Ако САД тражи отиће с функције

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да је спреман да напусти ту функцију, ако то од њега затраже САД.

Србија 02.03.2019 | 07:22
Ако САД тражи отиће с функције
Он је додао да ће наметнуте сто одсто увећане таксе на производе из централне Србије остати.

У интервјуу за косовски Јавни сервис РТК, Харадинај је рекао да ће та мера остатати чак ако то буде тражио главни косовски савезник, САД. 

"Ако Американац дође и каже ми, Рамуше, напусти функцију, одлазим. Али таксе ће остати”, рекао је Харадинај, пренео је приштински Телеграфи. 

Харадинај каже да је Америка попут “великог брата”, они тестирају Приштину колико може да истраје. 

Упитан зашто не слуша америчке захтеве, Харадинај је рекао да није желео да устукне пред Србијом и Русијом. 

Говорећи о могућности да САД повуку своје снаге из састава Кфора из Бондстила, Харадинај је рекао да САД то неће урадити због такси на робу из Србије, већ само ако је то у њиховим безбедносним плановима. 

"Ако Америка планира да повуче своје трупе из Бондстила, уклониће их, а ако не намерава, неће их уклонити. Будите мирни, јер се то неће догодити”, рекао је Харадинај. 

Ако Америка има такве планове због глобалне безбедности, претходно чхе нас оспособити да се бранимо, јер овђе имамо границу с Русијом, казао је Харадинај. 
Харадинај Америци верује и истиче да је права опасност у Приштини. 

Опасност је, рекао је, “међу нама, а посебно када неко од нас оде ван Косова и лаже саговорнике”. 

Опасност није Америка или Европа, опасност смо ми”, рекао је Харадинај. 

Лошим сматра то што су се савезници његове владе ујединили да му науде. 

Позвао је све политичке лидере да подрже наметнуте таксе Србији. 

"Хајде да покажемо да смо заједно, да нећемо суспендовати таксе и да видимо да ли ће се амерички став тада променити”, навео је. 

Косовског председника ХашимаТачија и албанског премијера Едија Раму оптужио је да заступају идеју о подели територије зарад добијања признања тзв. косовске независности. 

Он је, поновио је, против давања територије за признање и сматра да је његов услов да Србија призна косовску независност, па укидање такси, увек био искрен. 

Очекивао је, каже, да ће Тачи и Рама заступати идеју одрицања од дела територије у корист Србије, али је сталнно саветовао косовског председника да одустане од те идеје, јер би њена реализација могла да донесе трагедију свима. 

“Ко год отвори тему раздвајања, мој еј непријатељ. То сам говорио на свим састанцима, никада никоме иза леђа. То сам рекао председнику Тачију и на другим местима”, навео је Харадинај. 

Поновио је да је промена граница руски план и агенда Москве за Балкан. 

Рекао је и да постоји уверење да договор о граници са Србијом постоји, да су протагонистии тог договора Тачи и Рама, али да он тај договор није видео. 

Ако тај договор постоји, Харадинај каже да није спреман да иде тим путем.

 (Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Дјука

02.03.2019 06:28

Ево је доказ демократских принципа који вазе за све насе народе и народности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харадинаја Бегиц

02.03.2019 06:35

Најприје се осамостали, буди свој цовјек па онда доноси одлуке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аqуа

02.03.2019 07:26

Управо се осамосталио и сад проводи своју политику. Хтио то ти признат или не Косово је друга дрзава. Знас то и ти само нецес да признас сам себи а то пуно боли.

Name

хм

02.03.2019 14:31

Најприје одговарати за злоцине као и Таци.

Name

Петар

02.03.2019 07:58

Американци постављају на власт оног ко це их слусати.Харадинај није сватио да Хаска оптузница је и данас на снази тако да га могу склонити за пет минута. Неки људи нису ни свјесни да они ниста не одлуцују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

02.03.2019 07:59

Само подуплај таксе, непријатељ се економски убија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не буквално

02.03.2019 09:56

Види да се ти радујес "да комсији цркне крава". Али, то је само твоја злурадост. Косово "наноси" Србији стету због санкција исто онакву као кад комбај на војводљанским пољима позање милиони и милионе вагона псенице, па усто понеки вакон и проспе. Ово су политицка напуцавања висе него било каква стета за Србију. Ова роба је вец давно насла купца у Русији и Кини. Ове санкције су "добродосле Србији" да би се лоптица пребацина на супротну страну. Србији се цекање исплати. А, ово је одлицна прилика, и зато СРбија мора сто висе да приза прст у санкције. А, ти тврдоглави Босанац одмах све схватио "здраво за готово".

Name

Цекање се исплати

02.03.2019 09:44

Косово це остати вјецно у запецку Европе и свијета. Зивотарице као полудрзава, са нефункционалном привредом, управом и слицно. Корупција и криминал це бити "главна привредна грана", која је и сада на снази и само це се све висе уцврцивати. Србија мора бити стрпљива и цекати. Пристина це конацно морати схватити да без српског признања Косово не мозе нити педља даље. Србија це ову цињеницу моци некад добро капитализирати, јер Косово је вец полу искрвављено. Трецину бидзета им даје Запад. Али, докле?

ОДГОВОРИТЕ