"Mlada Bosna" je bila stanje duha

“Mlada Bosna” nije bila nikakva jedinstvena organizacija, ukoliko se uopšte može nazvati organizacijom. “Mlada Bosna” je više bila stanje duha kod jednog dijela omladine tada u Bosni i Hercegovini ili neki novi talas, rođen na negiranju politike Austrougarske, rečeno je u emisiji “Globalno” BN televizije.

Bosna i Hercegovina 06.03.2019 | 22:36
"Mlada Bosna" je bila stanje duha
“Za mene je 'Mlada Bosna', u pravom smislu te riječi, evropska priča”, kaže dr Borivoje Milošević, profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, objašnjavajući da su pripadnici i simpatizeri tog pokreta baštinili one najmodernije evropske ideje onog vremena, a to su ideje za koje se i danas vrijedi boriti. 

O eventualnoj vezi između organizacije “Crna ruka” i “Mlade Bosne”, Miloš Škundrić, reditelj  filma “Dugo putovanje u rat”, kaže da nikad nije dokazano da je Apis organizovao atentat. Prema nekim navodima, on čak nikada nije sreo Gavrila Principa, Trifka Grabeža i Čabrinovića.

Pisac Slaviša Pavlović, autor romana čija je glavna tema Veliki rat i ono što mu je prethodilo, smatra da je Srbija 1918. godine napravila jednu veliku istorijsku grešku.

Neće skoro doći vrijeme učenja istorije iz istog udžbenika, nego će komšijski narodi na ovim prostorima još dugo različito posmatrati istorijske događaje i njihove aktere, saglasni su gosti u emisiji “Globalno” BN televizije.



BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Toza

07.03.2019 06:44

Atentat nije uradila grupica neukih studenata( djecurlije zeljne slobode) nego dobro organizovana i pripremljena grupa spremna na sve. Zbog tog cina Srbija je ostala bez trecine stanovnistva , mnogo vise nego posle kosovskog boja. Zbog cega? Zbog Jugoslavije?

ODGOVORITE
Name

re

07.03.2019 08:14

Rat bi bio i bez Gavrila.Iluzija je da je Gavrilo i atentat uzrok rata.

Name

Re

07.03.2019 08:23

Rat bi poceo svejedno, i da nije bilo atentata. I to ne toliko zbog Srbije ili Bosne, nego zbog ekonomske situacije u datom trenutku, bogastva rudama, nerjesenih konflikata i novih politickih uvjerenja i politika. Atentat je samo bio povod da Austrougarska optuzi Srbiju i krene u ofanzivu. I onako su cekali najmanju priliku za to, otud i toliko malo obezbjedjenja kad je izvrsen atentat.

Name

Pendula

07.03.2019 09:26

Gavrilo je samo bio izgovor za pocetak prvoga svjetskog rata isto kao ubistvo Srbskoga svata u Sarajevu ,sve se unaprijed znalo.

Name

zelja

07.03.2019 08:34

E moj crni Gavrilo sto ubi sefa Austro Ugarske..koliko godina posle tebe molimo ih i kumimo da nam pruze priliku da zivimo ko ljudi a ne ko stoka..CRNI GAVRILO..sta nam uradi

ODGOVORITE
Name

Bravo

07.03.2019 14:39

Slažem se,donijeli su procvat na ove prostore,način normalnog života,trasirali puteve,prva zdanja sagradili koja i danas plijene ljepotom arhitekture,zemljisne knjige uredili i danas su u katastru njihove.Žao mi je,nismo morali mi Srbi se opet prvi pobuniti.Ceh je bio da se nismo i nećemo oporaviti.

Name

MIMI53

07.03.2019 09:18

Ovo je samo dokaz da u politici nesto sto je trenutno lose (ili dobro) dugorocno posmatrano moze imati sasvim suprotan efekt . Tako i ova pljacka naroda koja je trenutno na djelu , u buducnosti moze ispasti sasvim "dobra" ,raselice nas po bijelom svijetu ,postacemo moderni nomadi.

ODGOVORITE
Name

Istorija i istina

07.03.2019 11:36

To je bio obracun izmedju njihovih politika, kapitalista, tj.kriminalaca i njihovih interesa i to ne zbog BiH ili Srbije. Ko ga je ubio i kako su to zloupotrijebili, tu grupu, posebna prica. Da je poatojala, da bi svakako doslo do revolucije to je istina.