Kada treba da pijete toplu, a kada hladnu vodu da biste smršali?

Najvažnije pravilo zdravog života glasi: minimalno osam čaša vode dnevno. Ako trenirate ili pokušavate da smršate, morate da znate da sama ishrana neće dati rezultate bez pravilnog unosa vode, koja je u ovom slučaju i bitnija.

Zdravlje 11.03.2019 | 10:53
Kada treba da pijete toplu, a kada hladnu vodu da biste smršali?
Da bi telo normalno funkcionisalo, za cirkulaciju i rad creva od velike je važnosti unos dovoljne količine vode.

Ipak i ovde treba praviti razliku. Možda ste čuli da postoji polemika oko toga da li je bolje piti toplu ili hladnu vodu. Zapravo, za pravilno funkcionisanje organizma dobre su obe opcije, ali postoji pravilo kada se pije topla, a kada hladna.

Hladna voda

Ne postoji bolji način da se rashladite i osvežite nego hladnom vodom.

Treba je piti pre treninga jer podstiče sagorevanje kalorija. Pijenje hladne vode pomaže u očuvanju tela od pregrejavanja, posebno dok vežbate, ili tokom toplog vremena. Nepotrebno povećanje telesne temperature može opteretiti vaše srce jer vene imaju tendenciju širenja.

Konzumacija hladne vode da bi se snizila telesna temperatura takođe pomaže u suzbijanju dehidracije koja može nastati zbog prekomernog znojenja.

Hladna voda razbuđuje. Kada smo pospani imamo naviku da popijemo više kafe nego što je neophodno, a to neće pomoći. Ako osetite pospanost, popijte jednu do dve čaše vode koje će vas odmah razbuditi.

Topla voda

Dobar je izbor, naročito ujutro nakon buđenja, jer podstiče rad svih organa, metabolizam i probavu. Kada završite trening, najbolji način da nadoknadite izgubljenu tečnost i povratite energiju jeste konzumacija upravo tople vode, koja će vas očistiti iznutra.

Topla voda sprečava starenje kože. Delotvornija je za ispiranje nakupljenih toksina u telu od hladne vode. S oslobađanjem tela od otpadnih proizvoda, koža može postati mekša i sjajnija. Takođe, potiče proizvodnju strukturnih proteina kolagena i elastina, što zateže kožu i zaglađuje bore.

Odlična je za rad creva. To je zato što pomaže u razbijanju hrane na manje čestice, dopuštajući im da prolaze glatko kroz gastrointestinalni trakt. Pijenje tople vode pomaže u suzbijanju zatvora, kao i drugih simptoma povezanih s njim, kao što su nadutost, gasovi ili grčevi u želucu.

Naravno, nikako ne smete da pijete toplu vodu koja dolazi direktno iz bojlera.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar