Valensija je prvi polufinalista Evrokupa!

Lokomotiva i Uniks u majstorici! Slepi miševi odradili posao protiv Ritasa.  Valensija izbacila Ritas, Jovanovićeva osveta Uniksu! Košarkaši Valensije lako su savladali Ritas na gostovanju u doigravanjima Evrokupa, a Lokomotiva iz Kubana je bez većih problema bila bolja od Uniksa.

Košarka 08.03.2019 | 20:10
Valensija je prvi polufinalista Evrokupa!
Kockice se polako sklapaju, Valensija je prvi polufinalista Evrokupa!

Slepi miševi ništa nisu prepustili slučaju, pa su opravdali ulogu favorita i Ritas preslišali u dve sesije. Posle sigurnog trijumfa kod kuće, Valensija je slavila i na gostovanju i to rezultatom 71:56

Daleko je bio Ritas od polufinala i bilo kakve dalje borbe za pobede i trofej. Prolaz u četvrtfinale se za nekadašnjeg šampiona Litvanije može smatrati velikim uspehom. U ovoj seriji Ritas nije imao sreće jer je naišao na verovatno i prvog kandidata za pehar. Valensija je ceo posao odradila sa pola gasa, u obe utakmice. Večeras je Ritas u svom domu bio u igri tek nešto više od jednog poluvremena. 

Čak je i počela drugo poluvreme sa šest poena viška (39:33), ali je preokret najavljen posle trojkeGiljema Vivesa. Valensija je u narednih šest minuta serijom 15:4 okrenula kompletan tok utakmice i stekla zalihu poena koju domaćin nikako nije mogao da nadoknadi. Majk Tobi i Met Tomas bili su predvodnici talasa koji je pokosio Ritas. Tako je Valensija posle 26. punih minuta imala 48:43, do odlaska na poslednji mali odmor imala je i devet poena viška, da bi u uvodna dva minuta poslednje četvrtine otišla i na dvocifrenu prednost, koja je konstantno bila u porastu.

Na kraju je Tobi imao 18 poena i sedam uhvaćenih lopti, a pratio ga je Fernando San Emeterio sa 11 poena. Bojan Dubljević je imao nešto slabije veče, a za manje od 18 minuta na parketu skupio je četiri poena (1/4 iz igre), te četiri skoka i tri asistencije. Kod domaćina 11 poena imao je Martinas Ehodas, dok su po 10 poena upisali Ejmantas Bendzijus i Artsjom Parahovski.

Simens Arena u Ritasu gledala je dominantno drugo poluvreme gostujućeg sastava, koji je nakon ujednačenih 20 minuta košarke uspeo da dozvoli Ritasu da postigne manje poena nego minuta.

Naime Ritas je ubacio 9 poena u trećoj, a osam poena u četvrtoj četvrtini u porazu 71:56 od španske Valensije, što je značilo da se Valensija plasirala u narednu fazu bez mnogo problema.

Majk Tobi je dao 18 poena uz samo jedan promašen šut iz igre, uz to je imao i 7 skokova i 3 asistencije. Jedini dvocifreni pored njega je bio iskusni Fernando San Emeterio.

Lokomotiva je uspela da se izbori za majstoricu, pošto je u pomalo iznenađujućem raspletu bila bolja protiv Uniksa rezultatom 68:59.

Do početka Treba biti isirekn i reći da košarkaška predstava u Krasnodaru nije bila nimalo prijatna. Na početku završne četvrtine rezultat je bio, pazite sad – 39:39! Dakle, ni 80 punih poena. Baš tada ekipaVlada Jovanovića dodala je gas i pregazila Uniks. Počelo je uz trojku vrlo raspoloženog Dmitrija Kulaginaza 42:39, a strahoviti nalet kompletiran je serijom 17:2 za 56:41 na ulazu u poslednjih pet minuta. Kulaginje zatrpao koš Uniksa, pomogli su mu i Trevor Lejsi i Mateuž Ponitka, ali je ruski reprezentativac ipak poneo epitet heroja utakmice.

Meč je Kulagin završio sa čak 26 poena (6/11 za dva, 3/4 za tri), Ponitka je dopisao 11, a Lejsi 10 poena, uz pet skokova i četiri asistencije. Dragan Apić je meč odgledao s klupe. U redovima Uniksa najbolji je bioErik Mekolum sa 19 poena, dok su svi ostali igrači u njegovom timu bili ispod dvocifrene granice.

Izabranici Vlade Jovanovića, savladali su Uniks 68:59 i uspeli da izjednače u seriji na 1:1 i odlučujući meč će se se igrati u Kazanju za pet dana. Reprezentativac Rusije, Dimitri Kulagin, odigrao je pravu simultanku ubacivši 26 poena uz 2 ukradene i 3 izgubljene lopte.

Poljski košarkaš Mateuš Ponitka ubacio je 11 poena, a nekadašnja zvezda italijanskog Palakanestra i student "En Si Stejt" Univerziteta, Trevor Lejsi dodao je 10 uz 5 skokova, 4 asistencije i 2 ukradene lopte.

Na drugoj strani, najefikasniji je bio Erik Mekalum, inače brat NBA zvezde Si Džeja Mekaluma, imao je 19 poena i bio jedini dvocifreni košarkaš svog tima.

EVROKUP – DRUGE UTAKMICE ČETVRTFINALNE SERIJE:

Petak

Ritas - Valensija 56:71
/Ehodas 11 - Tobi 18/

Lokomotiva Krasnodar - Uniks Kazanj 68:59
/Kulagin 26 - Mekolum 19/

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar