Инвеститори неће на пословно дно

Босна и Херцеговина налази се на самом дну листе европских земаља погодних за пословање, наводи се у публикацији Европске коморе.

Босна и Херцеговина 09.03.2019 | 12:07
Инвеститори неће на пословно дно
БиХ се позиционирала на претпосљедње, 45. мјесто, а испод ње се налази само Украјина. 

Када је регион у питању, према овој листи Србија се налази на 37. мјесту, Хрватска се задржала на 29. позицији, док највећи пад на листи биљежи Црна Гора, која је прошле године била на 30. позицији а сада је заузела 33. мјесто. Словенија се налази на 22. мјесту и најбоља је у окружењу.

Стручњаци сматрају да политичка нестабилност у земљи у великој мјери доприноси лошем пласману.

Такође, сматрају да инвеститори приликом анализа о могућностима улагања консултују и свјетске листе о лакоћи пословања, на којима БиХ лоше стоји, али, упозоравају, ту позицију треба узети с резервом јер се у анализама користе подаци за само један град, најчешће главни град одређене земље.

"Оно што у највећој мјери утиче на привлачење страних инвестиција су и пословно окружење и политичка стабилност, ефикасан рад јавне управе и владавина права", појаснио је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС.

Према његовим ријечима, када је у питању процес регистрације пословних субјеката, ту је РС оснивањем једношалтерског система, за разлику од ФБиХ, како каже, направила значајан искорак и смањила вријеме, трошкове и потребну документацију за оснивање предузећа.

Истакао је да оно што је потребно јесте сигуран систем, препознатљива стимулативна и стабилна пореска политика, јер сваки озбиљан инвеститор планирањем посла неколико година унапријед жели тачно да зна колика су оптерећења, односно издвајања по свим основама.

"Међутим, ми се не можемо похвалити том стабилном пореском политиком јер је чињеница да нам се и фискални, али и парафискални намети стално мијењају, односно да често долази до нових оптерећења на привреду", додао је Благојевић.

Нагласио је да је важан сегмент и адекватна радна снага, чији недостатак сваким даном све више прави проблеме привредним друштвима која већ послују у РС.

Ако се поредимо са земљама у региону, наводи Благојевић, једна од њихових предности су већи подстицаји.

Данска је најбоља европска земља за пословање, а Украјина је и даље на зачељу листе 46 укупно оцјењиваних држава.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Рере

09.03.2019 11:52

Зато нам долазе батагони...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.

10.03.2019 05:43

Тражимо да се врате Турци, јер под Туцима је било боље него под приватницаима и страним инвеститорима.

Name

Узас

09.03.2019 12:31

У Украјини је ако не и горе стање него код нас. Горе него у Румунији сто је било. Обицни људи се све висе разумију, проблеме које имају у својим дрзавама. Ми смо у великом пеоблему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кога брига

09.03.2019 13:46

Годинама се ниста није радило . Политика Изедберовица је била катастрофална. Само се гледало како да се свадја са Србима и ниста висе. А и они у РС нису ниста бољи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

09.03.2019 16:13

Хоће Кина.

ОДГОВОРИТЕ