Валенсија је први полуфиналиста Еврокупа!

Локомотива и Уникс у мајсторици! Слепи мишеви одрадили посао против Ритаса.  Валенсија избацила Ритас, Јовановићева освета Униксу! Кошаркаши Валенсије лако су савладали Ритас на гостовању у доигравањима Еврокупа, а Локомотива из Кубана је без већих проблема била боља од Уникса.

Кошарка 08.03.2019 | 20:10
Валенсија је први полуфиналиста Еврокупа!
Коцкице се полако склапају, Валенсија је први полуфиналиста Еврокупа!

Слепи мишеви ништа нису препустили случају, па су оправдали улогу фаворита и Ритас преслишали у две сесије. После сигурног тријумфа код куће, Валенсија је славила и на гостовању и то резултатом 71:56

Далеко је био Ритас од полуфинала и било какве даље борбе за победе и трофеј. Пролаз у четвртфинале се за некадашњег шампиона Литваније може сматрати великим успехом. У овој серији Ритас није имао среће јер је наишао на вероватно и првог кандидата за пехар. Валенсија је цео посао одрадила са пола гаса, у обе утакмице. Вечерас је Ритас у свом дому био у игри тек нешто више од једног полувремена. 

Чак је и почела друго полувреме са шест поена вишка (39:33), али је преокрет најављен после тројкеГиљема Вивеса. Валенсија је у наредних шест минута серијом 15:4 окренула комплетан ток утакмице и стекла залиху поена коју домаћин никако није могао да надокнади. Мајк Тоби и Мет Томас били су предводници таласа који је покосио Ритас. Тако је Валенсија после 26. пуних минута имала 48:43, до одласка на последњи мали одмор имала је и девет поена вишка, да би у уводна два минута последње четвртине отишла и на двоцифрену предност, која је константно била у порасту.

На крају је Тоби имао 18 поена и седам ухваћених лопти, а пратио га је Фернандо Сан Еметерио са 11 поена. Бојан Дубљевић је имао нешто слабије вече, а за мање од 18 минута на паркету скупио је четири поена (1/4 из игре), те четири скока и три асистенције. Код домаћина 11 поена имао је Мартинас Еходас, док су по 10 поена уписали Ејмантас Бендзијус и Артсјом Параховски.

Сименс Арена у Ритасу гледала је доминантно друго полувреме гостујућег састава, који је након уједначених 20 минута кошарке успео да дозволи Ритасу да постигне мање поена него минута.

Наиме Ритас је убацио 9 поена у трећој, а осам поена у четвртој четвртини у поразу 71:56 од шпанске Валенсије, што је значило да се Валенсија пласирала у наредну фазу без много проблема.

Мајк Тоби је дао 18 поена уз само један промашен шут из игре, уз то је имао и 7 скокова и 3 асистенције. Једини двоцифрени поред њега је био искусни Фернандо Сан Еметерио.

Локомотива је успела да се избори за мајсторицу, пошто је у помало изненађујућем расплету била боља против Уникса резултатом 68:59.

До почетка Треба бити исирекн и рећи да кошаркашка представа у Краснодару није била нимало пријатна. На почетку завршне четвртине резултат је био, пазите сад – 39:39! Дакле, ни 80 пуних поена. Баш тада екипаВлада Јовановића додала је гас и прегазила Уникс. Почело је уз тројку врло расположеног Дмитрија Кулагиназа 42:39, а страховити налет комплетиран је серијом 17:2 за 56:41 на улазу у последњих пет минута. Кулагиње затрпао кош Уникса, помогли су му и Тревор Лејси и Матеуж Понитка, али је руски репрезентативац ипак понео епитет хероја утакмице.

Меч је Кулагин завршио са чак 26 поена (6/11 за два, 3/4 за три), Понитка је дописао 11, а Лејси 10 поена, уз пет скокова и четири асистенције. Драган Апић је меч одгледао с клупе. У редовима Уникса најбољи је биоЕрик Меколум са 19 поена, док су сви остали играчи у његовом тиму били испод двоцифрене границе.

Изабраници Владе Јовановића, савладали су Уникс 68:59 и успели да изједначе у серији на 1:1 и одлучујући меч ће се се играти у Казању за пет дана. Репрезентативац Русије, Димитри Кулагин, одиграо је праву симултанку убацивши 26 поена уз 2 украдене и 3 изгубљене лопте.

Пољски кошаркаш Матеуш Понитка убацио је 11 поена, а некадашња звезда италијанског Палаканестра и студент "Ен Си Стејт" Универзитета, Тревор Лејси додао је 10 уз 5 скокова, 4 асистенције и 2 украдене лопте.

На другој страни, најефикаснији је био Ерик Мекалум, иначе брат НБА звезде Си Џеја Мекалума, имао је 19 поена и био једини двоцифрени кошаркаш свог тима.

ЕВРОКУП – ДРУГЕ УТАКМИЦЕ ЧЕТВРТФИНАЛНЕ СЕРИЈЕ:

Петак

Ритас - Валенсија 56:71
/Еходас 11 - Тоби 18/

Локомотива Краснодар - Уникс Казањ 68:59
/Кулагин 26 - Меколум 19/

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар