Špijunska afera potresa Hrvatsku

Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku trese veliki špijunski skandal koji bi uskoro mogao da eksplodira ako se dokažu tvrdnje novinara i minstra bezbjednopsti BiH.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona. 

Ovo je objavio sinoć portal Žurnal. Novinari ovog portala su naveli da su,
da su obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona. Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ustvrdila je „BIH leglo terorizma“.  

U cijelu akciju su bili navodno uključeni zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić, hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić, te novinar RTRS-a Mato Đaković.

Ovi navodi novinara Žurnala podigli su ogromnu "prašinu" u BiH i regionu.

Ubrzo je reagovao i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić koji je kazao da raspolaže ovim informacijama.

"Mi već godinu, dvije dana raspolažemo određenim obavještajnim informacijama da je hrvatska služba pokušala vrbovati neke naše ljude, bh. državljane, koje imaju veze sa selefijskim pokretom, da to oružje kupe i da transportuju u medžlis kod Doboja. Pokušali su da zakombinuju jednu operativno-obavještajnu aktivnost da se izmontira jedna takva operacija u kojoj bi se otkrilo naoružavanje i oružje. Pokušali su vrbovati neke naše državljane u Hrvatskoj da kupe neku količinu oružja i da odvezu dole u medžlis. Ja to povezujem sa onom polemikom koju sam ja nekad imao sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar- Kitarović, kad je govorila o 10.000 terorista, da je BiH problem, da ugrožava stabilnost regiona", naveo je Mektić za N1.

Odmah su reagovali i iz Tužilaštva BiH.

Tako će u okviru predmeta biti ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima Tužilaštvo nije informisano, niti su dešavanja prijavljena Tužilaštvu BiH, saopšteno je iz te institucije.

U Tužilaštvu BiH formiran je predmet koji je dat u rad tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji će poduzeti žurne aktivnosti, kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

U okviru predmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima Tužilaštvo nije informisano, niti su dešavanja prijavljena Tužilaštvu BiH, saopšteno je iz te institucije.

"Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima Tužiteljstvu nije podnesena nikakva prijava, niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona", navodi se u saopštenju.

Kako se, nadalje, navodi, Tužilaštvo BiH odlučno je u borbi protiv svih vidova kaznenih djela iz svoje nadležnosti, a posebno kaznenih djela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na sigurnost građana BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović najavio je danas da će u Predsjedništvu pokrenuti temu da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati tzv. selefije kako bi pokušali diskreditirati državu BiH i zahtijevati da se od ministra sigurnosti BiH dobije informacija o tome šta se zapravo desilo.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović najavio je i da će u Predsjedništvu BiH pokrenuti raspravu na temu selefija, odnosno da se od strane Ministarstva sigurnosti BiH pribave informacija o tome šta se zapravo desilo.

"Ako bude to što su pisali mediji, onda je to jedna vrlo teška stvar i zahtijevaće reakciju BiH", poručio je te dodao:

"Inače, taj primjer, ako je tačan, i ranije izjave koje su dolazile iz Hrvatske na tu temu koje uveličavaju pitanje radikalizacije u BiH, izmišljaju se razne brojke, to ne doprinosi dobrim odnosima između naših zemalja."

Iz Hrvatske poručuju: Moramo priznati da je riječ o kreativnoj manipulaciji

O svemu se oglasio i Andrej Plenković, premijer Hrvatske, koji je komentarisao navode o vrbovanju selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Portal Žurnal sinoć je objavio da su obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona. U izjavi je Plenković kazao da je to "kreativna manipulacija".

"Moramo priznati da je riječ o kreativnoj manipulaciji. SOA je već dala priopćenje i odbacila sve insinuacije. Hrvatska je zemlja koja se bori protiv terorizma i sarađuje sa partnerima u tome. BiH nam je partner i tako će i ostati", izjavio je.

"To je besmislica. Odbacujem je u potpunosti", poručio je Plenković.

On je kazao kako je hrvatska agencija već tražila od nadležnih u BiH da se očituju o navodima, kako bi se dobila šira slika događaja.

"Što se tiče involviranja diplomatskih predstavnika, to je još veći nonsens. Oni rade svoj posao, a ne da se bave bilo čime drugim", izjavio je Plenković. 

I Sigurnosno-obavještajna agencija hrvatske je reagovala na izjave bh. ministra sigurnosti Dragana Mektića da su iz ove agencije vrbovali pripadnike selefijskog pokreta u BiH da krijumčare oružje u tu zemlju.

"Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma. Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe."

Na izjave Dragana Mektića reagovao je i bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić.

"O takvim se stvarima ne priča u medijima, nego policija postupa i hvata one koji su počinitelji. Mogu ovo procijeniti kao pokušaj da se pošalje poruka bez ikakvih argumenata. O tome će sigurno MVEP, a i Obveza odbora za unutarnju politiku je da zatraži informaciju", rekao je Ostojić novinarima.

Govoreći o Mektićevim izjavama, Ostojić je rekao kako "ovo nije prvi put da se šalju signali bez ikakvih argumenata".

Na pitanje zašto bi Mektić izjavio da hrvatske službe naoružavaju islamističke ekstremiste u BiH, Ostojić kaže: "Možda više neće biti ministar za par dana, ja to ne znam. Kad pošaljete poruku da neka strana služba naoružava ljude, zaboravljate činjenicu da je i Hrvatskoj u interesu da Bosna i Hercegovina bude stabilna zemlja. Ne mogu vjerovati da bi se takve stvari radile, da se naoružavaju islamističke skupine. To vjerojatno služi za dnevne situacije koje oni imaju svaki dan."

"Idući tjedan imamo izvješća sigurnosnih službi i pitat ću i provjeriti je li to istina ili ne. U ovom momentu mogu reći da ne bih nikad bez argumenata otpužio susjednu zemlju da tako nešto radi. To za jednog ministra apsolutno nije ozbiljno", kaže Ostojić. 

Mato Đaković: Ovo je bolestan um napravio, ali ja znam odakle pušu vjetrovi

O svemu se oglasio i novinar Mato Đaković koji je u tekstu Žurnala označen kao jedan od učesnika zavjere.

- Ovo je bolestan um napravio, ali ja znam odakle pušu vjetrovi, rekao je nam je Mato Đaković, urednik emisije Telering koja se emituje na RTRS-u povodom informacija koje je objavio portal Žurnal.info o navodnom vrbovanju selefija za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona, a u kojem je, prema pisanju pomenutog portala veza bio Đaković.

- U životu nisam bio u kontaktu ni sa kakvom obavještajnom službom. Možda sam im interesantan kao i ovim našim, ali Bože moj, nemam ništa protiv toga. Oružje sam zadnji put nosio u JNA, a čak ni u ovom posljednjem ratu nisam imao oružje jer sam radio kao novinar tako da uopšte ne vidim kako i po kojem osnovu mene povezuju za bilo šta. U selu Dubnica koje se nalazi negdje kod Kalesije nikad nisam bio, u Zenici nisam bio zadnjih 15 godina. To su sve konstrukcije i zato sam danas demantovao sve ove informacije i naravno nakon toga će uslijediti tužbe protiv Žurnala i Avde Avdića, kao i Dragana Mektića. Drago mi je da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet. Neka se svi saslušaju da vidimo je koje nalogodavac jer ovo je stavljanje mete na glavu. I to što su me slikali u Živinicama je protuzakonito, kazao je Đaković.

S obzirom na to da je Žurnal uslikao Đakovića kako ulazi u BMW X3 s diplomatskim tablicama, pitali smo ga kako odgovara na optužbe Žurnala da mu je konzulat Hrvatske u Tuzli na čijem je čelu konzul Hrvatske u BiH Ivan Bandić dodijelio na korištenje službeno vozilo:

- To nije službeno auto hrvatske Vlade. Na njemu jesu bile plave tablice. 10. januara sam kupio auto od Ivana Bandića. To je njegov privatni automobil. Auto nisam na sebe mogao prevesti dok nisam dobio rješenje iz carinske uprave. Rješenje sam dobio 8.marta i uredno sam platio porez i carinu na to auto. Auto je danas moje. Jednom prilikom sam Bandiću rekao da mi je automobil pokvaren i da želim kupiti drugi. Tada mi je Bandić rekao da ima jedno koje mu ne treba i koje želi prodati kako bi kupio sebi drugi, novi automobil. Sad su mene zadeverali, možda ima "bubica" u autu. Neko pokušava da me osramoti, a u 27 godina moje novinarske karijere nikad me niko nije tužio. Uz to moram reći da ja ovu zemlju volim više svi oni gore koji ovo rade, kaže Đaković.

Na naše pitanje kako se upoznao s Ivanom Bandićem, Đaković nam je odgovorio da se s njim poznaje s obzirom da Bandić u Tuzli konzul već četiri-pet godina. S njim upoznao u tenis klubu u Tuzli.

"Viđamo se na tenisu i na javnim mjestima. Mi smo prijatelji. Ja znam da je Bandić radio kao obavještajac. Ovdje je prije bio i jedan drugi konzul koji nije bio obavještajac i s njim sam bio u dobrim odnosima", kaže Đaković za Oslobođenje.

Zanimalo nas je i kakva je veza između Đakovića i Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, ali i Milorada Dodika:

"Da me Dodik ikada zloupotrijebio zar vi mislite da bi u jednoj od posljednjih emisija moj gost bio Draško Stanivuković i da bi mi gostovali ljudi iz SDS-a, Nedžad Latića, Ćamil Duraković... Dodik je moj prijatelj, kupio me za cijeli život jer mi je pomogao kada sam izgubio sina. S njegovom politikom se ne slažem, kao ni sa politikom Dragana Čovića i Mije Krešića. To nije moj svijet. Miju Krešića znam od 1992. godine i komšije smo, međutim, mene povezivati s njim u ovoj priči je djelo bolesnog uma. Po kom osnovu mene optužuju da Dodik i Kolinda preko mene naoružavaju selefije? Ja imam problem na RTRS-u jer mi iz Hrvatske ne žele doći gosti jer smatraju da je to Dodikova televizija, kaže Đaković.

Na kraju razgovora Đaković nam je rekao da bi sam otišao i prijavio cijeli slučaj Tužilaštvu BiH jer ovdje nije riječ o običnoj igri:

"Neko me želi uništiti i zato sada želim ići do kraja", rekao nam je Đaković.

Zamjenik ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić oglasio se nakon priče da je bio upleten u tajnu akciju hrvatskih diplomata i obavještajaca o navodnom naoružanju selefija u BiH.

"Budući da su u javnosti plasirane gnusne laži putem teksta na portalu zurnal.info, a što je prenio veliki broj medija želim istaći da je to proizvod konstrukcija paraobavještajnog podzemlja, a koje imaju za cilj kompromitaciju mene kao zamjenika ministra sigurnosti BiH", kazao je Krešić za Klix.ba.

Dodaje da su "ovako izrečene lažne konstrukcije vjerovatno pokušaj skretanja pozornosti sa istinske borbe protiv nasilnog ekstremizma, terorizma i svih pojavnih oblika kriminala, a što glasno zagovaram u svom radu kroz cijeli mandat, a sve s ciljem stvaranja boljeg sigurnosnog ambijenta što je jamac cjelokupnog napretka BiH".

"To ujedno oslikava jasnu smjernicu politike HDZ BiH i nikakve lažne konstrukcije neće nas omesti na tom putu. Pretpostavljam da su sudionici koji su sročili sve laži iznesene u tekstu tražili način kako skrenuti pozornost sa priče o povratku BiH državljana koji su bili dio jedinica ISIL-a kao i okupljanja pripadnika ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, a što nažalost ima odobrenje i određenih politika u BiH koje žele zaustaviti bilo kakav napredak i evropski put", istaknuo je Krešić.

Naglasio je da rezolutno odbacuje bilo kakvu povezanost s kriminalnim aktivnostima koje su navedene u tekstu. 

"Želim isto tako naglasiti da ću upotrijebiti sva pravna sredstva radi zaštite svoga integriteta i zatražiti procesuiranje onih koji su iskonstruirali ovakve gnusne laži i plasirali ih u javnost", poručio je Krešić.

(Buka)

KOMENTARI27
POŠALJITE PORUKU

kuku nama sa

15.03.2019 09:17

A PreCjednik po svim pitanjima,nam se ljubi.na dan Republike,vase mile,moje ne iako sam je stvarao,sa Covicem,dok se Smijanovicka lopatom krsti...I SILNI SRBSKI NAROD CUTI...I TREBA DA NAS POKOLJU,MUDRI LATINI

Zašto je 1993. kada je bio embargo na uvoz oružja u BiH, preko hrvatske teritorije u Bosnu i Hercegovinu ušle stotine pripadnika selefijskog pokreta - svi su ušli preko teritorije Hrvatske i teritorije koju je kontrolirao HV(HVO) !? Dakle odgovor je sada jasan da sa selafijama u BiH rukovodi službeni Zagreb!

075

15.03.2019 10:19

Nase komsije sa obe strane i svojim jatacima rovare po BIH a narodi u BIH ko sto jesu ovce posle ce da broje mrtve e jesmo budaletine

JEREMIJA

15.03.2019 10:21

Djed Pejo je sada zadovoljan kako se sve ovo odvija u BiH jer i djed Pejo je želio Hrvatsku do Zemuna i Hrvatsku na Drini!!

075

15.03.2019 10:22

Ovog Mate Djakovica ima gdje god su neke prljavstine i prevare...ko li ga ono dovede na RTRS ?....e da je znati...a znamo svi...he, he...

Re

15.03.2019 12:16

Hare

15.03.2019 09:24

Kako ja mogu kupiti diplomatsko auto ???

Diplomatsko auto je necije vlasnistvo,nekad konzulata a nekad i licno konzula.a diplomatske su tablice.i vlasnik najnormalnije moze prodati svoje auto.ako ga prodaje u drugu drzavu sto je i drzava domacin tad kupac placa carinu i pdv i postaje vlasnik vozila i to nije ni prvi ni poslednji put da se vrsi takva transakcija

Re hare

15.03.2019 09:59

XXX

15.03.2019 09:25

Pa vidite da tu ima i istine, nije li prije kratkog vremena gospođa Kitarović izjavila da je u BiH leglo islamskih exstremizma i da ima na hiljade takvih.

Samo joj falilo da ima na sto da se osloni u svojim lazima

Re

15.03.2019 23:13

Damir

15.03.2019 09:26

Mi bosnjaci kao vecina u ovoj nakardnoj drzavi sat nam je stao 5 do 12 moramo otjerati hrvate i srbe koji mrze nasu drzavu i unistavaju je ,da nam se nedesi opet ubijanje i klanje sa njima zivota nema oni koriste sve

Po rukopisu se vidi da si latin, moram priznati da ste mutni, ali daleko od toga da ste mudri ;)

xyzq

15.03.2019 09:44

Hajde kreni...ja ne pripadam nijednoj strani ali ako imas takav mozak , kreni da te vidimo.. A sad vidim da je DODIK u pravu, čuj ti ove ,,našu drzavu,, malo sutra..za vas ne postoje ni Srbi ni Hrvati.

re Damir

15.03.2019 09:50

poštovani gospodine Damire, nemojte generalizovati stvar, ima Srba kojima se politika SNSD-eovskog kadra takođe nesviđa, ima Srba koji vole Bosnu i Hercegovinu , al nisu u mogućnosti da zbog kadrovika sa EU pasošima po osnovu podrijetla iz RH , žive nornalno u svojoj Bosni. BIH nije samo bošnjačka, BIH je država i Srba i Hrvata i Bošnjaka i država uz dužno poštovanje nije nakaradna, već je politika koju zagovaraju sva tri lidera nakaradna, a posljedice takve politike ispašta narod. Ja kad god vidim Matu Đakovića na TV , zadriglog, poluofarbannog, raščupanog , prepotntnog , koji glumi zavodnika i j....ebača, a nije ni u blagom pokušaju istog , mjenjam kanal i neplaćam RTV pretplatu.

novi svetski poredak

15.03.2019 09:56

Moj Damire, ti misliš da je BiH samo vaša. Malo si se zaj.bao. Ona je i naša pa ćemo je u najboljem slučaju podijeliti a nikako napustiti. Imaš pravo da shvatiš ako hoćeš.

re damir

15.03.2019 09:57

Otjerati??????????

Re Damir

15.03.2019 10:06

Halo šta se "palite" zar ne vidite da je ovaj @ Damir neki Latin, pazite ih se dok ima vremena vi u "boljem" entitetu!!

075

15.03.2019 10:21

Ne moze se otjerati te ljude ali da je pravna drzava trebali bi odgovarati za svoja nedjela.Ministru Meketicu vjerujem jer umobolni covic i dodik zele da uniste Bosnjake odnosno preuzmu BiH kao da im je cacevina.Hrvatskog sam porijekla da me ne bi sad blatili bosnjakinjom...ja sam hrvatskog porijekla i rodjena u BiH sto znaci Bosanka.Mogu da se kladim sa ovakvim nakaradnim tuzilastvom i sudstvom Meketic nema sanse kao i familija pokojnog Davora i mladog momka stradalog iz Sarajeva.

Nema pravde

15.03.2019 10:32

Košmar

15.03.2019 09:49

Nista nije iskljuceno! Hrvati su uvijek bili kukavice oni rade sve da u BiH naprave haos.Jos uvijek je Tuđmanova opcija u igri za rasturanje BiH.

kloparalo

15.03.2019 10:01

Vrlo vjerovatno da u svemu ovome ima velike istine, gospodin Mektić je iskusni policajac i neće tek tako izlaziti u javnost sa nekim informacijama. Prije presude za UZP poznatoj šestorci, Kitarevićka je "bubnjala" na sve strane o "teroristima i terorističkim aktivnostima", to je bio očigledan pritisak na sud u Hagu, međutim uprkos svemu sud je potvrdio i presudio Udruženi zločinački poduhvat-UZP, za koju je explicitno okrivljena Hrvatska. U Hrvatskoj je očito panika, angažirane su stotine botova na internetu koji negiraju i omalovažavaju informaciju o djelovanju hrvatskih obavještajnih službi u BiH. O svemu tome najvjerovatnije će potvrdu donijeti sud BiH. Vidjet će mo kako će se Dodik postaviti po ovom pitanju kada ta tema bude na dnevnom redu predsjedništva. Dodik se nalazi u jednoj po njega delikatnoj situaciji. On podržava djelovanje hrvtske SOA u BiH u to sam ubijeđen, jer njegova politika je cijelo desetljiće protiv BiH kao države. Ta će tema vrlo skoro na predsjedništvo, vidjet će mo Bajinu reakciju, jedva čekam.

neko

15.03.2019 10:02

Lazu kolinda i covic kao i uvjek.Samo prave smradove i zavadaju,i naravno kradu .Lazu beskonacno

Munja

15.03.2019 10:13

Mato Dakovic je sigorno umijesan jer je on glavni igrac Dodika,a Dodik je pajdo Covica.Matu livno poznajem isli smo zajedno u skolu i znam da je spremsn na sve.U Dubnici kod Kalesije je licno bio nek nelaze istraga ce pikazati.Tuziteljka Tadic je njgova rodica,a i nju licno znam.Sve su to mafije.Mato nek te je sram i stid pnoga natoda iz zivinica i kako mislis tom narodu pogledati u oci dzikelo jedna.Samo pogledaj tvoje oci iz njih hiljadu davola viri.

A što Dodig i Mato vole karo desen, ko i predjednica RH , gospođa Kolinda.

novi svetski poredak

15.03.2019 10:51

LAZ

15.03.2019 10:18

A KO JE TO U NOVIJOJ ISTORIJI OBAVEŠTAJNIH POSLOVA DOBROVOLJNO PRIZNAO DA SE BAVIO ŠPIJUNIRANJEM? NIKO I NIKADA. MOZDA NEKO DOK JE KORISTEN METOD LOMAČE. PREMA TOME, POKLOPI SE UŠIMA I ĆUTI. ČINJENICA JE DA BIH NEMA BEZBJEDNOSNU AGENCIJU KOJA SE MOZE SUPROSTAVITI TOME I ZATO SE I DOGAĐAJU OVAKVE I JOS GORE STVARI.

Ni CIA nije priznala tane transporte, državne udare, ubistva ...

modricanin

15.03.2019 11:34

055

15.03.2019 10:27

Čuj Mektić znao godinu dana i ništa nije preduzeo kao obično!Bitno je izaći na press i lupetati a o ovome ni na pres-u.

Milan

15.03.2019 10:32

Suvisno je pridavati znacaj Mekticu koji je zajedno sa svojom strankom katastrofalno izgubio izgubio izbore i kome po onoj narodnoj poslovici vise ne mogu pomoci ni Lekso ni Spasoje.

Nema to veze sa izborima, nego sa pravnom drzavom. Covjek govori ukazuje na najvwcw probleme, ne zbog sebe nego zbog svih nas.

realno

15.03.2019 22:11

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.