Шпијунска афера потреса Хрватску

Босну и Херцеговину и Хрватску тресе велики шпијунски скандал који би ускоро могао да експлодира ако се докажу тврдње новинара и минстра безбједнопсти БиХ.

Босна и Херцеговина 15.03.2019 | 09:12
Шпијунска афера потреса Хрватску
Обавјештајци и дипломате Репулике Хрватске покушали су најмање два пута врбовати припаднике селефијског покрета из БиХ за преношење оружја и експлозива у месџиде на подручју Зеничко-добојског кантона. 

Ово је објавио синоћ портал Журнал. Новинари овог портала су навели да су,
да су обавјештајци и дипломате Репулике Хрватске покушали најмање два пута врбовати припаднике селефијског покрета из БиХ за преношење оружја и експлозива у месџиде на подручју Зеничко-добојког кантона. Циљ је био, како је наведено у документима којима располажу сигурносне агенције БиХ, да се тим акцијама потврде оптужбе хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић која је устврдила је „БИХ легло тероризма“.  

У цијелу акцију су били наводно укључени замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић, хрватски конзул у Тузли – Иван Бандић, те новинар РТРС-а Мато Ђаковић.

Ови наводи новинара Журнала подигли су огромну "прашину" у БиХ и региону.

Убрзо је реаговао и министар безбједности БиХ Драган Мектић који је казао да располаже овим информацијама.

"Ми већ годину, двије дана располажемо одређеним обавјештајним информацијама да је хрватска служба покушала врбовати неке наше људе, бх. држављане, које имају везе са селефијским покретом, да то оружје купе и да транспортују у меџлис код Добоја. Покушали су да закомбинују једну оперативно-обавјештајну активност да се измонтира једна таква операција у којој би се открило наоружавање и оружје. Покушали су врбовати неке наше држављане у Хрватској да купе неку количину оружја и да одвезу доле у меџлис. Ја то повезујем са оном полемиком коју сам ја некад имао са предсједницом Хрватске Колиндом Грабар- Китаровић, кад је говорила о 10.000 терориста, да је БиХ проблем, да угрожава стабилност региона", навео је Мектић за Н1.

Одмах су реаговали и из Тужилаштва БиХ.

Тако ће у оквиру предмета бити испитане све особе које су износиле наводе и сазнања о наведеним активностима, а о којима Тужилаштво није информисано, нити су дешавања пријављена Тужилаштву БиХ, саопштено је из те институције.

У Тужилаштву БиХ формиран је предмет који је дат у рад тужитељу Посебног одјела за организирани криминал, господарски криминал и корупцију, који ће подузети журне активности, како би се утврдиле све околности и наводи изнесени у медијима, који се односе на наводно врбовање припадника селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ.

У оквиру предмета бит ће испитане све особе које су износиле наводе и сазнања о наведеним активностима, а о којима Тужилаштво није информисано, нити су дешавања пријављена Тужилаштву БиХ, саопштено је из те институције.

"Министар сигурности БиХ Драган Мектић бит ће позван и саслушан о свим детаљима које је изнио у медијским изјавама, а о којима Тужитељству није поднесена никаква пријава, нити извјештај од надлежних агенција за провођење закона", наводи се у саопштењу.

Како се, надаље, наводи, Тужилаштво БиХ одлучно је у борби против свих видова казнених дјела из своје надлежности, а посебно казнених дјела која имају регионални или међународни карактер и која се односе на сигурност грађана БиХ.

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић најавио је данас да ће у Предсједништву покренути тему да су хрватске обавјештајне службе покушавале врбовати тзв. селефије како би покушали дискредитирати државу БиХ и захтијевати да се од министра сигурности БиХ добије информација о томе шта се заправо десило.

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић најавио је и да ће у Предсједништву БиХ покренути расправу на тему селефија, односно да се од стране Министарства сигурности БиХ прибаве информација о томе шта се заправо десило.

"Ако буде то што су писали медији, онда је то једна врло тешка ствар и захтијеваће реакцију БиХ", поручио је те додао:

"Иначе, тај примјер, ако је тачан, и раније изјаве које су долазиле из Хрватске на ту тему које увеличавају питање радикализације у БиХ, измишљају се разне бројке, то не доприноси добрим односима између наших земаља."

Из Хрватске поручују: Морамо признати да је ријеч о креативној манипулацији

О свему се огласио и Андреј Пленковић, премијер Хрватске, који је коментарисао наводе о врбовању селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ.

Портал Журнал синоћ је објавио да су обавјештајци и дипломате Репулике Хрватске покушали најмање два пута врбовати припаднике селефијског покрета из БиХ за преношење оружја и експлозива у месџиде на подручју Зеничко-добојског кантона. У изјави је Пленковић казао да је то "креативна манипулација".

"Морамо признати да је ријеч о креативној манипулацији. СОА је већ дала приопћење и одбацила све инсинуације. Хрватска је земља која се бори против тероризма и сарађује са партнерима у томе. БиХ нам је партнер и тако ће и остати", изјавио је.

"То је бесмислица. Одбацујем је у потпуности", поручио је Пленковић.

Он је казао како је хрватска агенција већ тражила од надлежних у БиХ да се очитују о наводима, како би се добила шира слика догађаја.

"Што се тиче инволвирања дипломатских представника, то је још већи нонсенс. Они раде свој посао, а не да се баве било чиме другим", изјавио је Пленковић. 

И Сигурносно-обавјештајна агенција хрватске је реаговала на изјаве бх. министра сигурности Драгана Мектића да су из ове агенције врбовали припаднике селефијског покрета у БиХ да кријумчаре оружје у ту земљу.

"Као неистините и злонамјерне одбацујемо наводе да је СОА покушала ангажирати припаднике селефијског покрета да преносе оружје и експлозив у Босни и Херцеговини (БиХ), чиме се уједно и Република Хрватска оптужује за потпомагање тероризма. Борба против тероризма је приоритет рада СОА-е и све задаће у сузбијању тероризма проводимо професионално и одговорно у циљу заштите Републике Хрватске, наших савезника у ЕУ и НАТО-у, као и цијеле Еуропе."

На изјаве Драгана Мектића реаговао је и бивши министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић.

"О таквим се стварима не прича у медијима, него полиција поступа и хвата оне који су починитељи. Могу ово процијенити као покушај да се пошаље порука без икаквих аргумената. О томе ће сигурно МВЕП, а и Обвеза одбора за унутарњу политику је да затражи информацију", рекао је Остојић новинарима.

Говорећи о Мектићевим изјавама, Остојић је рекао како "ово није први пут да се шаљу сигнали без икаквих аргумената".

На питање зашто би Мектић изјавио да хрватске службе наоружавају исламистичке екстремисте у БиХ, Остојић каже: "Можда више неће бити министар за пар дана, ја то не знам. Кад пошаљете поруку да нека страна служба наоружава људе, заборављате чињеницу да је и Хрватској у интересу да Босна и Херцеговина буде стабилна земља. Не могу вјеровати да би се такве ствари радиле, да се наоружавају исламистичке скупине. То вјеројатно служи за дневне ситуације које они имају сваки дан."

"Идући тједан имамо извјешћа сигурносних служби и питат ћу и провјерити је ли то истина или не. У овом моменту могу рећи да не бих никад без аргумената отпужио сусједну земљу да тако нешто ради. То за једног министра апсолутно није озбиљно", каже Остојић. 

Мато Ђаковић: Ово је болестан ум направио, али ја знам одакле пушу вјетрови

О свему се огласио и новинар Мато Ђаковић који је у тексту Журнала означен као један од учесника завјере.

- Ово је болестан ум направио, али ја знам одакле пушу вјетрови, рекао је нам је Мато Ђаковић, уредник емисије Телеринг која се емитује на РТРС-у поводом информација које је објавио портал Журнал.инфо о наводном врбовању селефија за преношење оружја и експлозива у месџиде на подручју Зеничко-добојког кантона, а у којем је, према писању поменутог портала веза био Ђаковић.

- У животу нисам био у контакту ни са каквом обавјештајном службом. Можда сам им интересантан као и овим нашим, али Боже мој, немам ништа против тога. Оружје сам задњи пут носио у ЈНА, а чак ни у овом посљедњем рату нисам имао оружје јер сам радио као новинар тако да уопште не видим како и по којем основу мене повезују за било шта. У селу Дубница које се налази негдје код Калесије никад нисам био, у Зеници нисам био задњих 15 година. То су све конструкције и зато сам данас демантовао све ове информације и наравно након тога ће услиједити тужбе против Журнала и Авде Авдића, као и Драгана Мектића. Драго ми је да је Тужилаштво БиХ формирало предмет. Нека се сви саслушају да видимо је које налогодавац јер ово је стављање мете на главу. И то што су ме сликали у Живиницама је протузаконито, казао је Ђаковић.

С обзиром на то да је Журнал усликао Ђаковића како улази у БМW X3 с дипломатским таблицама, питали смо га како одговара на оптужбе Журнала да му је конзулат Хрватске у Тузли на чијем је челу конзул Хрватске у БиХ Иван Бандић додијелио на кориштење службено возило:

- То није службено ауто хрватске Владе. На њему јесу биле плаве таблице. 10. јануара сам купио ауто од Ивана Бандића. То је његов приватни аутомобил. Ауто нисам на себе могао превести док нисам добио рјешење из царинске управе. Рјешење сам добио 8.марта и уредно сам платио порез и царину на то ауто. Ауто је данас моје. Једном приликом сам Бандићу рекао да ми је аутомобил покварен и да желим купити други. Тада ми је Бандић рекао да има једно које му не треба и које жели продати како би купио себи други, нови аутомобил. Сад су мене задеверали, можда има "бубица" у ауту. Неко покушава да ме осрамоти, а у 27 година моје новинарске каријере никад ме нико није тужио. Уз то морам рећи да ја ову земљу волим више сви они горе који ово раде, каже Ђаковић.

На наше питање како се упознао с Иваном Бандићем, Ђаковић нам је одговорио да се с њим познаје с обзиром да Бандић у Тузли конзул већ четири-пет година. С њим упознао у тенис клубу у Тузли.

"Виђамо се на тенису и на јавним мјестима. Ми смо пријатељи. Ја знам да је Бандић радио као обавјештајац. Овдје је прије био и један други конзул који није био обавјештајац и с њим сам био у добрим односима", каже Ђаковић за Ослобођење.

Занимало нас је и каква је веза између Ђаковића и Мије Крешића, замјеника министра сигурности БиХ, али и Милорада Додика:

"Да ме Додик икада злоупотријебио зар ви мислите да би у једној од посљедњих емисија мој гост био Драшко Станивуковић и да би ми гостовали људи из СДС-а, Неџад Латића, Ћамил Дураковић... Додик је мој пријатељ, купио ме за цијели живот јер ми је помогао када сам изгубио сина. С његовом политиком се не слажем, као ни са политиком Драгана Човића и Мије Крешића. То није мој свијет. Мију Крешића знам од 1992. године и комшије смо, међутим, мене повезивати с њим у овој причи је дјело болесног ума. По ком основу мене оптужују да Додик и Колинда преко мене наоружавају селефије? Ја имам проблем на РТРС-у јер ми из Хрватске не желе доћи гости јер сматрају да је то Додикова телевизија, каже Ђаковић.

На крају разговора Ђаковић нам је рекао да би сам отишао и пријавио цијели случај Тужилаштву БиХ јер овдје није ријеч о обичној игри:

"Неко ме жели уништити и зато сада желим ићи до краја", рекао нам је Ђаковић.

Замјеник министра безбједности Босне и Херцеговине Мијо Крешић огласио се након приче да је био уплетен у тајну акцију хрватских дипломата и обавјештајаца о наводном наоружању селефија у БиХ.

"Будући да су у јавности пласиране гнусне лажи путем текста на порталу зурнал.инфо, а што је пренио велики број медија желим истаћи да је то производ конструкција параобавјештајног подземља, а које имају за циљ компромитацију мене као замјеника министра сигурности БиХ", казао је Крешић за Клиx.ба.

Додаје да су "овако изречене лажне конструкције вјероватно покушај скретања позорности са истинске борбе против насилног екстремизма, тероризма и свих појавних облика криминала, а што гласно заговарам у свом раду кроз цијели мандат, а све с циљем стварања бољег сигурносног амбијента што је јамац цјелокупног напретка БиХ".

"То уједно осликава јасну смјерницу политике ХДЗ БиХ и никакве лажне конструкције неће нас омести на том путу. Претпостављам да су судионици који су срочили све лажи изнесене у тексту тражили начин како скренути позорност са приче о повратку БиХ држављана који су били дио јединица ИСИЛ-а као и окупљања припадника равногорског четничког покрета у Вишеграду, а што нажалост има одобрење и одређених политика у БиХ које желе зауставити било какав напредак и европски пут", истакнуо је Крешић.

Нагласио је да резолутно одбацује било какву повезаност с криминалним активностима које су наведене у тексту. 

"Желим исто тако нагласити да ћу употријебити сва правна средства ради заштите свога интегритета и затражити процесуирање оних који су исконструирали овакве гнусне лажи и пласирали их у јавност", поручио је Крешић.

(Бука)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

куку нама са

15.03.2019 08:17

А ПреЦједник по свим питањима,нам се љуби.на дан Републике,васе миле,моје не иако сам је стварао,са Цовицем,док се Смијановицка лопатом крсти...И СИЛНИ СРБСКИ НАРОД ЦУТИ...И ТРЕБА ДА НАС ПОКОЉУ,МУДРИ ЛАТИНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

15.03.2019 09:19

Зашто је 1993. када је био ембарго на увоз оружја у БиХ, преко хрватске територије у Босну и Херцеговину ушле стотине припадника селефијског покрета - сви су ушли преко територије Хрватске и територије коју је контролирао ХВ(ХВО) !? Дакле одговор је сада јасан да са селафијама у БиХ руководи службени Загреб!

Name

ЈЕРЕМИЈА

15.03.2019 09:21

Насе комсије са обе стране и својим јатацима роваре по БИХ а народи у БИХ ко сто јесу овце после це да броје мртве е јесмо будалетине

Name

075

15.03.2019 09:22

Дјед Пејо је сада задовољан како се све ово одвија у БиХ јер и дјед Пејо је желио Хрватску до Земуна и Хрватску на Дрини!!

Name

Ре

15.03.2019 11:16

Овог Мате Дјаковица има гдје год су неке прљавстине и преваре...ко ли га оно доведе на РТРС ?....е да је знати...а знамо сви...хе, хе...

Name

Харе

15.03.2019 08:24

Како ја могу купити дипломатско ауто ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре харе

15.03.2019 08:59

Дипломатско ауто је неције власниство,некад конзулата а некад и лицно конзула.а дипломатске су таблице.и власник најнормалније мозе продати своје ауто.ако га продаје у другу дрзаву сто је и дрзава домацин тад купац плаца царину и пдв и постаје власник возила и то није ни први ни последњи пут да се врси таква трансакција

Name

XXX

15.03.2019 08:25

Па видите да ту има и истине, није ли прије кратког времена госпођа Китаровић изјавила да је у БиХ легло исламских еxстремизма и да има на хиљаде таквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.03.2019 22:13

Само јој фалило да има на сто да се ослони у својим лазима

Name

Дамир

15.03.2019 08:26

Ми босњаци као вецина у овој накардној дрзави сат нам је стао 5 до 12 морамо отјерати хрвате и србе који мрзе насу дрзаву и униставају је ,да нам се недеси опет убијање и клање са њима зивота нема они користе све

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyзq

15.03.2019 08:44

По рукопису се види да си латин, морам признати да сте мутни, али далеко од тога да сте мудри ;)

Name

ре Дамир

15.03.2019 08:50

Хајде крени...ја не припадам ниједној страни али ако имас такав мозак , крени да те видимо.. А сад видим да је ДОДИК у праву, чуј ти ове ,,нашу дрзаву,, мало сутра..за вас не постоје ни Срби ни Хрвати.

Name

нови светски поредак

15.03.2019 08:56

поштовани господине Дамире, немојте генерализовати ствар, има Срба којима се политика СНСД-еовског кадра такође несвиђа, има Срба који воле Босну и Херцеговину , ал нису у могућности да због кадровика са ЕУ пасошима по основу подријетла из РХ , живе норнално у својој Босни. БИХ није само бошњачка, БИХ је држава и Срба и Хрвата и Бошњака и држава уз дужно поштовање није накарадна, већ је политика коју заговарају сва три лидера накарадна, а посљедице такве политике испашта народ. Ја кад год видим Мату Ђаковића на ТВ , задриглог, полуофарбанног, рашчупаног , препотнтног , који глуми заводника и ј....ебача, а није ни у благом покушају истог , мјењам канал и неплаћам РТВ претплату.

Name

ре дамир

15.03.2019 08:57

Мој Дамире, ти мислиш да је БиХ само ваша. Мало си се зај.бао. Она је и наша па ћемо је у најбољем случају подијелити а никако напустити. Имаш право да схватиш ако хоћеш.

Name

Ре Дамир

15.03.2019 09:06

Отјерати??????????

Name

075

15.03.2019 09:21

Хало шта се "палите" зар не видите да је овај @ Дамир неки Латин, пазите их се док има времена ви у "бољем" ентитету!!

Name

Нема правде

15.03.2019 09:32

Не мозе се отјерати те људе али да је правна дрзава требали би одговарати за своја недјела.Министру Мекетицу вјерујем јер умоболни цовиц и додик зеле да унисте Босњаке односно преузму БиХ као да им је цацевина.Хрватског сам поријекла да ме не би сад блатили босњакињом...ја сам хрватског поријекла и родјена у БиХ сто знаци Босанка.Могу да се кладим са оваквим накарадним тузилаством и судством Мекетиц нема сансе као и фамилија покојног Давора и младог момка страдалог из Сарајева.

Name

Кошмар

15.03.2019 08:49

Ниста није искљуцено! Хрвати су увијек били кукавице они раде све да у БиХ направе хаос.Јос увијек је Туђманова опција у игри за растурање БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клопарало

15.03.2019 09:01

Врло вјероватно да у свему овоме има велике истине, господин Мектић је искусни полицајац и неће тек тако излазити у јавност са неким информацијама. Прије пресуде за УЗП познатој шесторци, Китаревићка је "бубњала" на све стране о "терористима и терористичким активностима", то је био очигледан притисак на суд у Хагу, међутим упркос свему суд је потврдио и пресудио Удружени злочиначки подухват-УЗП, за коју је еxплицитно окривљена Хрватска. У Хрватској је очито паника, ангажиране су стотине ботова на интернету који негирају и омаловажавају информацију о дјеловању хрватских обавјештајних служби у БиХ. О свему томе највјероватније ће потврду донијети суд БиХ. Видјет ће мо како ће се Додик поставити по овом питању када та тема буде на дневном реду предсједништва. Додик се налази у једној по њега деликатној ситуацији. Он подржава дјеловање хрвтске СОА у БиХ у то сам убијеђен, јер његова политика је цијело десетљиће против БиХ као државе. Та ће тема врло скоро на предсједништво, видјет ће мо Бајину реакцију, једва чекам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

15.03.2019 09:02

Лазу колинда и цовиц као и увјек.Само праве смрадове и завадају,и наравно краду .Лазу бесконацно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

15.03.2019 09:13

Мато Даковиц је сигорно умијесан јер је он главни играц Додика,а Додик је пајдо Цовица.Мату ливно познајем исли смо заједно у сколу и знам да је спремсн на све.У Дубници код Калесије је лицно био нек нелазе истрага це пиказати.Тузитељка Тадиц је њгова родица,а и њу лицно знам.Све су то мафије.Мато нек те је срам и стид пнога натода из зивиница и како мислис том народу погледати у оци дзикело једна.Само погледај твоје оци из њих хиљаду давола вири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нови светски поредак

15.03.2019 09:51

А што Додиг и Мато воле каро десен, ко и предједница РХ , госпођа Колинда.

Name

ЛАЗ

15.03.2019 09:18

А КО ЈЕ ТО У НОВИЈОЈ ИСТОРИЈИ ОБАВЕШТАЈНИХ ПОСЛОВА ДОБРОВОЉНО ПРИЗНАО ДА СЕ БАВИО ШПИЈУНИРАЊЕМ? НИКО И НИКАДА. МОЗДА НЕКО ДОК ЈЕ КОРИСТЕН МЕТОД ЛОМАЧЕ. ПРЕМА ТОМЕ, ПОКЛОПИ СЕ УШИМА И ЋУТИ. ЧИЊЕНИЦА ЈЕ ДА БИХ НЕМА БЕЗБЈЕДНОСНУ АГЕНЦИЈУ КОЈА СЕ МОЗЕ СУПРОСТАВИТИ ТОМЕ И ЗАТО СЕ И ДОГАЂАЈУ ОВАКВЕ И ЈОС ГОРЕ СТВАРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

15.03.2019 10:34

Ни ЦИА није признала тане транспорте, државне ударе, убиства ...

Name

055

15.03.2019 09:27

Чуј Мектић знао годину дана и ништа није предузео као обично!Битно је изаћи на пресс и лупетати а о овоме ни на прес-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

15.03.2019 09:32

Сувисно је придавати знацај Мектицу који је заједно са својом странком катастрофално изгубио изгубио изборе и коме по оној народној пословици висе не могу помоци ни Лексо ни Спасоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

15.03.2019 21:11

Нема то везе са изборима, него са правном дрзавом. Цовјек говори указује на највwцw проблеме, не због себе него због свих нас.