Eric Nelson u posjeti OSBiH

Američki ambasador u BiH Eric Nelson se sastao sa pukovnikom Zdravkom Rezom, komandantom 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH i vojnicima iz brigade, te prisustvovao jednom dijelu obuke.

Bosna i Hercegovina 08.03.2019 | 16:55
Eric Nelson u posjeti OSBiH
- U okviru partnerstva između Nacionalne garde Marylanda i Oružanih snaga BiH, koje je bilo od izuzetne koristi i za BiH i za SAD tokom 16 godina svog postojanja, pripadnici 175. krila sanitetske eskadrile vazdužnih snaga Nacionalne garde Maryland održali su medicinsku obuku za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovakvi programi obuke pružaju pripadnicima Oružanih snaga BiH priliku da se upoznaju sa vojnim metodama i tehnikama djelovanja oružanih snaga SAD, s ciljem pružanja pomoći Bosni i Hercegovini u ostvarenju njenih sigurnosnih ciljeva.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson sastao se danas sa pukovnikom Zdravkom Rezom, komandantom 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH i vojnicima iz brigade, a prisustvovao je i jednom dijelu obuke.

- Ovaj program medicinske obuke, koji ima za cilj obnoviti ranije stečeno znanje, koji su proveli pripadnici 175. sanitetske eskadrile vazdužnih snaga Nacionalne garde Marylanda, savršen je primjer nastavka saradnje između Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Marylanda.

Zahvaljujući ovakvim programima, pripadnici Oružanih snaga BiH spremni su da odgovore na niz medicinskih slučajeva u vanrednim situacijama, što povećava njihovu operativnu spremnost, i u BiH, ali i van nje, dok pružaju podršku budućim angažmanima s SAD-om, NATO-om i NATO patrnerima.

Građani Bosne i Hercegovine mogu biti sigurni da su njihove Oružane snage BiH sposobne brzo reagovati u svakoj vanrednoj situaciji kako bi ljudi BiH bili sigurni - rekao je ambasador Nelson.

Svake godine, Evropska komanda Oružanih snaga SAD-a i Ministarstvo odbrane BiH zajednički organizuju oko 70 vojnih vježbi i događaja.

Cilj ovog programa je razmjena  iskustava i poboljšanje interoperabilnosti između oružanih snaga SAD-a i BiH. U mnogim ovim aktivnostima učestvuje Nacionalna garda države Maryland, koja je povezana sa Bosnom i Hercegovinom kroz Program država partnera.

Program država partnera pruža podršku NATO Programu partnerstva za mir (PfP), uspostavljajući dugoročnu saradnju sa jedinicama nacionalnih gardi i oružanim snagama zemlje članice PfP-a.  Ovi događaji naglašavaju pozitivnu saradnju na polju sigurnosti između dviju oružanih snaga, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

veliko postenje

08.03.2019 16:17

kakve oruzane snage toje samo maska oruzane snage su bile u prosloj drzavi kojusu raskomadali strani agenti i lesinari uz pomoc domacih huligana i lopova kojibi prodali i vlastitog oca jersu proslu drzavu raskomadali domaci i stranilopovi i domaci ustase i handjar divizije sada misle da imaju drzave banane sve firme i preduzeca su pokupovali lopovi i lesinari narod osiromasili vojsku unistili zelene beretke hrvatsko vece odbrane

ODGOVORITE
Name

re

08.03.2019 16:51

Nazad u školu, prvo bukvar, učiti slovo po slovo, pa onda čitanje i pisanje.

Name

veliko postenje

08.03.2019 17:09

zar mogu biti oruzane snage bih kadasu te oruzane snage izvrsile masakr nad srbskim borcima na grbavici i jos niko nije odgovaro

ODGOVORITE
Name

VRS

08.03.2019 17:19

Kakve su ovo laži i podvale, oružane snage BiH su jedna obična lakrdija moj Nelsone, narod to odlično zna ali vi mislite da su ovo majmuni.... Kuku onome kome vi pomažete. Kome će ova nesretna vojska pomoći kad su goli, bosi,gladni a pauci i crvi im hodaju po tanjirima u toj istoj Čapljii gdje je most ustaše Tuđmana koji je pobio stotine civila i počinio najveće etničko čišćenje (oko 300.000 Srba) upravo uz vašu pomoć moj Nelsone......

ODGOVORITE
Name

Desetar

09.03.2019 08:12

Kakva smo mi vojska da nas postrojava americki ambasador...e bruke i ponizenja?

ODGOVORITE