"Млада Босна" је била стање духа

“Млада Босна” није била никаква јединствена организација, уколико се уопште може назвати организацијом. “Млада Босна” је више била стање духа код једног дијела омладине тада у Босни и Херцеговини или неки нови талас, рођен на негирању политике Аустроугарске, речено је у емисији “Глобално” БН телевизије.

Босна и Херцеговина 06.03.2019 | 22:36
"Млада Босна" је била стање духа
“За мене је 'Млада Босна', у правом смислу те ријечи, европска прича”, каже др Боривоје Милошевић, професор на Филозофском факултету у Бањалуци, објашњавајући да су припадници и симпатизери тог покрета баштинили оне најмодерније европске идеје оног времена, а то су идеје за које се и данас вриједи борити. 

О евентуалној вези између организације “Црна рука” и “Младе Босне”, Милош Шкундрић, редитељ  филма “Дуго путовање у рат”, каже да никад није доказано да је Апис организовао атентат. Према неким наводима, он чак никада није срео Гаврила Принципа, Трифка Грабежа и Чабриновића.

Писац Славиша Павловић, аутор романа чија је главна тема Велики рат и оно што му је претходило, сматра да је Србија 1918. године направила једну велику историјску грешку.

Неће скоро доћи вријеме учења историје из истог уџбеника, него ће комшијски народи на овим просторима још дуго различито посматрати историјске догађаје и њихове актере, сагласни су гости у емисији “Глобално” БН телевизије.



БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Тоза

07.03.2019 06:44

Атентат није урадила групица неуких студената( дјецурлије зељне слободе) него добро организована и припремљена група спремна на све. Због тог цина Србија је остала без трецине становниства , много висе него после косовског боја. Због цега? Због Југославије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.03.2019 08:14

Рат би био и без Гаврила.Илузија је да је Гаврило и атентат узрок рата.

Name

Ре

07.03.2019 08:23

Рат би поцео свеједно, и да није било атентата. И то не толико због Србије или Босне, него због економске ситуације у датом тренутку, богаства рудама, нерјесених конфликата и нових политицких увјерења и политика. Атентат је само био повод да Аустроугарска оптузи Србију и крене у офанзиву. И онако су цекали најмању прилику за то, отуд и толико мало обезбједјења кад је изврсен атентат.

Name

Пендула

07.03.2019 09:26

Гаврило је само био изговор за поцетак првога свјетског рата исто као убиство Србскога свата у Сарајеву ,све се унапријед знало.

Name

зеља

07.03.2019 08:34

Е мој црни Гаврило сто уби сефа Аустро Угарске..колико година после тебе молимо их и кумимо да нам прузе прилику да зивимо ко људи а не ко стока..ЦРНИ ГАВРИЛО..ста нам уради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

07.03.2019 14:39

Слажем се,донијели су процват на ове просторе,начин нормалног живота,трасирали путеве,прва здања саградили која и данас плијене љепотом архитектуре,земљисне књиге уредили и данас су у катастру њихове.Жао ми је,нисмо морали ми Срби се опет први побунити.Цех је био да се нисмо и нећемо опоравити.

Name

МИМИ53

07.03.2019 09:18

Ово је само доказ да у политици несто сто је тренутно лосе (или добро) дугороцно посматрано мозе имати сасвим супротан ефект . Тако и ова пљацка народа која је тренутно на дјелу , у будуцности мозе испасти сасвим "добра" ,раселице нас по бијелом свијету ,постацемо модерни номади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историја и истина

07.03.2019 11:36

То је био обрацун измедју њихових политика, капиталиста, тј.криминалаца и њихових интереса и то не због БиХ или Србије. Ко га је убио и како су то злоупотријебили, ту групу, посебна прица. Да је поатојала, да би свакако досло до револуције то је истина.