Investitori neće na poslovno dno

Bosna i Hercegovina nalazi se na samom dnu liste evropskih zemalja pogodnih za poslovanje, navodi se u publikaciji Evropske komore.

Bosna i Hercegovina 09.03.2019 | 12:07
Investitori neće na poslovno dno
BiH se pozicionirala na pretposljednje, 45. mjesto, a ispod nje se nalazi samo Ukrajina. 

Kada je region u pitanju, prema ovoj listi Srbija se nalazi na 37. mjestu, Hrvatska se zadržala na 29. poziciji, dok najveći pad na listi bilježi Crna Gora, koja je prošle godine bila na 30. poziciji a sada je zauzela 33. mjesto. Slovenija se nalazi na 22. mjestu i najbolja je u okruženju.

Stručnjaci smatraju da politička nestabilnost u zemlji u velikoj mjeri doprinosi lošem plasmanu.

Takođe, smatraju da investitori prilikom analiza o mogućnostima ulaganja konsultuju i svjetske liste o lakoći poslovanja, na kojima BiH loše stoji, ali, upozoravaju, tu poziciju treba uzeti s rezervom jer se u analizama koriste podaci za samo jedan grad, najčešće glavni grad određene zemlje.

"Ono što u najvećoj mjeri utiče na privlačenje stranih investicija su i poslovno okruženje i politička stabilnost, efikasan rad javne uprave i vladavina prava", pojasnio je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju proces registracije poslovnih subjekata, tu je RS osnivanjem jednošalterskog sistema, za razliku od FBiH, kako kaže, napravila značajan iskorak i smanjila vrijeme, troškove i potrebnu dokumentaciju za osnivanje preduzeća.

Istakao je da ono što je potrebno jeste siguran sistem, prepoznatljiva stimulativna i stabilna poreska politika, jer svaki ozbiljan investitor planiranjem posla nekoliko godina unaprijed želi tačno da zna kolika su opterećenja, odnosno izdvajanja po svim osnovama.

"Međutim, mi se ne možemo pohvaliti tom stabilnom poreskom politikom jer je činjenica da nam se i fiskalni, ali i parafiskalni nameti stalno mijenjaju, odnosno da često dolazi do novih opterećenja na privredu", dodao je Blagojević.

Naglasio je da je važan segment i adekvatna radna snaga, čiji nedostatak svakim danom sve više pravi probleme privrednim društvima koja već posluju u RS.

Ako se poredimo sa zemljama u regionu, navodi Blagojević, jedna od njihovih prednosti su veći podsticaji.

Danska je najbolja evropska zemlja za poslovanje, a Ukrajina je i dalje na začelju liste 46 ukupno ocjenjivanih država.

(Nezavisne novine)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Rere

09.03.2019 12:52

Zato nam dolaze batagoni...

ODGOVORITE
Name

Dr.

10.03.2019 06:43

Tražimo da se vrate Turci, jer pod Tucima je bilo bolje nego pod privatnicaima i stranim investitorima.

Name

Uzas

09.03.2019 13:31

U Ukrajini je ako ne i gore stanje nego kod nas. Gore nego u Rumuniji sto je bilo. Obicni ljudi se sve vise razumiju, probleme koje imaju u svojim drzavama. Mi smo u velikom peoblemu.

ODGOVORITE
Name

Koga briga

09.03.2019 14:46

Godinama se nista nije radilo . Politika Izedberovica je bila katastrofalna. Samo se gledalo kako da se svadja sa Srbima i nista vise. A i oni u RS nisu nista bolji .

ODGOVORITE
Name

007

09.03.2019 17:13

Hoće Kina.

ODGOVORITE