС-а.

У Кантону Сарајево тренутно је 113 особа које су заражене морбилима, 20 дсто њих чине дјеца млађа од двије године, а први случај забиљежен је 22. јануара, потврдили су данас на прес-конференцији представници надлежних кантоналних здравствених институција.

Највише обољелих је у општинама Нови Град и Ново Сарајево које су најмногуљудније и најгушће насељене, а због тога позвани су надлежни у другим кантонима да предузму адекватне мјере јер се може очекивати преношење тог заразног обољења и на остале дијелове Федерације Босне и Херцеговине.

Управо та болест може се спријечити вакцинацијом код дјеце до 12 мјесеци, што је и допринијело да је велики број случајева у прошлости значајно смањен, али да би постојао такозвани колективни имунитет који би штитио и дјецу која из оправданих разлога не могу бити вакцинисана потребно је да је 95 одсто становништва вакцинисано.

Међутим, у Федерацији БиХ 60,2 одсто популације је вакцинисано, што је изузетно низак ниво имунизације, а кантонална министарка здравства Амела Софић упозорила је и да су посебно погођене оне категорије друштва које бораве у затвореним просторима.

Из здравствених установа потврђено је данас да инспекцијске структуре врше надзоре у свим установама у којима бораве дјеца, али проблем представљају оне организације које нису регистроване као установе које брину о дјеци, највећи број таквих су играонице.

Закон је прописао новчане казне за родитеље који не вакцинишу своје дијете, али не постоји даља законска одредба која би приморала родитеље на вакцинацију јер се велики број њих одлучује радије платити новчану казну, али не и вакцинисати дијете.

(Фена)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

не знам

15.03.2019 15:37

ЈЕСУ ЛИ ТО НАРОДСКИ РЕЦЕНО ОСПИЦЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

не ремсе

15.03.2019 17:15

Народски рецено то су богиње. Сваког родитеља којем умре дијете због невакцинације осудити на дозивотну робију. Срамота да дјеца умиру од болести које су биле искорјењене али због глупана и људске затуцаности су се вратиле.

Name

Адо

15.03.2019 17:24

Оно сто се народски казе оспице су блаза варијанта или тзв водене козице.Њих свако једанпут преболи и онда стекне имунитет.Ово је пуно тезе и треба се вакцинисат.

Name

Ста Је Цудо

16.03.2019 06:52

толики погани и смрада је досло из Арабије...увоз богиња.

Name

ЗВ-Н.Н

16.03.2019 06:25

Људи, вакцинисите дјецу, не слушајте и не вјерујте у свакојаке глупости на интернету. Ти сто највише причају о лошем дејству вакцина су први вакцинисали своју дјецу и себе. Лицемјери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба питати струцнајаке

16.03.2019 13:14

Ниста ново. И у ЕУ је све висе обољеле дјеце, па цак и са смрним исходом. Разлог је јер све висе има родитеља које намјерно неце да вакцинису дјецу. У њемацкој су поједине регионалне влде донијеле одлуку да се у вртице не примају дјеце цији родитељи не могу јасно доказати легитимацијом да су им дјеца вакцинисана. За овај слуцај у Сарајеву за "савјет" треба "питати" Јелену Карлеусу, јер она на медијиама "струцно" објасњава да дјецу не треба вакцинисати. По њој вакцине су само излобирале велике фарма- куце, а оне су стетне.

ОДГОВОРИТЕ