Ako SAD traži otiće s funkcije

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je spreman da napusti tu funkciju, ako to od njega zatraže SAD.

Srbija 02.03.2019 | 07:22
Ako SAD traži otiće s funkcije
On je dodao da će nametnute sto odsto uvećane takse na proizvode iz centralne Srbije ostati.

U intervjuu za kosovski Javni servis RTK, Haradinaj je rekao da će ta mera ostatati čak ako to bude tražio glavni kosovski saveznik, SAD. 

"Ako Amerikanac dođe i kaže mi, Ramuše, napusti funkciju, odlazim. Ali takse će ostati”, rekao je Haradinaj, preneo je prištinski Telegrafi. 

Haradinaj kaže da je Amerika poput “velikog brata”, oni testiraju Prištinu koliko može da istraje. 

Upitan zašto ne sluša američke zahteve, Haradinaj je rekao da nije želeo da ustukne pred Srbijom i Rusijom. 

Govoreći o mogućnosti da SAD povuku svoje snage iz sastava Kfora iz Bondstila, Haradinaj je rekao da SAD to neće uraditi zbog taksi na robu iz Srbije, već samo ako je to u njihovim bezbednosnim planovima. 

"Ako Amerika planira da povuče svoje trupe iz Bondstila, ukloniće ih, a ako ne namerava, neće ih ukloniti. Budite mirni, jer se to neće dogoditi”, rekao je Haradinaj. 

Ako Amerika ima takve planove zbog globalne bezbednosti, prethodno čhe nas osposobiti da se branimo, jer ovđe imamo granicu s Rusijom, kazao je Haradinaj. 
Haradinaj Americi veruje i ističe da je prava opasnost u Prištini. 

Opasnost je, rekao je, “među nama, a posebno kada neko od nas ode van Kosova i laže sagovornike”. 

Opasnost nije Amerika ili Evropa, opasnost smo mi”, rekao je Haradinaj. 

Lošim smatra to što su se saveznici njegove vlade ujedinili da mu naude. 

Pozvao je sve političke lidere da podrže nametnute takse Srbiji. 

"Hajde da pokažemo da smo zajedno, da nećemo suspendovati takse i da vidimo da li će se američki stav tada promeniti”, naveo je. 

Kosovskog predsednika HašimaTačija i albanskog premijera Edija Ramu optužio je da zastupaju ideju o podeli teritorije zarad dobijanja priznanja tzv. kosovske nezavisnosti. 

On je, ponovio je, protiv davanja teritorije za priznanje i smatra da je njegov uslov da Srbija prizna kosovsku nezavisnost, pa ukidanje taksi, uvek bio iskren. 

Očekivao je, kaže, da će Tači i Rama zastupati ideju odricanja od dela teritorije u korist Srbije, ali je stalnno savetovao kosovskog predsednika da odustane od te ideje, jer bi njena realizacija mogla da donese tragediju svima. 

“Ko god otvori temu razdvajanja, moj ej neprijatelj. To sam govorio na svim sastancima, nikada nikome iza leđa. To sam rekao predsedniku Tačiju i na drugim mestima”, naveo je Haradinaj. 

Ponovio je da je promena granica ruski plan i agenda Moskve za Balkan. 

Rekao je i da postoji uverenje da dogovor o granici sa Srbijom postoji, da su protagonistii tog dogovora Tači i Rama, ali da on taj dogovor nije video. 

Ako taj dogovor postoji, Haradinaj kaže da nije spreman da ide tim putem.

 (Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Djuka

02.03.2019 06:28

Evo je dokaz demokratskih principa koji vaze za sve nase narode i narodnosti!

ODGOVORITE
Name

Haradinaja Begic

02.03.2019 06:35

Najprije se osamostali, budi svoj covjek pa onda donosi odluke!

ODGOVORITE
Name

Aqua

02.03.2019 07:26

Upravo se osamostalio i sad provodi svoju politiku. Htio to ti priznat ili ne Kosovo je druga drzava. Znas to i ti samo neces da priznas sam sebi a to puno boli.

Name

hm

02.03.2019 14:31

Najprije odgovarati za zlocine kao i Taci.

Name

Petar

02.03.2019 07:58

Amerikanci postavljaju na vlast onog ko ce ih slusati.Haradinaj nije svatio da Haska optuznica je i danas na snazi tako da ga mogu skloniti za pet minuta. Neki ljudi nisu ni svjesni da oni nista ne odlucuju.

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

02.03.2019 07:59

Samo poduplaj takse, neprijatelj se ekonomski ubija...

ODGOVORITE
Name

Ne bukvalno

02.03.2019 09:56

Vidi da se ti radujes "da komsiji crkne krava". Ali, to je samo tvoja zluradost. Kosovo "nanosi" Srbiji stetu zbog sankcija isto onakvu kao kad kombaj na vojvodljanskim poljima pozanje milioni i milione vagona psenice, pa usto poneki vakon i prospe. Ovo su politicka napucavanja vise nego bilo kakva steta za Srbiju. Ova roba je vec davno nasla kupca u Rusiji i Kini. Ove sankcije su "dobrodosle Srbiji" da bi se loptica prebacina na suprotnu stranu. Srbiji se cekanje isplati. A, ovo je odlicna prilika, i zato SRbija mora sto vise da priza prst u sankcije. A, ti tvrdoglavi Bosanac odmah sve shvatio "zdravo za gotovo".

Name

Cekanje se isplati

02.03.2019 09:44

Kosovo ce ostati vjecno u zapecku Evrope i svijeta. Zivotarice kao poludrzava, sa nefunkcionalnom privredom, upravom i slicno. Korupcija i kriminal ce biti "glavna privredna grana", koja je i sada na snazi i samo ce se sve vise ucvrcivati. Srbija mora biti strpljiva i cekati. Pristina ce konacno morati shvatiti da bez srpskog priznanja Kosovo ne moze niti pedlja dalje. Srbija ce ovu cinjenicu moci nekad dobro kapitalizirati, jer Kosovo je vec polu iskrvavljeno. Trecinu bidzeta im daje Zapad. Ali, dokle?

ODGOVORITE